Blog

producator energie electrica

Energie solara: avantaje si dezavantaje

In ultimii ani, energia din surse regenerabile a crescut puternic. Atat consumatorii, cat si furnizorii cauta in permanenta alte surse de energie care sa le inlocuiasca pe cele din prezent. Petrolul sau combustibilii fosili nu se vor mai gasi peste cateva decenii, iar consumatorii vor cauta surse de energie ieftina, dar care sa nu polueze: energia regenerabila.

Productia de energie regenerabila in Romania este semnificativa, clasandu-ne pe locul doi in Europa de Sud-Est, dupa Polonia, si la o distanta considerabila fata de alte state europene.

Din categoria de energii regenerabile fac parte toate acele tipuri de surse de energie care nu poluează sau au un impact extrem de mic asupra mediului inconjurator, fiind, în același timp, surse care se regenerează datorită proceselor naturale sau sunt inepuizabile.

Energia solara, resursa cea mai prietenoasa cu mediul si gasita din abundenta, foloseste panouri fotovoltaice care capteaza energia produsa de Soare pentru a genera electricitate. Astfel, energia solara poate acoperi aproape 50% din nevoile de energie. Dar, ca oricare alt proces, utilizarea energiei solare are si ea avantajele si dezavantajele ei.

Avantajele energiei solare

energie solara

Folosirea energie solare este un proces in plina dezvoltare, panourile solare devenind din ce in ce mai eficiente, mai usor de transportat si de instalat. Acestea sunt folosite in principiu pentru a alimenta cu electricitate obiecte casnice uzuale, dar au capacitatea de a genera curent pentru o casa intreaga, prin amplasarea lor pe acoperisurile locuintelor.

Energia solara este o sursa extrem de rentabila. Soarele rasare si apune in fiecare zi. Peste tot in lume, stim exact când va rasari in fiecare zi a anului. Acest lucru face energia solara o sursa de energie extrem de sigura.

Energia solara ofera securitate energetica. Cel mai mare avantaj este ca nimeni nu va avea dreptul sa puna o „taxa”, “combustibilul” panourilor solare nu poate fi cumparat sau monopolizat. Este gratuit si oricine se poate bucura de el.

Energia solara ofera independența energetica. Dupa ce ati decis instalarea panourilor solare pe acoperis, veti avea o sursa independenta de energie electrica, care va fi numai a voastra. In plus, instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperisul locuintei va va aduce, cu siguranta, o reducere considerabilă a costurilor pentru factura de energie.

Dezavantajele energiei solare

Decizia alegerii unui astfel de sistem poate avea si cateva dezavantaje, dar nu majore. Principalul dezavantaj este cantitatea de lumina redusa in zilele innorate si in anotimpul rece, cand eficienta panourilor solare scade odata cu vremea nefavorabila. Dar bineinteles ca exista rezolvare prin folosirea unor baterii care au stocat deja energia din zile insorite, aceasta putand fi utilizata atunci cand avem nevoie.

Un alt factor care poate fi considerat un dezavantaj, este investita initiala ce tine de instalarea propriu-zisa a panourilor solare. Insa, aceste costuri vor fi amortizate prin mentenanta redusa si generarea gratuita de energie electrica.

Companie romaneasca. Producator energie electrica din surse regenerabile fotovoltaice

Desi initial in Romania, conversia energiei solare nu a trezit interes pentru investitii acum, trendul este unul ascendent populatia intelegand din ce in ce mai clar necesitatea utilizarii energiei verzi. Pe langa serviciile oferite de distribuitorul Nova Power & Gas, se adauga si cel proiectul cel mai important al companiei: producerea și distribuția energiei electrice din surse solare. Inca din 2012, Nova investește constant în parcurile fotovoltaice proprii și produce energie verde.

Nova Power & Gas, producator energie electrica, isi propune sa contribuie la obiectivul României privind creșterea ponderei energiei din surse regenerabile, oferind astfel atenție și preocupare constantă în acest sector de activitate.

La momentul actual, Nova Power & Gas deține parcurile fotovoltaice CEF Câmpia Turzii 1+2 și Livezile, unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Transilvania, parcul REIF. Energia produsa este injectata direct in sistemul de distributie, alimentand astfel consumatorii din parc, care beneficiaza de costuri mult mai avantajoase.