Cum sa iti transformi apartamentul intr-un apartament sustenabil

12. Apr.

Majoritatea oamenilor considera ca este destul de usor sa incepi sa traiesti ecologic, mai ales atunci cand ai propria ta locuinta. Pentru a te ghida dupa ”normele” unui apartament sustenabil, poti modifica diverse aspecte deja prezente in apartamentul tau, precum modul în care gestionezi lucrurile si felul in care utilizezi aparatele electronice si electrocasnice pe care le ai. Cand locuiesti intr-un apartament, multe lucruri nu pot fi schimbate, asa ca s-ar putea sa simti ca nu poti face prea multe pentru a-l transforma, astfel incat sa fie sustenabil. A trai intr-un apartament nu trebuie insa sa te faca sa renunti la un stil de viata „verde”, totusi!

Sfaturi de viata pentru apartamente sustenabile

• Utilizeaza balconul sau terasa la maximum! Poti cultiva multe plante verzi si legume in ghivece. Desi este posibil sa obtii o cantitate mica pentru a acoperi o perioada lunga de timp, probabil vei obtine pentru destul de multe utilizari. Gandeste-te: daca vei creste suficient pentru cateva mese, achizitionezi mai putin si chiar si „mai putin”-ul tau poate face bine pentru mediu.

• Foloseste electrocasnicele strategic! Desi este posibil sa nu ai control asupra aparatelor care se afla in apartamentul tau si poate nu stii daca sunt eficiente din punct de vedere energetic, ai control totusi, asupra modului in care le utilizezi. Nu utiliza masina de spalat vase daca nu este plina. Acelasi lucru este valabil si pentru spalator si uscator. 

• Gaseste modalitati de a reutiliza ceea ce poti! Doar pentru ca spatiul de stocare poate fi limitat intr-un apartament nu inseamna ca nu poti pastra lucrurile pentru a fi refolosite. De exemplu, mai degraba decat sa cumperi recipiente de depozitare a alimentelor din plastic, refoloseste-le pe cele in care intra alimentele perfect in frigider.

• Economiseste inteligent! Poti trece cu brio peste anotimpuri chiar daca locuiesti intr-un apartament si chiar daca vrei sa faci economii. Lucruri simple, cum ar fi acoperirea ferestrelor cu plastic in timpul iernii si utilizarea ventilatoarelor pentru a ajuta la distribuirea aerului rece vara, se pot face indiferent unde locuiesti. Porneste centrala cu gaze naturale pe timp de noapte pe vremea rece si deschide ferestrele noaptea vara pentru a permite aerului mai rece sa intre. Toate acestea pot fi modalitati excelente de a utiliza mai putina energie.

• Repara lucrurile pentru a evita risipa de apa! Daca ai tevi sparte sau observi ca uneori curge apa in plus din bazinul toaletei, incearca sa gasesti solutii rapid pentru a rezolva aceste probleme. La fel si in cazul bateriilor defecte. Daca observi ca picura uneori apa chiar daca robinetul este oprit, cheama un specialist! De asemenea, poti instala un cap de dus cu debit redus, fara abilitati speciale. 

• Alege o locatie buna! Cand esti in cautarea unui apartament nou, alege unul care nu este doar un pret bun pentru bugetul tau, ci are si o locatie buna. Asigura-te ca este aproape de magazine si alte companii esentiale, astfel incat sa poti merge pe jos unde ai nevoie, fara a lua masina sau un alt mijloc de transport. 

• Fii creativ! Lasa lucrurile sa se usuce la aer pe balcon sau pe suport in casa. Poti face o mini cutie de compost care se potriveste sub chiuveta. Instaleaza becuri CFL cu putere redusa in corpurile de iluminat si gaseste diverse solutii utile pentru apartamentul tau!

Intr-adevar, poti face multe lucruri pentru a-ti transforma apartamentul astfel incat sa fie un apartament verde. Gaseste solutii eficiente si bucura-te de locuinta ta sustenabila!