Cum influenteaza factura electrica un boiler electric

16. Aug.

Boilerul electric este in prezent una dintre cele mai populare solutie pentru incalzirea apei menajere pentru o locuinta, acesta fiind mai accesibil decat versiunile care folosesc gaz sau lemne si totodata mai usor de instalat. Disponibil in multiple dimensiuni si solutii constructive, boilerul electric este o optiune buna daca doresti sa ai propria instalatie de incalzire a apei menajere. Trebuie sa stii insa ca factura electrica va fi influentata de tipul de boiler electric ales. 

Alegerea unei electric boiler in functie de tip  

Boilerele electrice par toate la fel daca le privim din exterior, insa interiorul este o cu totul alta poveste. Chiar daca, in principiu, avem de-a face doar cu un rezervor masiv gol pe dinauntru, progresul tehnologic a pus pe piata suficiente artificii tehnice importante care trebuie analizate inaintea unei achizitii.  

Boilerul conventional cel mai vechi tip de boiler, acesta foloseste un rezervor cu pereti dubli fabricat din fonta, otel, otel inoxidabil sau cupru. Ultimele doua optiuni sunt cele mai populare in Europa deoarece rezista mult mai bine in timp, o problema deoarece clorul care este inca utilizat pentru sterilizarea apei devine extrem de coroziv la temperaturi de 50 – 60 de grade. 

Boilerul cu acumulare o optiune moderna, aceste boilere folosesc un rezervor suplimentar fabricat din otel care este amplasat in interiorul rezervorului principal. Acest design, denumit si Tank in Tank, are o eficienta superioara deoarece recircula apa in interior, poate asigura un flux constant de apa incalzita si pastreaza mai mult timp temperatura constanta a apei din rezervorul interior. In plus, deoarece rezervorul interior este subtire si are o suprafata ondulata, acesta se dilata usor sub actiunea temperaturii si presiunii, eliminand astfel depuneri de calcar.  

Boilerul instant spre deosebire de modelele de mai sus, acesta nu are un rezervor intern, ci incalzeste apa din mers. Acesta nu trebuie sa functioneze in permanenta si nici nu trebuie sa pastreze apa la o temperatura constanta, ceea ce-l face mult mai economic, si este compact, ceea ce permite amplasarea lui sub chiuveta sau in alte locuri in care un boiler standard nu ar avea loc. Boilerul instant este insa limitat din punct de vedere al debitului si nu asigura o presiune prea mare. Optional, acestui tip de boiler i se poate monta un mic rezervor care indeplineste rolul de regulator si acumulator pentru a compensa posibilul consum instantaneu mai mare, fara a putea rivaliza insa cu modelele anterioare.  

Cum alegem un boiler electric in functie de putere si capacitate  

Atunci cand vine vorba de alegerea unui boiler potrivit, capacitatea si puterea sunt principalele caracteristici care trebuie urmarite deoarece nimanui nu-i place sa descopere ca placutul dus matinal s-a transformat intr-o ploaie rece de noiembrie.  

In cazul boilerelor cu rezervor, cel mai simplu calcul se face pornind de la numarul de persoane din casa. Pentru o persoana si un singur punct de consum (cum ar fi dusul), un boiler cu un volum de 20 – 30 de litri este suficient. Pentru doua persoane si doua puncte de consum, un boiler cu o capacitate de 50 – 60 de litri ar trebui sa fie suficient, in timp ce familiile de 3 si 4 persoane trebuie sa se orienteze catre modelele de 100 – 120 de litri, respectiv 150 – 200 de litri.  

La fel de importanta este insa si viteza cu care aceasta apa este incalzita. Producatorii folosesc rezistente cu o putere maxima de 1,5-3 kW, in functie de volumul boilerului, si este bine sa conspectati fisa specificatiilor pentru a vedea care este timpul necesar pentru reincalzirea intregii mase de apa in cazul modelelor mici, uneori sunt necesare sub 30 de minute, insa in cazul cazanelor mari, este nevoie uneori si de 3 ore.  

In cazul boilerelor instantanee, calculul este putin diferit deoarece acestea nu incalzesc apa dintr-un rezervor. Astfel, pentru un boiler instantaneu de baie veti avea nevoie de un debit de 3 – 5 litri pe minut pentru spalat si 7 – 10 litri pe minut pentru dus, in timp ce o bucatarie ar necesita cam 12 – 15 de litri pe minut. Solutiile mai puternice nu sunt recomandate in cazul modelelor instantanee deoarece consumul devine mult prea mare, un boiler instant pe gaz fiind in acest caz o alegere mai buna.