07. Oct.
In Romania, automobilele electrice sunt extrem de populare, iar initiativa Rabla Plus a contribuit la cresterea remarcabila a numarului de persoane si firme care au achizitionat un astfel de vehicul in ultimii ani. Trebuie insa sa ne punem intrebarea - cat costa o masina electrica, din punct de vedere al costurilor de incarcare in Romania?
Asa cum stim deja, suma investita pentru achizitionarea unei masini nu este singura cheltuiala implicata. Alimentarea sau incarcarea acesteia sunt costuri recurente de care nu ne putem lipsi. Desi masinile electrice sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator si functioneaza mai silentios decat cele pe baza de combustie interna, unii oameni au inca indoieli in privinta lor. In plus, o problema importanta care ii afecteaza pe proprietarii de masini electrice este disponibilitatea statiilor de incarcare libere si autonomia reala a anumitor modele de masini.
Acest articol va prezenta provocarile si costurile de incarcare, pe care viitorul proprietar trebuie sa le ia in considerare atunci cand vrea sa renunte la masina sa pe baza de diesel sau benzina. Inainte de a parcurge restul textului, este important de retinut ca nivelurile de consum difera intre masinile electrice si cele considerate standard, la momentul actual. Iti vom oferi de asemenea o privire de ansamblu asupra infrastructurii de incarcare pentru autovehiculele electrice din Romania.
Pana in 2022, in Romania, infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice a atins un grad de dezvoltare satisfacator, insa este nevoie in continuare de investitii importante pentru a dezvolta aceasta retea. Un lucru este cert – soferii de autovehicule electrice vor avea la dispozitie mai multe statii decat in trecut.
Daca ai o autonomie medie de peste 150 km, optiunile tale de calatorie sunt generoase. Statiile de incarcare sunt din ce in ce mai usor de gasit de-a lungul drumurilor din Romania. Trebuie doar sa verifici platforme precum PlugShare.com! Iar daca ai nevoie de ajutor pentru a gasi o statie de incarcare sau daca intampini probleme pe drum in privinta autonomiei masinii tale, nu iti face griji - furnizorii de servicii de incarcare pot fi gasiti relativ usor. Benzinariile si parcarile centrelor comerciale sunt, de obicei, cele mai populare alternative.
La nivelul tarii, exista aproximativ 300 de locatii in care se poate incarca un automobil electric. Media este de trei puncte de incarcare intr-o singura locatie. Asta inseamna ca in Romania exista aproximativ 900 de puncte de incarcare. Exista locatii cu un singur punct de incarcare, precum si locuri in care se pot incarca 5-10 automobile electrice in acelasi timp (hub-uri de incarcare).
Este adevarat, incarcarea gratuita a disparut aproape complet, iar tarifele de incarcare pentru un kWh poate varia. Daca doresti sa-ti incarci autovehiculul la tine acasa, trebuie sa ai in vedere o serie de factori.
Costul per kWh este un factor decisiv, cand vine vorba de cheltuielile pentru energie electrica. Acesta poate varia in functie de furnizorul tau de electricitate. Costul lunar pentru curent depinde de consumatorii din locuinta ta si daca te incadrezi sau nu in standardele de consum pentru plafonarea facturii. Daca vrei sa afli cat mai rapid si simplu cat anume platesti pentru 1 kWh, te poti folosi de cea mai recenta factura. Imparte suma totala la numarul de kWh consumati si vei obtine pretul unui singur kWh. La momentul scrierii acestui articol, incepand cu septembrie 2022, preturile sunt dupa cum urmeaza:
• In cazul in care consumul tau lunar mediu este pana in 100 kWh, pretul maxim platit va fi de 0,68 lei / kWh;
• In cazul in care consumul tau lunar este intre 101 kWh si 255 kWh, pretul maxim platit va fi de 0,80 lei / kWh.
• Consumul care depaseste insa 255 kWh va fi facturat la pretul fix sau variabil, conform contractului semnat cu furnizorul tau de energie.
Pentru a obtine mai multe detalii privind optiunile disponibile, acceseaza calculatorul Nova, unde poti introduce datele aferente locuintei tale. Astfel, vei avea o imagine mai clara si asupra tarifelor avantajoase oferite de Nova!
Capacitatea bateriei masinilor electrice variaza in functie de model. La fel cum exista masini pe benzina cu rezervoare de 35 sau de 70 de litri, exista si masini electrice cu capacitate mai mare sau mai mica de stocare a energiei. Dimensiunea medie a bateriei pentru modelele electrice fabricate dupa 2021 este de aproximativ 50 kWh. Acest lucru te-ar putea ajuta in estimarea costurilor de incarcare lunare, pentru masina ta.
Bineinteles, este o suma influentata de autonomia autovehiculului, stilul tau de condus si distantele parcurse zilnic. In medie, modelele cele mai noi promit o autonomie intre 250 si 400 de km parcursi. Realitatea insa poate fi diferita ce cifrele promise de producatori. Sunt distante estimate fara a lua in calcul multe variabile, precum greutatea pasagerilor, bagajele sau cumparaturile din portbagaj, utilizarea aerului conditionat si a optiunilor de multimedia. Toate acestea vor accelera consumul de energie necesar pentru a ajunge din punctul A in punctul B.
Astfel, masina ar indica o scadere brusca a autonomiei disponibile pana la urmatoarea incarcare. Cu alte cuvinte, recomandam sa observi cati km poti conduce masina pana cand indica un nivel scazut al bateriei si calculeaza cat anume platesti pe luna pentru acest adaos de consum casnic. Daca suma ar fi mai mica decat daca ai apela la statiile de incarcare publice sau daca ai avea in continuare o masina pe baza de combustibil, alegerea ar fi usoara.
Statiile publice de incarcare detin aparatura specializata pentru mai multe modele de masini electrice. Unele dintre acestea pot oferi chiar si incarcare rapida, insa costurile implicate sunt pe masura.
Timpul redus de incarcare vine cu un anumit pret, pe care s-ar putea sa nu doresti sa-l platesti de fiecare data. Mai ales ca nu toate modelele de masini electrice permit acest tip de incarcare rapida. Un asemenea flux ar insemna alimentarea cu pana la 250 kWh.
Daca te intereseaza cat costa o masina electrica, dupa achizitionarea acesteia, precum si care sunt beneficiile folosirii energiei sustenabile, acceseaza blogul Nova Power & Gas! Pentru orice calcul energie electrica, ai la dispozitie calculatorul platformei!
Articolul precedent
Istoria energiei electrice – descoperirea si utilizarea acesteiaUrmătorul articol
Ce este si cum functioneaza o ferma solara?