Cum impacteaza pretul kilowattului factura de energie?

28. Jan.

Atunci cand vorbim de facturile de energie, indiferent ca se refera la electricitate sau gaze naturale, intrebari precum „cat costa un kw la Enel/ Engie/E-on sau Nova sunt frecvente in cautarile celor care sunt interesati de acest aspect, chiar daca exista numeroase componente care dau pretul final al facturii.

Desigur, majoritatea furnizorilor de energie ofera posibilitati de calcul al pretului facturii, astfel incat consumatorul final sa-si poata face o idee despre cheltuielile viitoare si diferitele oferte din piata, astfel incat sa poata lua o decizie informata atunci cand isi aleg furnizorul.

Dupa cum probabil stii deja, exista 3 mari componente care dau costul final al facturii tale:

1.     Pretul de furnizare: acesta tine de fiecare competitor din domeniul energiei si este alcatuit, in general, din pretul de achizitie sau de productie, plus marja de profit al furnizorului. In urma liberalizarii pietei, acest pret este stabilit pe principii concurentiale, intre cerere si oferta.

2.     Costurile fixe: acestea sunt aceleasi indiferent de furnizor si sunt reglementate de catre ANRE. Printre costurile fixe se numara: tariful de distributie (care poate sa difere in functie de localitatea ta), tariful de transport si taxa pe valoare adaugata.

3.     Alte costuri: acestea difera in functie de furnizor si pot include servicii adaugate, abonament lunar, certificate verzi si asa mai departe. Acestea sunt acele „costuri ascunse”, care pot incarca pretul facturii tale. Din fericire, la Nova nu trebuie sa iti faci griji. Suntem transparenti cu toate costurile, astfel incat stii exact ce platesti de fiecare data.

Tinand cont de aceste lucruri, cautarea „cat costa un kw la Enel/ Engie/ Electrica”  și așa mai departe, este justificata, intrucat pretul kw-ului reprezinta mai bine din jumatate de factura, iar un pret cat mai mic, asa cum e cel de la Nova, te poate ajuta sa faci economii si sa ai grija de bugetul familiei tale.

Cum poti afla cat costa un kw la Enel/ Nova / Engie/ E-on?

Intrucat ANRE nu mai reglementeaza pretul energiei, multumita liberalizarii pietei, fiecare furnizor are libertatea de a stabili un pret propriu pe kw. Desigur, libertatea este de ambele parti, pentru ca si consumatorul poate alege sa schimbe furnizorul de electricitate si gaz, in functie de oferta care i se pare mai atragatoare. In mod evident, jucatorii de pe piata de energie ar trebui sa ofere preturi competitive si oferte cat mai avantajoase, dar asta nu inseamna ca nu pot exista capcane. De aceea, atunci cand alegi un furnizor, cea mai buna modalitate pentru a afla cat costa un kw la Enel/ Nova / Electrica si asa mai departe este sa consulti site-urile de prezentare sau ofertele din ANRE, sa acorzi atentie perioadei de timp in care pretul este garantat si sa fii sigur ca nu exista costuri ascunse sau clauze contractuale.

Asadar, cat costa un kw la Enel/ Engie / E-on / Nova sau oricare alt furnizor este un aspect foarte important, pentru ca pretul acestuia reprezinta cea mai mare pondere din factura de energie. De aceea, inainte de a schimba furnizorul asigura-te de ca ai inteles pretul kw-ului, dar ai facut si o simulare pe factura finala, care include toate costurile.

La Nova ne straduim mereu sa iti oferim servicii simple, costuri transparente si oferte avantajoase, astfel incat tu sa platesti exact cat consumi si nimic in plus.