Energia solara: avantaje si dezavantaje

04. Aug.

Stim ca energia regenerabila este cheia unui viitor pentru un mediu natural mai bun, mai curat si mai sanatos, de aceea, ramane unul dintre principalele noastre subiecte de dezbatut, luand in considerare, desigur energia solara, avantajele utilizatorii energiei solare, dar si dezavantajele acesteia.

Pe fondul acestor informatii, atat consumatorii, cat si furnizorii de energie electrica cauta in permanenta alte surse de energie care sa le inlocuiasca pe cele din prezent.

Productia de energie regenerabila in Romania este semnificativa, clasandu-ne pe locul doi in Europa de Sud-Est, dupa Polonia, si la o distanta considerabila fata de alte state europene.

Din categoria de energii regenerabile fac parte toate acele tipuri de surse de energie care nu poluează sau au un impact extrem de mic asupra mediului inconjurator, fiind, în același timp, surse care se regenerează datorită proceselor naturale sau sunt inepuizabile.

Energia solara reprezinta solutia unui viitor cu energie curate cu o structura sustenabila. In fiecare zi, soarele genereaza mult mai multa energie decat avem nevoie pentru consumul zilnic si, spre deosebire de combustibilii fosili, nu se va epuiza curand. Ca sursa de energie regenerabila, singura limitare a energiei solare este capacitatea noastra de a o transforma in electricitate intr-un mod eficient si rentabil. Energia solara este cea mai abundenta si accesibila sursa de energie. Intr-o ora, Soarele scalda Pamantul cu mai multa energie decat cea pe care o foloseste intreaga lume intr-un an. Energia solara este curata, fiabila si regenerabila. Nu produce gaze cu efect de sera care contribuie la schimbarile climatice si poate fi folosita pentru alimentarea locuintelor, a intreprinderilor si a vehiculelor. Tehnologiile solare devin din ce in ce mai eficiente si mai accesibile pe zi ce trece, ceea ce face din energia solara o optiune viabila pentru toata lumea. Alaturati-va astazi revolutiei solare si contribuiti la reducerea amprentei de carbon, economisind in acelasi timp bani la factura de electricitate! 

Ce este energia solara?

Energia solara este un tip de energie verde care provine de la soare. Este o resursa regenerabila, ceea ce inseamna ca poate fi folosita la nesfarsit. Energia solara este utilizata pentru a alimenta casele si intreprinderile si pentru a produce electricitate. De asemenea, este folosita pentru a incalzi apa si cladirile. Energia solara este o sursa curata de energie si nu produce poluare.

Cum functioneaza panourile solare?

Energia solara este generată de panouri solare instalate pe case, cladiri si ferme solare, folosind aceeasi tehnologie pentru a transforma lumina soarelui in energie electrica.

Fiecare panou solar este format din mici celule solare care transforma lumina zilei in curent electric, care se alimenteaza printr-un invertor in casa dvs. sau in alte spații pentru a va alimenta direct. Mai mult de atat, nu este nevoie sa folosiți energia imediat ce este generata, aceasta putand fi stocata în baterii solare, astfel incat sa puteti folosi energia ori de cate ori aveți nevoie, chiar si dupa ce soarele a apus.

Panouri solare: care sunt avantajele si dezavantajele? 

Fara indoiala, soarele este o sursa puternica de energie iar, valorificarea acestei puteri prin instalarea de panouri solare poate face o diferenta semnificativa pentru planeta. Avantajele panourilor solare sunt: sursa de energie regenerabila, reducerea costurilor la facturile de electricitate, costuri de mentenanta reduse, diferite aplicatii, dezvoltarea unor noi tehnologii.

Dezavantajele panourilor solare: investitie initiala costisitoare, sunt dependente de vreme, au nevoie de un spatiu mare de depozitare, sunt adeseori associate cu efectul de poluare, desi polueaza mult mai putin mediul inconjurator, decat alte surse alternative de energie. 

Energia solara, resursa cea mai prietenoasa cu mediul si gasita din abundenta, foloseste panouri fotovoltaice care capteaza energia produsa de Soare pentru a genera electricitate. Astfel, energia solara poate acoperi aproape 50% din nevoile de energie. Dar, ca oricare alt proces, utilizarea energiei solare are si ea avantajele si dezavantajele ei.

Avantajele energiei solare

Folosirea energie solare este un proces in plina dezvoltare, panourile solare devenind din ce in ce mai eficiente, mai usor de transportat si de instalat. Acestea sunt folosite in principiu pentru a alimenta cu electricitate obiecte casnice uzuale, dar au capacitatea de a genera curent pentru o casa intreaga, prin amplasarea lor pe acoperisurile locuintelor, iar preturi energie electrica platite lunar de o gospodarie, pot scadea vertiginos. 

