Cele mai importante beneficii oferite de o centrala termica de bloc

28. Sep.

Foarte multe persoane monteaza centrale termice de apartament, insa fac acest lucru fiindca nu cunosc sau nu pot sa se bucure de beneficiile pe care le ofera o centrala termica de bloc. Varianta din urma a devenit in ultimii ani o solutie de energie regenerabila din ce in ce mai populara si atractiva in multe orase ale lumii. 

Centralele de bloc pot oferi numeroase beneficii de mediu, economice si sociale. De exemplu, pot contribui in mod semnificativ la obiectivele energetice ale Europei, prin reducerea emisiilor de carbon. Acesta este doar un avantaj oferit de catre acest tip de centrale, insa mai exista multe altele, pe care le poti afla din randurile de mai jos. 

Ce este o centrala termica de bloc? 

O centrala termica de bloc furnizeaza caldura unui numar mare de locuinte ce fac parte din acelasi ansamblu. Acest tip de sistem de incalzire functioneaza de obicei cu ajutorul unui cazan comun care este conectat la reteaua de gaze naturale. Astfel, fiecare apartament in parte este conectat la sursa centrala de incalzire, ce asigura apa calda si temperaturi crescute in casa. 

O astfel de centrala ofera utilizatorului final aceeasi autonomie precum o centrala individuala, deoarece se plateste doar energia utilizata. In cadrul fiecarei locuinte se monteaza contoare ce monitorizeaza si inregistreaza cu acuratete energia utilizata pentru incalzire si apa calda. In acest fel se obtin cifrele consumului de caldura pentru fiecare casa, astfel incat costurile de intretinere sa fie intotdeauna reale. 

Pentru un proprietar de apartament, aceasta varianta poate reprezenta o varianta mult mai simpla de a incalzi casa, decat prin intermediul unei centrale proprii. 

Cum functioneaza o centrala termica de bloc? 

De obicei, configuratia pentru un sistem de incalzire comunal este amplasata in zona de subsol a cladirii. Acesta include adesea unul sau mai multe generatoare de caldura, de exemplu un cazan sau un echipament cu pompa de caldura. Centralele termice de bloc furnizeaza apa calda menajera pentru toti locuitorii unei cladiri, precum si caldura in calorifere. In sistemele de incalzire comune, caldura poate fi distribuita intre toate locuintele dintr-o cladire in mai multe moduri diferite: 

O retea de distributie cu doua conducte: aceasta este cea mai comuna modalitate de distributie in sistemele de incalzire comune. Apa calda de la centrala comuna circula prin conducte catre dispozitivele de incalzire din fiecare apartament din cladire. In momentul in care care apa din conducte se raceste, aceasta este returnata in centrala termica de bloc prin aceeasi retea de tevi. 

O retea de distributie cu o singura conducta: aceasta este o instalatie de incalzire comuna mai putin eficienta, ce este posibil sa fie intalnita in cladirile vechi. Sistemele cu o singura conducta pot degaja caldura neuniforma in intreaga cladire. 

O retea de incalzire individuala centralizata: aceste sisteme ofera fiecarei locuinte din bloc o configuratie individuala de distributie a incalzirii. 

Centrala termica de bloc - Cele mai importante beneficii pe care este bine sa le cunosti 

Primul beneficiu al incalzirii de bloc are legatura cu valoarea costurilor de intretinere. Altfel spus, consumatori platesc facturi mai mici la gaze si se bucura de case calduroase si apa fierbinte tot timpul, fara niciun pic de efort. 

Incalzirea centralizata are, de asemenea, beneficii sociale si de mediu.  Aceasta poate oferi  locuri de munca si poate contribui substantial la reducerea consumului de combustibil fosil. Beneficiile sale de mediu includ reducerea emisiilor de carbon, contribuind prin urmare la obiectivele verzi ale Europei, lucru care este extraordinar pe termen lung si nu numai.  

Romania se afla in topul tarilor poluate, motiv pentru care aceasta varianta de incalzire a apartamentelor este una ce merita sa fie luata in considerare.  

Centrala termica de bloc - Avantaje si dezavantaje 

Sistemele de incalzire comuna au cateva avantaje extrem de practice, precum sunt cele din lista de mai jos: 

  • Spatiu maximizat, deoarece centrala se afla la subsolul blocului, nu in casa proprie;
  • Furnizori gaze naturale alesi la comun, nu de catre fiecare familie in parte. Acest lucru inseamna un nivel scazut de stres; 
  • Costurile de intretinere sunt impartite intre toti cei din cladire; 
  • Sistem de contorizare precis, ce determina un pret la gaz real; 
  • Proprietarul cladirii gestioneaza toata administratia comuna de incalzire, se ocupa de solicitarea serviciilor necesare de mentenanta si de reparatii. 

Cu toate acestea, exista cateva dezavantaje ale sistemelor de incalzire comune, pe care este bine sa le iei la cunostinta. Acestea sunt: 

  • Inceputul si sfarsitul sezonului de  incalzire pe bloc sunt setate pentru intreaga cladire. Nu poti seta dupa bunul plac momentele in care sa obtii mai multe grade in casa; 
  • In timp ce facturarea se bazeaza pe contorizarea constanta, nu poti controla cu precizie eficienta energetica personala;
  • Daca o cladire utilizeaza o retea de incalzire cu o singura conducta, este posibil ca unele aprtamente sa fie mult mai bine incalzite fata de altele, aflate in acelasi bloc.  

Legislatia nationala cu privire la incalzirea casei 

Romania incearca sa se integreze in standardele europene, fapt pentru care au fost interzise centralele individuale pentru blocurile noi.  

Tara noastra are niveluri de poluare ridicate, iar o astfel de decizie ar putea avea efecte benefice cu privire la sanatatea planetei. Cu alte cuvinte, prin obligativitatea montarii centralelor termice de bloc pot fi reduse considerabil emisiile de carbon, lucru ce poate diminua nivelul de poluare a aerului.  

Decizia instalarii centralelor termice de bloc pentru blocurile noi nu afecteaza proprietarii de apartamente vechi. Blocurile vechi pot pastra centralele individuale de apartamente. Nici blocurile ce se afla deja in unele etape de executie nu sunt afectate, nici cele neconstruite, dar cu autorizatie obtinuta. Altfel spus, aceasta interdictie se aplica doar blocurilor ce urmeaza sa fie ridicate. Prin urmare, acesta reprezinta un efort pentru dobandirea unui aer mai curat, usor de respirat si prietenos cu plamanii. De aceea, decizia interzicerii centralelor de apartament este indicat sa fie acceptata de cat mai multi dintre romani.  

In cele din urma, este important de retinut ca sistemele de incalzire de bloc ofera oportunitati mari de economisire a costurilor de intretinere si de service, deoarece acestea sunt impartite intre toti cei care locuiesc in cladire. Astfel, acest model de centrale reprezinta un viitor mai bun.  

Nova Power & Gas este un distribuitor national  de gaze naturale si electricitate, care se adreseaza atat clientilor industriale, cat si celor casnici. Acesta ofera numeroase beneficii, printre care se numara cele mai bune oferte de pe piata. Cu alte cuvinte, este alegerea potrivita, atunci cand vine vorba despre incalzirea casei si iluminarea acesteia.