Proceduri pentru conectarea unei noi locuinte la retelele de energie (gaz + electricitate)

29. Jun.

Ca proprietar al unei locuinte noi, este important sa te asiguri ca ai acces la toate utilitatile de care ai nevoie. Conectarea la retelele de gaz si electricitate este un pas important in asigurarea confortului dorit in noua locuinta, iar acest proces presupune parcurgerea unor proceduri.

Conectarea la retelele de gaz si electricitate pentru un consumator casnic inseamna proiectarea si realizarea infrastructurii care leaga instalatiile din interiorul locuintei de cea mai apropiata retea de distributie locala (reteaua electrica de interes public si, respectiv, sistemul de distributie a gazelor nationale). 

Vreau la Nova

Pana in 2021, costurile de racordare erau suportate de solicitant si difereau in functie de distanta la care se afla imobilul de retelele de distributie, precum si de complexitatea proiectului de racordare. Din primavara anului 2021, racordarea a devenit gratuita pentru consumatorii casnici, precum si a celor noncasnici racordati prin instalatii cu lungimi de pana la 2500 de metri, finantarea lucrarilor fiind asigurata de catre distribuitorii de gaze naturale sau de energie electrica.

Etape ale procedurii de racordare

  1. Depunerea cererii de racordare de catre solicitant
  2. Evaluarea cererii si verificarea documentelor (trebuie să se faca in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea cererii de racordare)
  3. Stabilirea solutiei de racordare, emiterea si transmiterea ATR (Aviz Tehnic de Racordare) in cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete
  4. Transmiterea cererii de incheiere a contractului de racordare
  5. Transmiterea proiectului de contract de racordare in maxim 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de incheiere contract
  6. Semnarea si transmiterea contractului de racordare in termen de 5 zile de la convenirea contractului cu solicitantul
  7. Depunerea dosarului instalatiei de utilizare
  8. Semnarea contractului de executie cu o firma atestata ANRE
  9. Executia instalatiei de racordare
  10. Punerea in functiune a instalatiei de racordare, in cel mult 90 de zile de la data obtinerii autorizatiei sau a acordului pentru instalatie
  11. Emiterea certificatului de racordare, in maxim 3 zile lucratoare dela data punerii in functiune a instalatiei
  12. Incheierea contractului de distributie/furnizare

Alegerea furnizorului de gaze naturale si a celui de energie electrica incheie operatiunile de conectare a locuintei la aceste retele de utilitati. Furnizorii pot fi alesi de pe piata liberalizata, in functie de criteriile fiecarui client. Daca criteriul legat de pret kw, atat pentru energie electrica, cat si pentru gaze naturale, este cel mai important pentru consumatorul final, atunci acesta poate alege informat din ofertele disponibile.