22. Apr.
Aflat încă la început, procesul de liberalizare a pieței de energie electrică face pași importanți către maturizarea relației dintre furnizori și consumatori. Cei din urmă analizează ofertele concurențiale disponibile, în timp ce furnizorii își calibrează permanent serviciile oferite, căutându-și locul în noua structură a pieței.
Consumatorii casnici descoperă diferențele dintre ofertele reglementate pe care le-au avut până la finalul anului 2020 și dinamica prețurilor la energie din piața concurențială. Având la dispoziție comparatorul de oferte-tip pus la dispoziție de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), fiecare consumator poate studia impactul pe care îl au noile tarife Enel Energie, CEZ Vânzare, Tinmar Energy, Nova Power & Gas sau ale oricăruia dintre ceilalți zeci de furnizori asupra facturii sale și poate decide care este cea mai bună ofertă-tip.
Comportamentul fiecărui consumator poate fi avantajat sau dezavantajat de un anumt tip de tarif practicat în piață și este important să știi ce alegeri poți face. Exista diverse modalitati prin care un consumator poate reduce valoarea lunară a facturii de energie electrica. Realizând un consum eficient în primul rând, dar și prin alegerea potrivita a unui anumit tip de tarif energie electrică pentru a reduce costurile aferente facturii.
Optând pentru oferta de tarife Enel din piața liberalizată sau pentru oferta de tarife a energie a oricărui furnizor pe care îl agreează, consumatorul se bucură de libertate și de flexibilitate în gestionarea serviciilor de utilități vitale pentru locuința sa, având posibilitatea de a testa și de a schimba furnizorii ori de câte ori consideră că poate beneficia de o oferta mai avantajoasă, de tarife reduce sau de servicii pe care le consideră absolut necesare.
Peste 45% dintre consumatorii casnici cu trecut deja, conform datelor ANRE, în piața liberalizată de energie electrică. Este vorba de aproximativ 4 milioane de persoane din totalul de 8,9 milioane de consumatori.
Din cei peste 800000 de consumatori care au semnat un contraxct concurențial în primele luni din 2021, aproape 15% au decis să schimbe și furnizorul de energie electrică, potrivit datelor ANRE.
Chiar dacă ritmul de trecere la piața liberalizată de energie este mai mic decât în piețele mai mature, tendința este clară și tot mai mulți dintre consumatori caută oferte avantajoase și mai puțin birocratice de schimbare a furnizorului.
Datorită avantajelor oferite în pachetele de servicii, Nova Power & Gas este o opțiune atractivă pentru mulți dintre cei care intră în piața concurențială de energie.
Articolul precedent
Cum sa faci economie cand ai o afacere micaUrmătorul articol
Energia de care am nevoie în fiecare zi