09. Jul.
Sigur ai auzit de clasele energetice la electrocasnice, dar stiai ca si imobilele trebuie incadrate intr-o clasa energetica? La fel cum un televizor sau un frigider este evaluat pentru a determina daca este eficient energetic, si in cazul unei locuinte exista cativa factori in baza carora se emite un certificat energetic.
Certificatul energetic pentru locuinte este un document de care fiecare proprietar are nevoie atunci cand vrea sa efectueze o tranzactie, spre exemplu vanzare sau inchiriere.
In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre certificatul energetic:
Certificatul energetic (numele oficial este certificat de performanta energetica) pentru apartamente, case sau cladiri este un document legal prin care se certifica performanta energetica a locuintei.
Acesta cuprinde informatii despre eficienta spatului din punct de vedere energetic, in special care este cantitatea de energie necesara pentru a ilumina, incalzi, climatiza, ventila si a produce apa calda din respectivul imobil.
Certificatul energetic poate fi comparat cu noua eticheta energetica deoarece ambele evalueaza eficienta energetica a unui imobil, respectiv a unui electrocasnic.
Pentru a obtine un certificat energetic ca proprietar, trebuie sa apelezi la un auditor energetic atestat. Exista doua tipuri de auditori, in functie de gradul profesional: gradul I si gradul II.
Auditorii care au gradul II pot emite certificate doar pentru case si blocuri de locuinte, in timp ce auditorii cu gradul I pot elibera certificate energetice pentru toate tipurile de cladiri.
Atunci cand contactezi un auditor, e bine sa stii ca vei avea nevoie de urmatoarele acte pentru intocmirea certificatului energetic:
• Facturi recente pentru utilitati (apa, energie, gaz);
• Planul general de incadrare a imobilului in zona, la scara 1:2000;
• Planuri de arhitectura si planuri cu sectiunile longitudinale si transversale ale imobilului;
• Releveu pentru apartament la scara 1:100;
• Planuri pentru instalatiile de incalzire si apa calda.
Intr-un certificat energetic corect se vor regasi urmatoarele informatii:
• Clasa energetica;
• Nota energetica;
• Informatii despre consumul de energie, masurat in kWh/m2/an;
Exista sapte clase energetice, de la A la G, unde clasa A este cea mai eficienta din punct de vedere energetic si este echivalenta cu un consum aproximativ de 125 kWh/mp/an iar clasa G este cea mai putin eficienta, cu un consum aproximativ de peste 820 kWh/mp/an.
Nota energetica se va da de la 1 la 100, unde nota 100 reprezinta cea mai mare valoare.
Orice proprietar de imobil poate obtine un certificat energetic dar acesta devine obligatoriu doar cand intentionati sa tranzactionati respectivul spatiu. La solicitarea Uniunii Europene a aparut Legea 159/2013 privind obligativitatea existentei unui certificat energetic cu scopul de a imbunatati eficienta energetice a cladirilor.
Astfel, in calitate de proprietar de imobil, ai nevoie de certificat energetic daca:
• Vinzi locuinta;
• Inchiriezi locuinta;
• Consolidezi sau repari constructia existenta.
Certificatul energetic este valabil timp 10 ani din momentul eliberarii cu conditia sa nu existe renovari majore intre timp.
Orice persoana care tranzactioneaza imobile, fie in calitate de proprietar, fie drept consumator sau chirias, trebuie sa cunoasca importanta unui certificat energetic, cum se obtine si care sunt informatiile pe care trebuie sa le contina.
Consulta lista noastra cu solutii de eficientizare energetica, tarife diferentiate noaptea si în weekend plus alte metoda de a va optimiza consumul de energie.
Articolul precedent
Noile etichete energetice pentru electrocasnice. Vezi aici reclasificarea!Următorul articol
Ce este IoT – Internet of Things?