04. Oct.
Electricitatea este un element din viata de zi cu zi, de care depindem din multe puncte de vedere. In calitate de furnizori ai acesteia catre populatie de atat de multi ani, nu putem sa nu ne punem intrebarea: oare cum a inceput totul?
Relatarea istoriei curentului electric, a modului in care a invatat omenirea sa il utilizeze si sa il produca, este un exercitiu de imaginatie pentru noi toti. Ne ofera perspectiva unei vieti lipsite de acesta si totodata ne ajuta sa realizam cat de mult a evoluat tehnologia in doar cateva secole.
Daca ti-am starnit curiozitatea, continua sa citesti pentru a afla...
De mii de ani, oamenii erau constienti de socurile provocate de tipari electrici, cu mult inainte de a cunoaste ce insemna electricitatea. Manuscrise egiptene antice datand din anul 2750 i.Hr. se refereau la aceste specii ca fiind "Tunetul Nilului". Culturile antice din jurul Mediteranei stiau ca anumite obiecte, cum ar fi baghetele de chihlimbar, puteau fi frecate cu blana de pisica pentru a atrage obiecte usoare precum penele.
Thales din Milet a facut de asemenea o serie de observatii asupra electricitatii statice in jurul anului 600 i.Hr. Conform unei teorii controversate, este posibil ca partii, un popor antic din Iran, sa fi avut cunostinte despre galvanizare, pe baza descoperirii din 1936 a bateriei din Bagdad, care seamana cu o celula galvanica. Nu se stie insa daca artefactul era de natura electrica.
Cu toate acestea, Benjamin Franklin este creditat ca fiind cel care a descoperit electricitatea in secolul 18, prin experimentul sau, in care a zburat un zmeu umezit cu o cheie de metal legata de el, in timpul unei furtuni. O succesiune de impulsuri electrice au fost transmise de la cheie direct catre mana sa, fapt care a aratat ca fulgerul era intr-adevar de natura electrica.
Toate aceste descoperiri si multe altele, creditate oamenilor de stiinta din perioada iluminismului, atesta dorinta naturala a omenirii de a gasi explicatii logice pentru anumite fenomene naturale. Este o perioada in care sunt puse bazele stiintelor precum fizica si medicina, si atribuind tot mai putine fenomene pe seama religiei. Acum ca istoria energiei electrice este mai clara, ar trebui insa sa ne punem si intrebarea...
Miscarea sarcinii electrice este cunoscuta sub numele de curent electric, a carui intensitate se masoara de obicei in amperi. Curentul poate fi format din orice particule incarcate in miscare. Cel mai frecvent, acestea sunt electroni, dar orice sarcina in miscare constituie un curent. Curentul electric poate trece prin anumite lucruri, numite conductori electrici, dar nu va trece printr-un izolator electric (precum cauciucul).
De-a lungul timpului s-a convenit faptul ca un curent pozitiv este definit ca avand aceeasi directie de circulare ca si orice sarcina pozitiva pe care o contine sau ca avand aceeasi directie de circulare de la partea cea mai pozitiva a unui circuit la partea cea mai negativa. Curentul definit in acest mod se numeste curent conventional.
Procesul prin care curentul electric trece printr-un material se numeste conductie electrica, iar natura sa variaza in functie de particulele incarcate si de materialul prin care trec. Printre exemplele de conductie electrica se numara:
• conductia metalica, prin care electronii trec printr-un conductor, cum ar fi un metal;
• electroliza, prin care ionii (atomi incarcati) trec prin lichide.
Toate aceste date ne ofera o imagine mai clara asupra definitiei generale a curentului electric, precum si asupra modului in care acesta functioneaza. Sunt notiuni importante pentru a intelege mai bine si istoria energiei electrice
Inainte de aparitia electricitatii, au fost utilizate diferite sisteme de transmitere a energiei pe distante mari. Principalele dintre acestea erau:
• transmisia telodinamica (cablu in miscare);
• pneumatica (aer sub presiune);
• hidraulică (fluid sub presiune).
Telefericele erau cel mai frecvent exemplu de transmisie telodinamica, ale caror linii se puteau intinde pe mai multi kilometri pentru o singura sectiune. Transmisia pneumatica a fost utilizata pentru sistemele de transmisie a energiei electrice in orase precum Paris, Birmingham, Rixdorf, Offenbach, Dresda si Buenos Aires, la inceputul secolului XX. In secolul al XIX-lea, orasele au folosit, de asemenea, transmisia hidraulica, folosind conducte de apa de inalta presiune pentru a furniza energie motoarelor din fabrici.
Aceste sisteme au fost inlocuite de sisteme electrice mai ieftine si mai versatile. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, urbanistii si finantatorii erau constienti de beneficiile, aspectele economice si procesul de montare a sistemelor de transmisie a energiei electrice.
La inceputurile utilizarii energiei electrice, transmiterea pe scara larga a acesteia a intampinat doua obstacole. In primul rand, dispozitivele care aveau nevoie de luminatul stradal, motoarele electrice abia scoase din fabrici, alimentarea tramvaielor si luminile din locuinte sunt exemple de dispozitive cu tensiuni care necesitau sisteme separate.
In al doilea rand, generatoarele trebuiau sa fie montate relativ aproape de sarcinile lor (o mila sau mai putin pentru dispozitivele de joasa tensiune, ce erau alimentate de generator). Se stia ca transmiterea pe distante mai mari era posibila cu cat tensiunea era mai mare, astfel incat ambele probleme puteau fi rezolvate daca transformarea tensiunilor de la o singura linie electrica universala putea fi realizata in mod eficient.
Electricitatea a fost introdusa pentru prima data in casele oamenilor aproape de sfarsitul perioadei victoriene, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primele lampi electrice de iluminat stradal din lume au fost instalate la Londra in 1878 si pot fi gasite astazi aproape peste tot in lume.
Prima sursă publică de electricitate din Regatul Unit a fost generată în Godalming, Surrey, cu ajutorul unei mori cu roată de apă.
In prezent, ca raspuns la criza climatica, se pune mult accent pe energia regenerabila si sustenabila. Acesta este motivul pentru care energia verde este in prezent sursa de energie cu cea mai rapida dezvoltare si raspandire in Statele Unite, inregistrand o crestere uriasa de 67% din anul 2000 pana in 2016. La 10 iunie 2020, Regatul Unit a sarbatorit doua luni de functionare exclusiv pe baza de energie regenerabila pentru prima data in istorie ceea ce reprezinta un pas foarte important in evolutia energiei electrice.
Exista multe optiuni pentru energie electrica regenerabila, cum ar fi energia eoliana, solara, hidroelectrica, maremotrica, geotermala si din biomasa. Posibilitatile sunt infinite! Istoria energiei electrice este cunoscuta, dar daca ar fi sa anticipam viitorul acesteia, este foarte probabil ca energia regenerabila sa fie resursa principala pentru marea parte a planetei.
Vrei sa ramai la curent cu noutatile din domeniul energiei si sa afli constant lucruri noi? Acceseaza blogul Nova Power & Gas, un furnizor energie verde de incredere si nu uita – ofertele noastre aduc energia buna in casa ta!
Articolul precedent
Cele mai importante beneficii oferite de o centrala termica de bloc