Consumul de gaze naturale - Calculeaza factura la gaze corect

28. Apr.

Liberalizarea pietei de gaze, schimbarea furnizorului, piata libera, distributie gaze naturale, factura la gaze, sunt doar cativa termeni de care ne-am lovit in 2020, odata cu schimbarile de pe piata de gaze naturale. 

Iar noutatea cu care a venit aceasta liberalizare a fost legata de calculul facturilor de gaz, furnizorii de servicii punand la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli. Insa, cu toate acestea, multi dintre consumatori se intreaba cum se calculeaza factura la gaze naturale si cum rezulta pretul final de pe aceasta factura? Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta misterioasa formula calcul gaze!

Cum afli consumul la gaz? Cum se calculeaza pretul final?

Cu alte cuvinte, ce plateste consumatorul cand i se trimite factura la final de luna? Pe scurt, consumul de gaz este stabilit ca fiind diferenta intre indexul actual si ultimul index.

Teoretic, fiecare furnizor foloseste aceeasi metoda de calcul care masoara consumul de energie electrica in kilowati-ora. Consumatorul plateste energia consumata (MWh), care se calculeaza prin inmultirea volumului de gaze consumat intr-o perioada anume, cu puterea calorica a gazelor naturale (KWh), adica cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si cu pretul unitar al gazului (lei/MWh).

Daca un consumator este conectat la reteaua de gaze naturale, poate observa ca factura gaze naturale se bazeaza pe kilowati/ora (kWh) pe care i-a consumat, in timp ce contorul sau masoara metri cubi (m3) livrati.

Pe facturile primite de consumatori se vor gasi, de asemenea: 

  • Informatii legate de puterea calorifica a gazului;
  • Cantitatea de gaz consumata in metri cubi;
  • Cantitatea de energie consumata;
  • Taxele de serviciu adaugate.

Producatorii, transportatorul si distribuitorii sunt obligati sa instaleze aparate de control al parametrilor gazului livrat in anumite puncte din retea si sa faca masuratori permanente ale puterii calorifice. Datele colectate de operatori (respectiv producatorii, transportatorul si distribuitorii) pot fi controlate de catre ANRE, prin lege acestia fiind obligati sa monitorizeze, arhiveze si raporteze corect aceste date.

Ce este puterea calorica superioara?

Energia termica eliberata cand un gaz este ars se numeste putere calorica si se exprima in kWh/m³. Aceasta valoare este influentata direct de compozitia gazului.

Cu cat continutul de metan este mai ridicat, cu atat puterea calorica este mai mare. Aceasta se refera intotdeauna la o stare standard, definita conform standardului DIN 1343, care presupune o presiune de 1,01325 bar, o temperatura de 0 °C si o umiditate de 0%.

Valoarea PCS a gazului natural este, de obicei, cu aproximativ 10% mai mare decat valoarea calorifica normala. Acest lucru inseamna ca, daca trebuie extrasa mai multa energie termica din gaz si transformata in energie electrica, valoarea PCS este utilizata ca orientare pentru calcul. Dar cum se calculeaza factura la gaze?

Ce este indexul?

Indexul contorului reprezinta cantitatea de gaz consumata exprimata in metri cubi si este afisata pe contorul din casa ta. Insa, poate ai observat ca acest index nu coincide intotdeauna cu cel afisat in factura pe care o primesti. Aceasta nu inseamna ca operatorul de retea te pacaleste, ci ca este imposibil pentru el sa citeasca toate contoarele din retea in acelasi timp si astfel, uneori va estima consumul pentru a calcula factura ta.

Citirea fiecarui contor fizic din Romania este o sarcina foarte consumatoare de timp pentru operatorii de masurare, care nu pot face fata acestei lucrari lunar. In consecinta, acesti operatori citesc contorul o data la cateva luni si utilizeaza alte metode pentru a stabili indexul in restul timpului, in conformitate cu prevederile legale.

Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii de gaz consumata?

Consumul de gaze lunar este stabilit ca fiind diferenta intre indexul actual si ultimul index. Acest index reprezinta valoarea afisata de contor, adica gazul consumat in metri cubi. Furnizorul tau de gaz ar trebui sa efectueze citiri periodice ale contorului tau, dar acest lucru nu se intampla intotdeauna. Daca furnizorul nu reuseste sa faca acest lucru din diverse motive, recomandam consumatorilor sa inceapa personal procedura de  transmitere index gaze catre furnizor. Acest proces se numeste autocitire. Trimiterea autocitirii ii poate scapa de o factura cu un consum estimat sau cu un cost, posibil, mai mare.

Acum, cu liberalizarea completa a pietei de gaze naturale, orice consumator are libertatea de a-si alege furnizorul de gaze. Schimbarea furnizorului este gratuita si nu implica modificari la instalatie, ale contorului sau alte interventii de ordin tehnic, simplificand astfel trecerea la un nou furnizor cu oferte mai bune si preturi mai mici. Iar daca vrei sa vezi o estimare a facturii de gaze lunare, la Nova o poti face 100% transparent, inca de la inceputul procesului de contractare cu ajutorul calculatorului de factura, un instrument foarte util, prietenos si usor de folosit, simplu si fara costuri ascunse.

De ce ai nevoie de un calculator pentru factura la energie?

Prin intermediul acestui instrument care calculeaza factura la gaze, consumatorii pot afla daca platesc o suma adecvata cu pretul pietei si pot compara rezultatul calculului cu pretul altor furnizori. Acest lucru este important, deoarece alegerea furnizorului de gaz potrivit este o decizie importanta care afecteaza atat bugetul, cat si nivelul de confort din locuinta sau afacerea dumneavoastra. De altfel, nu toata lumea reuseste sa aplice formula calcul gaze pentru a afla informatia de interes.

Cu ajutorul calculatorului Nova, puteti vedea exact cat de mult veti fi taxat pentru fiecare metru cub de gaz consumat si puteti obtine o estimare exacta a facturii lunare de gaz inainte de a semna un contract.

In cele din urma, calculatorul de facturi Nova ofera, de asemenea, informatii utile despre costul gazului pe kWh si pretul unitar al gazului (lei/MWh), astfel incat consumatorii sa poata lua decizii in cunostinta de cauza atunci cand compara diferiti furnizori de energie si oferte. Acest lucru ii ajuta sa obtina cea mai buna oferta pentru nevoile lor, protejandu-si in acelasi timp buzunarul de costuri neasteptate.

In concluzie, intelegerea consumului de gaz si obtinerea unei estimari exacte a facturilor lunare necesita o planificare si o monitorizare atenta. Instrumentul din site-ul Nova, care calculeaza factura la gaze, ii ajuta pe clienti sa faca acest proces mai simplu si mai transparent, oferindu-le acces la toate informatiile de care au nevoie pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza cu privire la furnizorul lor de energie. 

Cu ajutorul acestui instrument, poti compara diferite oferte si preturi, poti vedea consumul de gaz din trecut si poti obtine o imagine de ansamblu detaliata a costurilor actuale - toate acestea fara comisioane ascunse sau calcule complexe. Asadar, data viitoare cand esti in cautarea unui nou furnizor de energie, nu uita sa contactezi Nova! Ai putea economisi timp si bani, in timp ce inveti despre formula calcul gaze!

Citeste si despre: cat costa un kw la enel