7 sfaturi utile despre cum sa reduci consumul de energie iarna

19. Nov.

Atunci cand iarna se apropie, majoritatea persoanelor stiu ca acest lucru inseamna o factura la energie mai mare. Costurile de incalzire reprezinta aproape jumatate din costurile medii ale energiei casei. Daca esti ingrijorat cu privire la costul facturii de energie in aceasta iarna, trebuie doar sa consulti sfaturile Nova - distribuitor si furnizor energie electrica de mai jos care te vor ajuta in ceea ce priveste gestionarea si economisirea caldurii si a energiei in aceasta iarna.

Economiseste bani

Iata cateva moduri in care poti reduce consumul de energie iarna:

1. Seteaza termostatul mai jos

Cel mai simplu mod de a economisi niste bani la factura de energie este sa scazi pur si simplu temperatura din casa ta. Dar nu trebuie sa exagerezi cu temperatura scazuta, ci doar sa setezi termostatul cu cateva grade mai jos.  Acest lucru poate duce la economii semnificative pe termen lung.

2. Poarta sosete si pulovere

Desigur, daca scazi gradele din termostat, iti vei dori totusi sa iti fie cald. Seteaza termostatul la cea mai scazuta temperatura la care sa te simti in continuare confortabil in timp ce porti un pulover, sosete si pantaloni comozi.

3. Foloseste paturi calduroase pe timpul noptii

Cand toata lumea se culca, poti reduce temperatura cu cateva grade extra. Asigura-te totusi ca este o temperatura optima pentru dormit!

4. Inchide caloriferele si usile incaperilor nefolosite

Multi proprietari de case sau apartamente au o camera sau doua in care abia petrec timpul. Camerele de oaspeti, camerele de depozitare, subsolurile sau camerele copiilor in timp ce sunt plecati la facultate sunt toate exemple potrivite. Daca incalzesti o camera in care nu intra nimeni, atunci doar irosesti bani si energie. Inchide caloriferele si usile tuturor incaperilor nefolosite. 

5. Sigileaza scurgerile de aer

In locuinta ta se simt locuri prin care intra putin aer rece? Utilizeaza materiale speciale pentru a sigila scurgerile de aer. Verifica garniturile si etansarile din jurul tuturor ferestrelor si usilor exterioare daca banuiesti ca este un loc pe unde iese aerul cald. Aerul de iarna se poate strecura si in casa ta prin prize electrice, corpuri de iluminat, unitati AC si goluri din izolatia ta. Asigura-te ca verifici podul si subsolul, deoarece acestea ascund adesea cele mai grave scurgeri de aer. 

6. Foloseste energia gratuita de la soare

Soarele ne ofera energie gratuita, curata si nici macar nu ai nevoie de panouri solare pentru a o folosi. Doar deschide perdelele si jaluzelele cand soarele este puternic si vei simti diferenta!

7. Verifica temperatura apei

Majoritatea oamenilor seteaza termostatul incalzitorului de apa mult prea sus, acesta fiind unul dintre motivele pentru care incalzitoarele de apa vin imediat dupa incalzirea si aerul conditionat ca cei mai mari utilizatori de energie din casa ta. Deoarece incalzitoarele de apa sunt mereu pornite, 24/7, scaderea temperaturii cu doar cateva grade poate economisi multi bani pe termen lung. Daca nu ai obiceiul de a face dusuri fierbinti in fiecare zi, probabil ca nici macar nu vei observa diferenta de temperatura.

Gandeste-te la toate aceste sfaturi si pune in aplicare ce ti se pare relevant pentru locuinta ta! Cu siguranta, vei observa diferente pe factura in scurt timp! Poti utiliza si de asemenea și pagina de calculator pret energie electrica de pe site pentru a afla cu exactitate, costurile incluse in factura ta.