Tipuri de energie alternativa sustenabila

26. Apr.

Ne putem intalni adesea cu termenii  ,,energie alternativa” si  ,,sustenabilitate”, insa multe persoane nu sunt informate suficient in privinta beneficiilor acestor concepte. Energia alternativa/regenerabila provine din surse ce se refac in mod natural, insa pot fi exploatate limitat. Ce inseamna acest lucru? 

Practic, acest tip de energie este inepuizabil, insa cantitatea de energie electrica ce poate fi produsa intr-o perioada anume, este limitata. Desigur, majoritatea lumii stie despre existenta panourilor solare, insa exista multe alte surse de energie si tehnologii ce le pot exploata.

Care sunt tipurile de energie alternativa?

Energia alternativa utilizeaza resurse precum lumina soarelui, vantul, ploaia, mareele si caldura geotermala. In ciuda faptului ca majoritatea surselor de energie regenerabila sunt sustenabile, unele resurse naturale nu pot fi considerate astfel. 

De exemplu, resursele naturale precum lemnul si carbunele nu sunt sustenabile in prezent, din cauza exploatarii excesive. Acest lucru conduce, implicit, la defrisarea padurilor si intensificarea poluarii provocate de fumul carbunilor. Printre optiunile de energie sustenabila si regenerabila putem enumera insa urmatoarele:

Hidroenergie

Hidroenergia este una dintre cele mai vechi forme de energie utilizate de-a lungul istoriei de catre oameni. Aceasta utilizeaza miscarea naturala a apelor pentru a capta si produce electricitate. In ziua de azi, putem observa acest lucru cel mai des la unele baraje de acumulare.

In cazul centralelor de hidroenergie, apa trece prin tevi, invartind astfel elicele unei turbine. Aceasta se invarte si produce electricitate. Apa este o sursa de energie alternativa eficienta si facila, in special in zonele cu un relief favorabil.

Energie eoliana

Energia produsa de curentii de aer este una dintre cele mai curate forme de energie alternativa disponibila in prezent. Are un impact redus asupra mediului inconjurator, in comparatie cu alte surse de energie. Utilizarea acesteia reduce nevoia de a folosi surse de energie ce creează emisii de carbon și poluare. Dar cum funcționează? Practic, turbinele eoliene capteaza energia kinetica a vantului si o folosesc pentru a produce electricitate. 

De aceea, in ultimul deceniu, energia eoliana a fost clasificata ca fiind una dintre cele mai benefice surse de energie pentru mediul inconjurator. Numai in 2019, energia eoliana a contribuit la reducerea consumului de apa al centralelor hidroelectrice cu aproximativ 468 miliarde de litri, echivalentul a 723 miliarde de sticle de apa.

Energie solara

Soarele este sursa de energie alternativa pe care o cunoaste majoritatea lumii, fiind si una dintre cele mai comune si frecvent utilizate pentru locuinte sau alte cladiri. Desi termenul de ,,energie solara” presupune captarea atat a luminii, cat si a caldurii soarelui, captarea razelor solare prin panourile fotovoltaice este modalitatea cea mai eficienta.

Un avantaj important este faptul ca poti instala panouri solare pe orice acoperis, indiferent de locatia geografica. Energia solara este accesibila pentru oricine. Exista mult potential pentru ca aceasta sa fie exploatata si mai mult in viitor, pe masura ce tehnologia de captare a razelor soarelui devine mai eficienta. Si energia termala a soarelui este mai putin eficienta, dar poate fi suficienta pentru o singura cladire. Un dispozitiv de captare o utilizeaza si redirectioneaza pentru incalzirea apei in cladire.

Energie geotermala

Energia geotermala este captata din caldura naturala aflata in substraturile Pamantului. Astfel se creeaza abur, ce alimenteaza generatoarele de energie. 

Centralele de energie geotermala pot fi construite inclusiv in subteran, ceea ce inseamna ca pot ocupa extrem de putin spatiu. Energia geotermala aduce un beneficiu mediului inconjurator, anume ca aceasta nu produce emisii de carbon. Este o sursa energetica de incredere, iar sistemele de captare si utilizare a acesteia nu necesita prea multa mentenanta dupa instalare.

Energia mareelor

Energia produsa de maree este o alta forma de hidroenergie, dar in locul barajelor, utilizeaza cursul natural al curentilor din mari si oceane pentru a actiona turbinele.

Energia mareelor este si mai sigura decat hidroenergia, insa nu este la fel de comuna. Centralele ce utilizeaza aceasta sursa de energie trebuie sa fie construite adesea in zone naturale, greu accesibile.

Cum ramane cu hidrogenul?

Acum 10 ani, multe persoane considerau hidrogenul ca fiind o sursa de energie ce ar fi putut fi folosita in viitor pe post de combustibil pentru autoturisme. In realitate insa, hidrogenul nu este o sursa de energie, ci doar o transmite. 

Problema principala este faptul ca hidrogenul pur este adesea greu de utilizat, fiind extrem de reactiv. Pentru a fi creat este nevoie de electricitate si apa, un proces ce poate implica riscuri crescute de productie si utilizarea combustibililor fosili. In viitor, hidrogenul ar putea deveni o optiune viabila, cand energia sustenabila ar fi noul standard de consum.

Care este cea mai buna sursa de energie alternativa?

Sursele de energie verde depind foarte mult de conditiile de mediu ce nu pot fi controlate. De aceea, disponibilitatea acestora poate varia in functie de zona geografica, climat si relief. Sursa potrivita de energie regenerabila depinde, deci, de fiecare regiune sau tara, de fondurile disponibile alocate infrastructurii necesare si resursele naturale. De exemplu, o tara cu posibilitatea de a investi in tehnologie sustenabila, cu acces limitat la mari sau oceane si cu zile mai lungi, poate beneficia mai mult de energia solara decat de cea eoliana. La fel cum o tara aflata intr-o zona de coasta poate beneficia de ferme de turbine eoliene atat onshore (pe uscat sau la mal), cat si offshore (in largul marii). O tara precum India, ce nu are la fel de multe ferme de bovine precum State Unite sau China, nu ar putea sa produca la fel de mult biometan (gaz natural regenerabil produs de organisme vii).

Aceasta beneficiaza insa de mult soare, deci panourile solare ar fi o alternativa mai buna. Este important de retinut ca nicio sursa de energie alternativa nu este obiectiv cea mai buna pentru orice tara sau regiune. Totusi, din punct de vedere al protectiei mediului, a ratei de angajare, a conservarii apelor si a sanatatii publice, energia eoliana ar fi alegerea potrivita. Aceasta are putine dezavantaje (ex: dependenta de locatia geografica) si cele mai multe beneficii. Faciliteaza de asemenea cresterea numarului de angajari in domeniu, atat la nivel national, cat si international. Turbinele eoliene nu afecteaza in mod semnificativ fauna si flora locala, costurile de productie sunt mici, iar mentenanta lor este usoara.

Pentru mai multe informatii privind sursele de energie alternativa, preturi energie electrica pentru locuinta ta si sfaturi utile pentru un consum cat mai eficient, acceseaza acum blogul Nova!