09. Apr.
În teorie, regularizarea însemna că omul, mai precis clientul, ajungea din urmă cu plata la zi a minunatelor servicii folosite de el și oferite pe datorie, până în ziua regularizării, din preaplinul și prea generozitatea furnizorului.
În practică, regularizarea, până acum doi ani, însemna că tu trebuie să faci repede rost de niște bani, mulți, adică să îți aduci brusc aminte de tac-to mare pe care nu îl mai sunaseși de la ziua lui, de când erai tu mic, și trebuia să recuperezi brusc ultimele 35 de zile de naștere.
Dar să începem cu începutul. Nu îmi plac surprizele. Nu îmi plac nici alea plăcute, fiindcă în fața unor neprevăzute fapte agreabile nu știu cum să reacționez și omul cu surpriza crede că nu îi agreez surpriza, iar despre alea neplăcute pot spune că mereu mă fac să amintesc de niște rude duse demult într-o lume mai bună. Nu îmi place nici așteptarea, mai ales când ea vine cu surprize, de aceea la toate examenele pe care le-am dat în viață am luat pastile de inimă, ca să nu îmi plesnească vreo venă. Un fel de examen cu surprize, sau tot ce-am urât vreodată, se poate numi “regularizarea”, cuvânt pe care îl auzeam strigat de doamna cu energia și gazele când venea să lase facturile, cum se făcea acum ceva ani. Când o auzeam pe femeia aia țipând din ușă în ușă pe holul blocului “Regularizareeeeeeaaaaaa!!!”, eram în pragul AVC-ului. Fiindcă niciodată regularizarea nu era de bine. Însemna fie că economiile tale se vor duce pe apa sâmbetei, fie că îți vei vinde un rinichi ca să acoperi regularizarea.
Și la vremea aia eram foarte frustrată că nu aveam alternativă. Adică exista un singur furnizor de energie și gaze și aia era. Nu aveai ce să faci când venea regularizarea, decât să te lupți în instanță ani de zile ca să pierzi timp și neuroni pe drum, că oricum nu se rezolva nimic.
Din fericire, acum un an s-a liberalizat piața de gaze și energie.
Adică nu mai ești legat de un singur furnizor care vine și te regularizează când vrea mușchiul lui și îți bagă tarifele lui pe gât, iar tu, vrei, nu vrei, te execuți. Mai exact, de acum un an, consumatorii pot opta pentru ofertele concurenţiale ale furnizorilor de gaze și energie din România. Restul tarifelor rămân reglementate de autorităţi – tariful de transport, tariful de distribuţie şi TVA-ul.
Ce înseamnă asta, de fapt? Înseamnă CONCURENȚĂ între furnizori, înseamnă o mai bună calitate a serviciilor şi prețuri competitive pentru consumatori.
Mi-a atras atenția, din multitudinea de oferte pe care le-am primit când a trebuit să schimb furnizorul, compania Nova Power and Gas. Am aflat despre ei că sunt români din Transilvania, dar furnizează energie electrică și gaze naturale în toate colțurile țării. Le-am verificat prețurile și le-am comparat și cu ale altor companii asemănătoare și mi-a plăcut că au oferte corecte și transparente, simple, care nu ascund “regularizări” surpriză sau condiții mârșave.
În plus, sunt printre puținii furnizori din România care dețin capacități proprii de producție de energie verde. Iar asta e foarte important pentru mine.
Așa că dacă încă nu ați ales compania care să vă dea gaze și energie, poate vă uitați puțin la băieții ăștia care au capital românesc 100%, muncesc în România, plătesc taxe în România și chiar pun umărul la dezvoltarea durabilă a țării, prin infrastructură modernă care ajută la creșterea calității vieții.
E timpul să ne alegem noi companiile pe care să le plătim înfuncție de calitatea serviciilor și a prețurilor competitive, nu companii care umblă să ne “regularizeze” pe banii și pe nervii noștri.
Autor - Corina Băcanu
Articolul precedent
Ce schimbări a adus liberalizarea pieței în calculul facturii de energie electricăUrmătorul articol
Cum sa iti transformi apartamentul intr-un apartament sustenabil