Noile etichete energetice pentru electrocasnice. Vezi aici reclasificarea!

06. Jul.

In calitate de consumator de energie electrica, sigur iti doresti ca suma de pe factura lunara sa fie mai mica. Pentru a face economie de energie, ai la dispozitie mai multe metode: sa alegi furnizorul de energie electrica ieftina pentru tine, sa scoti aparatura din priza atunci cand nu o folosesti si, mai ales, sa utilizezi electrocasnice si electronice eficiente energetic.

Dar ce inseamna un dispozitiv eficient energetic si cum il identifici? Daca vrei sa faci economie trebuie sa alegi aparatura care consuma cea mai mica cantitate de energie pentru a isi indeplini functia, fie ea de racire, incalzire sau spalare a hainelor.

In trecut, pentru a identifica electrocasnicele eficiente energetic te uitai pe eticheta si optai pentru cele care erau incadrate in clasa A, A+, A++ sau A++. Dar din martie 2021, a avut loc o schimbare la nivelul Uniunii Europene si au aparut noi etichete energetice.

In acest articol vei afla care este noua clasificare energetica si care este echivalentul cu cea precedenta:

Care era vechea clasificare energetica

Pana la 1 martie 2021 au existat 10 clase energetice impartite astfel: clasa energetica A – care include A+, A++ si A+++, clasa energetica B si clasa energetica C, D, E, F si G. Pentru a se stabili in ce clasa energetica se integreaza un electrocasnic se utiliza un calcul al indicelui de eficienta energetica.

Formula era simpla, indicele de eficienta energetica era egal cu raportul dintre consumul efectiv al aparatului electrocasnic pe consumul de referinta (cel optim). Practic, pentru clasa A+++, indicele era mai mic de 20, pentru A++ mai mic de 30 iar pentru clasa G ajungea sa fie mai mare de 125.

Care este noua clasificare energetica

De la 1 martie 2021, a aparut o clasificare energetica noua deoarece majoritatea electrocasnicelor erau incadrate in clasele energetice de top si nu exista o diferentiere clara intre produse pentru a-l identifica pe cel mai eficient energetic.

Astfel, noua eticheta energetica va cuprinde doar 7 clase energetice, de la A la G, unde A este cea mai eficienta iar G cea mai putin recomandata. 

Este important de stiut cu nu exista o echivalare perfecta intre vechile clase energetice si noile energetice. Spre exemplu, un electrocasnic care a fost incadrat anterior in clasa A++ poate fi acum chiar si in clasa E sau F. 

Daca inainte era folosit calculul indicelui de eficienta energetica pentru a stabili clasa in care se integreaza un anumit electrocasnic, acum se vor lua in calcul o varietate de factori pentru fiecare tip de electrocasnic. Spre exemplu, pentru masinile de spalat, calculul se face in baza unui ciclu de 100 de spalari si pentru frigidere se iau in considerare marimea si temperatura camerei.

Pentru inceput, aceasta noua clasa de eficienta energetica va fi folosita doar pentru 5 grupe de electrocasnice: frigidere, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, lampi si afisaje electronice (televizoare, monitoare).

In plus, noua eticheta energetica va contine mai multe informatii importante pentru cumparator – nivelul de zgomot, alte caracteristici – si un cod QR prin intermediul caruia puteti accesa mai multe detalii relevante inainte de achizitionare.

 

Noua eticheta energetica te va ajuta sa afli mai multe informatii relevante despre fiecare produs in parte si sa iti dai seama care electrocasnic este mai eficient energetic astfel incat la finalul lunii sa te bucuri de un consum redus de energie.

 

Citeste si despre: electrica online, transmitere index electrica.