Panouri solare: cum funcționează, avantaje și dezavantaje

19. Aug.

 

Având în vedere efectele negative ale încălzirii globale pe care le putem observa în fiecare zi, multe persoane caută modalități de a fi mai prietenoase cu mediul înconjurător, în special în ceea ce privește energia pe care o utilizează.

Astfel, a apărut un mare interes pentru panourile solare care transformă o sursă de energie regenerabilă, soarele, în energie care poate fi folosită pentru diverse scopuri precum alimentarea unor clădiri rezidențiale sau a unor sisteme care pot fi controlate de la distanță.

În acest articol vei afla exact cum funcționează panourile solare și care sunt avantajele și dezavantajele utilizării acestora:

Despre panouri solare: cum funcționează aceste dispozitive

Energia solară a început să fie folosită încă de acum 100 de ani, dar doar pentru a produce aburul de care aveau nevoie anumite echipamente. A fost nevoie ca Edmond Becquerel să descopere efectul fotovoltaic pentru a înțelege că energia solară poate fi convertită în energie electrică.

În 1893, Charles Fritts a inventat prima celulă solară funcțională prin acoperirea unor foi de seleniu cu un strat subțire de aur. Această descoperire stă la baza dispozitivului pe care azi îl cunoaștem ca panou solar.

Pentru a decide dacă să îți echipezi casa cu panouri solare, trebuie să înțelegi mai întâi cum funcționează acestea. Practic, panourile solare colectează energia regenerabilă sub formă de lumină solară și apoi o convertesc în electricitate.

Panourile solare sunt alcătuite din mai multe celule solare care, la rândul lor, sunt compuse din straturi de silicon, fosfor – pentru încărcătura negativă și bor – pentru încărcătura pozitivă. Panourile absorb fotonii și prin acest proces generează un curent electric.

Energia generată de fotonii care se lovesc de suprafața panourilor solare permite electronilor să își părăsească orbita atomică și să ajungă în câmpul electric generat de celulele solare. Mai apoi, aceste celule direcționează electronii într-un curent cu o singură direcție.

O casă obișnuită are destul spațiu pe acoperiș pentru a instala numărul de panouri solare de care are nevoie pentru a produce energia necesară pe timp de zi. Dacă ești prosumator, orice exces poate merge înapoi în sistem pentru a face economie.

Avantaje panouri solare

Avantajul principal al panourilor solare este că sunt mult mai prietenoase cu mediul comparativ cu energia convențională. Acestea utilizează energie regenerabilă și te ajută să îți reduci amprenta de carbon. Iată care sunt sunt alte avantaje pentru panouri solare fotovoltaice:

Costuri mai mici pentru electricitate

În funcție de mărimea acelui sistem de panouri solare pe care îl alegi, vei putea să operezi doar cu energia provenită de la soare sau și cu puțin ajutor de la cea convențională. Indiferent de situație, vei plăti mult mai puțin la întreținere.

Crește valoarea proprietății

Dacă la un moment dat vei dori să te muți și să vinzi proprietatea, vei putea să obții un preț mult mai bun pentru locuință datorită sistemului de panouri instalate. Deci, o poți privi ca o investiție pentru viitor.

Costuri mici de întreținere

Sistemele de panouri solare nu au nevoie de foarte multă întreținere, doar de o curățare specializată de câteva ori pe ani. În timp se adună praful și e important să fie șterse atent pentru a nu apărea zgârieturi, fisuri sau alte defecte.

Dezavantaje panouri solare

Înainte de a lua orice decizie, este bine să cunoști toate informațiile despre panouri solare, inclusiv dezavantajele. Astfel, ți le menționăm mai jos:

-        Investiția mare pentru început: trebuie să ai în vedere atât preț panouri solare, cât și celelalte accesorii care fac parte din sistem; deși va trebui să cheltui mai mult la început, pe parcurs vei economisi la întreținere;

-        Ai nevoie de multe panouri: pentru a consuma doar energie solară ai nevoie de destul de multe panouri astfel încât să poți alimenta toate dispozitivele;

-        Depinzi de loc: panourile soare sunt rentabile în zonele care se bucură de multă lumină solară, nu în climate recunoscute pentru zile ploioase.

Dacă îți dorești să faci economie pe termen lung și să îți scazi amprenta de carbon, panourile care se folosesc de energie solară sunt o alegere foarte bună. Important este să te documentezi foarte bine înainte de a lua o decizie.