Cum s-a schimbat piata energiei electrice dupa liberarizarea pietei

01. Jul.

Liberalizarea pietei de energie electrica la inceputul anului 2021 a insemnat o sansa data fiecarui consumator final de a-si alege furnizorul potrivit. In functie de propriile criterii si prioritati, consumatorul are, de la 1 ianuarie 2021, dreptul de a schimba, de cate ori considera ca este necesar, furnizorul de electricitate. 

Evolutia din primele 6 luni arata ca piata poate oferi alternative avantajoase pentru fiecare consumator final, ca exista un interes important pentru schimbare, dar si ca mai sunt aspecte care trebuie imbunatatite sau optimizate in viitor.

Schimbarea in cifre

Din cei 8.9 milioane de consumatori aflati in piata de energie electrica, aproape 3 milioane aveau deja contracte semnate pe piata concurentiala inainte de 1 ianuarie 2021. Cea mai mare parte a consumatorilor aveau contracte cu furnizorii de ultima instanta, care aveau preturi reglementate. In primele 6 luni, in piata liberalizata de energie electrica au mai intrat inca 1.5 milioane de consumatori finali, potrivit datelor ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). Astfel, jumatate din totalul consumatorilor se afla la acest moment in piata liberalizata.

O parte dintre cei 1.5 milioane de consumatori care au contracte pe piata concurentiala semnate in acest an au ales sa schimbe furnizorul de energie electrica, in timp de restul au semnat un contract concurential, dar au ramas la acelasi furnizor.

Aproximativ 4.4 milioane de consumatori finali nu au optat pentru un contract concurential in primele 6 luni ala anului, ceea ce inseamna ca raman inca multe de facut pana la momentul in care piata va fi liberalizata in totalitate.

Reticenta multor consumatori la schimbare, lipsa informarii suficiente in legatura cu procedura de schimbare a furnizorului si cu avantajele pe care un consumator final le are intr-o piata liberalizata sunt factori care influenteaza procesul de liberalizare. 

Piata energiei va continua sa se transforme in perioada urmatoare si procentul celor care vor alege un nou furnizor va depinde si de evolutia inregistrata in primele 6 luni, dar, mai ales, de modul in care furnizorii vor adapta ofertele la cerintele consumatorilor și la tipurile de servicii pe care le vor putea oferi la pachet cu asigurarea furnizarii de energie electrica.

Informează-te despre avantajele trecerii la un contract concurential si alege cea mai avantajoasa oferta energie electrica de pe piata!