10. Nov.
Finalizarea procesului de liberalizare a pietei de energie electrica la 1 ianuarie 2021 va avea o influenta directa asupra pretului de furnizare pentru consumatorii finali. Asa cum s-a intamplat si cu piata gazelor naturale, concurenta direct ava determina preturi mai avantajoase pentru persoanele fizice si pentru firme. Furnizorii care au deja sau care vor implementa programe de eficientizare energetica vor putea sa ofere consumatorilor tarife mai bune, in conditii de calitate ridicata a serviciilor prestate.
Indicatorii de pret energie electrica 2020 sunt reglementati de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) pentru mai bine de jumatate de piata. Acest lucru se va schimba de anul viitor, cand fiecare consumator roman va avea posibilitatea de a-si alege furnizorul de energie electrica. Concurenta reala intre furnizorii finali va duce la servicii mai bune pentru clienti. Costul energiei va fi clar si comunicat transparent in ceea ce priveste componentele sale: costul de achizitie de pe piata, tarifele de transport, costul de distributie, contributia de cogenerare, certificatele verzi, TVA si acciza. Diferentierea intre preturile furnizorilor finali va fi data de costul de achizitie de pe piata si de marja de furnizare.
Nova Power & Gas este preocupata constant de cresterea calitatii serviciilor de furnizare de gaze naturale si energie electrica, precum si de masuri concrete de crestere a eficientei. Toate aceste actiuni determina preturi concurentiale care plaseaza Nova Power & Gas pe pozitii de top in comparatorul de preturi pentru energie electrica centralizat de ANRE. In plus, masurile de eficientizare energetica puse la dispozitia consumatorilor persoane fizice, dar si companiilor, asigura noi metode de reducere a costurilor finale.
Afacerile sunt in permanenta preocupate de optimizarea costurilor si cauta solutii de reducere a acestora, pentru a ramane competitive in pietele unde activeaza. Nova Poewr & Gas este un aliat al intreprinzatorilor si le ofera acestora masuri concrete de reducere a facturilor la energie electrica.
Una dintre ele o reprezinta tarifele diferentite intre zi si nopate sau in week-end. Datorita optiunilor existente in contractul de furnizare, se poate opta pentru tarife adaptate profilului de activitate. In intervalul orar 22:00 - 6:00 in timpul saptamanii si 00:00 - 24:00 in zilele de week-end pretul energie este mult mai redus. Consumatorii care isi pot muta consumul in aceste intervale pot economisi pana la 30% din costurile lunare cu energia electrica.
Optimizare curbei de consum poate aduce economii de 10% printr-o mai buna prognoza a consumului de energie pe fiecare interval orar, astfel incat furnizorul sa aiba posibilitatea de a face achizitii de energie la preturi mai mici, lucru care se va reflecta in pretul final de vanzare catre consumatori.
Alti 10% se pot economisi prin solutii personalizate de cogenerare. Acestea se adreseaza consumatorilor industriali care folosesc agent termic in procesul de productie pe toata durata anului.
Acolo unde este posibil, solutiile de producere a energie verzi cu panouri fotovoltaice pot asigura energie pentru autoconsum in intervalele cu varf de consum, evitandu-se astfel plata tarifelor de transport si distributie pentru aceste cantitati de energie electrica. In acest caz, se pot realiza reduceri de pana la 20% la costurile cu energia.
Fata de 2020, pretul la energie electrica in 2021 va fi influentat de liberalizarea totala a pietei. Consumatorii vor avea de castigat din concurenta directa dintre furnizorii finali si vor putea sa aleaga preturile cele mai competitive.
Articolul precedent
Vizualizare online sau offline a facturii la curent electric? Alege online in Pandemie!Următorul articol
Top 5 surse de energie verde la indemana oricui