De ce sa alegi un sistem hibrid fotovoltaic eolian?

03. May.

Sursele de energie electrica sustenabila au fost adesea un punct de interes pentru multi consumatori, in ultimii ani. Acest fenomen are loc in special din cauza schimbarilor climatice, un indicator al faptului ca nivelul emisiilor de carbon si al poluarii generalizate trebuie sa scada. In contextul actual, tot mai multe persoane se reorienteaza catre energia regenerabila, aceasta fiind o alternativa mai putin costisitoare si daunatoare pentru mediu, pe termen lung.

Daca nu te-ai hotarat inca intre energie eoliana si energie solara, exista o cale de mijloc, iar aceasta este folosirea unui sistem hibrid fotovoltaic eolian. Un asemenea sistem este realizat pentru a oferi cea mai eficienta si avantajoasa solutie pe care o poti implementa pentru locuinta ta. Cu o turbina eoliana de dimensiuni adecvate, poti beneficia de o productie continua de electricitate. 

Panourile fotovoltaice produc energie in timpul zilei, iar combinate, aceste doua tehnologii pot fi o solutie imbatabila pentru majoritatea consumatorilor casnici. Cum vantul si soarele sunt doua surse de energie naturale, inepuizabile, acestea pot asigura necesarul tau zilnic de curent electric, pe tot parcursul anului. Tehnologia ce produce energie hibrida asigura siguranta si adaptabilitatea de care ai nevoie pentru casa ta, fapt ce reprezinta un avantaj clar in fata alternativelor energetice traditionale.

De ce ai nevoie de un sistem hibrid fotovoltaic eolian?

Tehnologia de productie a energiei regenerabile, formata din panouri solare fotovoltaice si o turbina eoliana, este solutia ideala pentru o buna parte din teritoriul Romaniei. De ce? Pentru ca in general, viteza medie a vantului este potrivita, iar lumina soarelui este consistenta in multe orase.

Asa cum indica numele sugestiv, un kit hibrid fotovoltaic si eolian este acel sistem ce produce energie verde, utilizand atat panouri fotovoltaice, cat si o turbina eoliana, simultan. Este un produs accesibil din punct de vedere al preturilor si extrem de versatil, ce garanteaza productia de energie indiferent de conditiile meteo.

Un asemenea sistem este perfect pentru asigurarea necesarului de electricitate al unei pensiuni, locuinte, scoli sau unitati medicale. De asemenea, sunt incluse si invertoare, regulatoare de incarcare, acumulatori solari si baterii. Acestea contribuie la captarea si stocarea energiei electrice produse in exces, ce depaseste necesarul de consum. Daca ai un teren agricol, este important sa stii ca un kit hibrid fotovoltaic eolian poate fi utilizat si pentru sistemele de irigatii.

Cum functioneaza mai exact?

Un sistem hibrid fotovoltaic eolian tip off-grid ofera mai multe beneficii decat daca ai achizitiona cele doua sisteme separate. Kiturile off-grid sunt gandite pentru a produce, stoca si oferi necesarul de energie pentru a alimenta o locuinta intreaga, fara a depinde de conectarea la reteaua de electricitate. Sa luam drept exemplu un kit de 4800W. Daca este un kit off-grid trifazat, este ideal pentru casele nebransate la retea. 

Ce inseamna trifazat? Ei bine, un bransament trifazat este in general utilizat de consumatorii casnici, permitand livrarea energiei in 3 faze. Acest lucru inseamna ca sistemul este format din 3 circuite  monofazate de curent alternativ. In cazul unei instalatii electrice, multe dintre defectele ce apar sunt in regim monofazat, afectand o singura faza. De aceea, un bransament monofazat ar fi afectat semnificativ, in timp ce unul trifazat s-ar baza in continuare pe cele 2 faze functionale pentru alimentarea cu electricitate.

Este relevant deoarece ofera avantaje in plus fata de un sistem monofazat. Alimentarea cu electricitate este continua si mai sigura. Utilizand adesea 3 turbine eoliene, 3 invertoare, multiple panouri fotovoltaice si mai multi acumulatori, este genul de echipament ce poate aduce reale avantaje  pentru locuitorii din zonele rurale. 

Ipotetic, daca vantul bate cu 11 m/s, eolienele produc 1,8 kWh, iar panourile solare fotovoltaice produc, in medie, 10 kWh pe zi. Panourile fotovoltaice premium de 250W au o eficienta de chiar 15,6%, ceea ce inseamna ca indiferent daca sistemul este off-grid sau on-grid, acesta este benefic. Pot fi instalate pe sol sau pe acoperis si pot genera suficienta electricitate pentru consum propriu sau pentru a fi cablate la reteaua nationala de electricitate. Randamentul acestora este garantat pentru o perioada indelungata, de aproximativ 25 de ani.

In cazul acumulatorilor, acestia pot stoca aproximativ 15 kWh. Intr-o zona cu vant constant, precum zona Dobrogei, o turbina eoliana de 600W poate genera suficienta electricitate pentru a ilumina intreg exteriorul unei case si electronicele utilizate zilnic. Totusi, in perioadele de varf cu soare intens si vant puternic, ai nevoie de suficienti acumulatori pentru stocarea energiei electrice produse si neconsumate.

Proprietatile neconectate la retea

Situatia financiara volatila la nivel national si international a condus la reducerea investitiilor in infrastructura industriei energiei. Multiple proiecte aprobate si incepute au fost lasate in asteptare sau amanate. 

Din aceasta cauza, multi proprietari de terenuri nu au fost bransati la utilitati. Aceste proprietati au devenit si o investitie tot mai atractiva, preturile lor scazand vertiginos din cauza neconectarii la reteaua de energie. 

In aceeasi situatie se regasesc multi proprietari de terenuri agricole, montane sau in locatiile in care reteaua are fluctuatii foarte mari. 

Ce solutii exista si la ce costuri?

Daca ai decis ca un sistem hibrid fotovoltaic eolian este optiunea potrivita pentru proprietatea ta, felicitari! Este o alegere ce poate parea intimidanta la prima vedere, daca nu ai mai utilizat in trecut tehnologie sustenabila. Primul pas este simplu. Trebuie sa contactezi distribuitorul tau de energie electrica, pentru a vedea care sunt costurile totale pe care le-ai avea si care ar fi termenul de realizare, in comparatie cu alternativa energiei regenerabile. 

Recomandam sa iti centralizezi toti consumatorii pe care-i ai si sa estimezi o durata anume de functionare. Astfel, poti obtine si un consum mediu pe 24 de ore si un consum mediu estimat pentru 30 de zile. Vei obtine consumul in kW pentru o zi, respectiv o luna. Daca ai calculat care ar fi costul lunar al energiei electrice furnizata de o companie si in continuare te intereseaza alta optiune, kitul energetic hibrid este raspunsul.

Mai exact, poti opta pentru un sistem hibrid fotovoltaic eolian automat, prin care consumatorii sunt alimentati din baterii printr-un invertor. Generatorul este folosit doar ca o solutie de rezerva in cazul unei suprasarcini electrice. Daca ai facut masuratorile si calculele necesare de consum, costurile de intretinere sunt extrem de reduse, singurul consumabil fiind bateria. Acceseaza acum blogul Nova pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre calculul consumului tau de energie si sfaturi pentru o gestionare mai buna a consumului tau!