Nova Power & Gas pregateste investitii substantiale in infrastructura pentru energii verzi

08. Mar.

Green Deal, pactul ecologic european, isi propune tinte foarte ambitioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe continent si de crestere a ponderii energiilor regenerabile la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene. Atingerea neutralității climatice până în 2050 presupune investitii masive in proiecte care genereaza energie verde si o noua sansa pentru Romania de a exploata eficient potentialul pe care il are in acest sector.

Proiectele de investitii in productia de energie regenerabila realizate pe baza schemelor generoase de sprijin, prin certificate verzi, au ajutat Romania sa-si atinga si sa-si depaseasca tintele pentru anul 2020. Noile obiective pentru aceasta decada, si cele pentru 2050, necesita o regandire a schemelor de sprijin, dezvoltarea accelerata a infrastructurii de transport si o exploatare mai eficienta a resurselor verzi de care tara noastra dispune.

Directiva aprobata de Parlamentul European prevede ca tarile membre sa ajunga, pana in anul 2030, la o tinta de 35% din consum care sa provina din surse regenerabile. Romania avea un target de energie regenerabila de 24% pentru anul 2020, atins inca din 2016.

Tara noastra s-a situat in 2019 pe locul 7 in UE la ponderea energiei electrice obtinute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu 41.7%, peste media europeana. Totusi procentajul a fost in scadere cu circa un punct si jumatate pe ultimii patru ani, de la 43,16% in 2015, in conditiile in care majoritatea statelor si-au crescut ponderile in aceasta perioada. Romania trebuie sa reia investitiile in acest sector, in special in proiecte cu potential mare, precum cele de parcuri fotovoltaice.  O reluare a cresterii ponderii energiilor verzi in totalul energiei furnizate poate insemna si o reducere de pret kilowatt, Enel, EON, Nova Power & Gas si ceilalti furnizori de pe piata liberalizata avand astfel posibilitatea de a avea oferte mai bune pentru consumatori.

E-INFRA Group, prin compania Nova Power & Gas, contribuie inca din 2012 la dezvoltarea infrastructurii energetice locale, investind in proiecte de productie a energie verzi, precum si in retele de distributie pentru energie electrica si gaze naturale. Compania are in exploatare doua parcuri fotovoltaice in Campia Turzii (jud. Cluj) si Livezile (jud. Bistrita Nasaud), cu o putere instalata de 10 MW. Acestea contribuie cu un procent important la mixul de resurse utilizate de Nova pentru a furniza energie verde consumatorilor sai. Cu peste 48% pondere a energiei regenerabile in totalul energiei furnizate, furnizorul cu sediul la Cluj Napoca este una dintre cele mai prietenoase companii cu mediul inconjurator de pe piata.

La finalul anului trecut, Nova, impreuna cu Electrogrup, companie care face parte tot din grupul E-INFRA, au demarat lucrarile la prima centrala electrica pe baza de gaze naturale. Estimata la 7 milioane de euro, investitia realizata in Campia Turzii, judetul Cluj, va dezvolta o putere de 13.4 MW.  Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu, urmand sa fie construita si o a doua unitate, o centrala pe gaz combinata cu un parc fotovoltaic, avand o capacitate de peste 100 MW. 

Pe termen mediu, Nova pregateste investitii substantiale, in principal in zona productiei de energie solara, asa cum a anuntat recent Teofil Muresan, Chairman E-INFRA, Nova Power & Gas, la ZF Power Summit 2021. „Planurile noastre sunt ca in 2026 sa avem capacitati de productie de energie fotovoltaica in special in Transilvania, de aproximativ 300 MW si centrale pe gaz sau cu turbine, care pot sa fie partial transformate in hydrogen, de aproximativ 300 MW. Sunt planuri indraznete, dar credem in aceasta strategie”, a declarat Teofil Muresan. Acesta a mai adaugat ca sunt luate in calcul toate formele de finantare pentru aceste investitii majore realizate de E-INFRA Group, dar ca, intre timp este necesar ca Executivul sa prezinte clarificari legate de politica de sprijin a Uniunii Europene in acest domeniu si in privinta schemelor de sprijin pentru productia de energie regenerabila.

Activa pe piata de energie electrica si gaze naturale inca din 2007, Nova Power & Gas este furnizor de energie electrica si gaze naturale, distribuitor de gaze naturale si furnizor de energie verde. Nova furnizeaza energie pentru clienti casnici si industriali in piata libera de energie si este unul dintre cei mai activi investitori in proiecte de dezvoltare de infrastructura energetica.