Energia solara avantaje

  • Disponibila oricand - Energia solara este o sursa extrem de rentabila. Soarele rasare si apune in fiecare zi. Peste tot in lume, stim exact când va rasari in fiecare zi a anului. Acest lucru face energia solara o sursa de energie inepuizabilă
  • Eficienta energetica – Desi investitia in panourile solare poate fi initial costisitoare, energia solara ofera securitate energetica. Cel mai mare avantaj este ca nimeni nu va avea dreptul sa puna o „taxa”, “combustibilul” panourilor solare nu poate fi cumparat sau monopolizat. Este gratuit si oricine se poate bucura de el.  
  • Independenta energetica - Energia solara ofera independența energetica. Dupa ce ati decis instalarea panourilor solare pe acoperis, veti avea o sursa independenta de energie electrica, care va fi numai a voastra. In plus, instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperisul locuintei va va aduce, cu siguranta, o reducere considerabilă a costurilor pentru factura de energie.

Dezavantajele energiei solare 

Decizia alegerii unui astfel de sistem poate avea si cateva dezavantaje, dar nu majore. 

  • Dependenta de vreme - Principalul dezavantaj este cantitatea de lumina redusa in zilele innorate si in anotimpul rece, cand eficienta panourilor solare scade odata cu vremea nefavorabila. Dar bineinteles ca exista rezolvare prin folosirea unor baterii care au stocat deja energia din zile insorite, aceasta putand fi utilizata atunci cand avem nevoie.
  • Investitia initiala costisitoare ce tine de instalarea propriu-zisa a panourilor solare. Insa, aceste costuri vor fi amortizate prin mentenanta redusa si generarea gratuita de energie electrica.

In concluzie, energia solara si utilizarea panourilor solare sunt practice in reducerea consumului de energie electrica, dar pot fi, de asemenea, costisitoare de investit. Dar, in ciuda disputelor, ponderea beneficiilor utilizarii lor ca surse regenerabile de energie are mai multa importanta. Energia solara este ecologica, eficienta si contribuie la reducerea cantitatii de poluanti emisi in aer.

Panourile solare sunt fiabile si au crescut in eficienta, ceea ce le face sa fie o alegere tot mai populara pentru proprietarii de locuinte. Energia solara este cu siguranta o optiune ecologica pentru oricine doreste sa reduca impactul asupra mediului si sa economiseasca la facturile de electricitate.

Companie romaneasca. Producator energie electrica din surse regenerabile fotovoltaice

Desi initial in Romania, conversia energiei solare nu a trezit interes pentru investitii acum, trendul este unul ascendent populatia intelegand din ce in ce mai clar necesitatea utilizarii energiei verzi. Pe langa serviciile oferite de distribuitorul Nova Power & Gas, se adauga si cel proiectul cel mai important al companiei: producerea și distribuția energiei electrice din surse solare. Inca din 2012, Nova investește constant în parcurile fotovoltaice proprii și produce energie verde.

Nova Power & Gas, producator energie electrica, isi propune sa contribuie la obiectivul României privind creșterea ponderei energiei din surse regenerabile, oferind astfel atenție și preocupare constantă în acest sector de activitate.

La momentul actual, Nova Power & Gas deține parcurile fotovoltaice CEF Câmpia Turzii 1+2 și Livezile, unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Transilvania, parcul REIF. Energia produsa este injectata direct in sistemul de distributie, alimentand astfel consumatorii din parc, care beneficiaza de costuri mult mai avantajoase.

Energia verde produsa de Nova este folosita si pentru a satisface nevoile altor companii care au optat pentru tarifele verzi. Nova Power & Gas va continua sa investeasca in energie verde, cu scopul de a deveni o companie de top in acest domeniu. Ne angajam sa furnizam energie electrica verde clientilor nostri si sa contribuim la obiectivul României de a atinge 20% energie verde in viitorul apropiat.

In concluzie, energia solara este o modalitate excelenta de a produce electricitate, ajutand in acelasi timp mediul inconjurator. Nova Power & Gas se angajeaza sa produca energie electrica solara si sa contribuie la obiectivul Romaniei de a creste ponderea surselor de energie regenerabila. Daca sunteti interesat sa investiti in energia solara, contactati Nova Power & Gas astazi! 

Citeste si despre: finantare panouri fotovoltaice, deranjamente gaz.