08. May.
Sistemele de aer conditionat sunt un standard de viata in multe parti ale lumii, oferind racoare si confort in timpul lunilor fierbinti de vara. Desi pot fi o modalitate excelenta de a invinge caldura, acestea tind sa consume o cantitate semnificativa de energie.
Din fericire, exista mai multe modalitati de a reduce consumul de energie al aparatului de aer conditionat si de a mentine in continuare un nivel optim de confort in locuinta ta. Citeste in continuare pentru a afla care sunt acestea!
Primul pas spre reducerea acestui consum aer conditionat este setarea corecta a acestuia. Multe persoane prefera sa isi mentina aparatele de aer conditionat la cea mai scazuta temperatura posibila, acest lucru ducand, inevitabil, la o crestere a cantitatii de energie utilizata in fiecare zi.
Poti seta aparatul la temperaturi de aproximativ 24°C, pentru a minimiza costurile, fara sa sacrifici confortul.
O alta modalitate de a utiliza mai eficient aparatul de aer conditionat este de a opta pentru un model eficient din punct de vedere energetic. Multe modele mai noi sunt dotate cu caracteristici precum setari de viteza variabila, modul de noapte, setari cu temporizator si termostate inteligente, care ajuta la reducerea consumul de energie prin reglarea automata a vitezelor ventilatorului si compresorului.
Daca ai un aparat de aer conditionat vechi, ar putea merita sa analizezi posibilitatea unui upgrade la un model mai nou, certificat ca fiind mai eficient din punct de vedere energetic.
Atunci cand selectezi un aparat de aer conditionat modern, exista mai multe caracteristici importante de luat in considerare:
Ratingurile de eficienta, cum ar fi EER (Energy Efficiency Ratio) si SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), te vor ajuta sa compari diferite modele si sa decizi care este cel mai potrivit pentru casa sau biroul tau.
Alti factori de luat in considerare includ nivelul de zgomot, capacitatea de reglare a temperaturii si dimensiunea unitatii.
Este important sa stii ce tip de aparat de aer conditionat va fi cel mai potrivit pentru nevoile tale - sistemul split, sistemul cu conducte sau sistemele cu mai multe camere au toate avantajele si dezavantajele lor, in functie de mediul in care sunt instalate.
Estimeaza cata putere de racire ai nevoie in fiecare camera, precum si cat de des vei utiliza aparatul de aer condiționat. De asemenea, ar trebui sa tii cont de orice conditii climatice locale, care pot afecta performanta sistemului tau.
Sistemele split sunt cel mai comun tip de unitate de aer conditionat. Acestea au o componenta interioara si una exterioara si, de obicei, elibereaza aer rece prin gurile de aerisire din perete sau tavan.
Sistemele split sunt foarte eficiente, rentabile si usor de instalat.
Sistemele cu conducte livrează aerul răcit în întreaga locuință sau birou printr-o rețea de conducte conectate la o unitate centrală mare. Acest tip de sistem este cel mai bine utilizat atunci când nu există nicio altă opțiune disponibilă pentru răcirea mai multor zone în același timp sau dacă unitățile individuale ar fi prea voluminoase sau zgomotoase.
Sistemele cu conducte sunt mai scumpe decât sistemele split, dar oferă capacități superioare de reglare a temperaturii.
Sistemele cu mai multe camere utilizeaza doua sau mai multe camere cu elemente de racire separate, care pot fi combinate in functie de nevoile de temperatura ale unei anumite zone. Aceste sisteme sunt foarte eficiente, dar necesita o instalare si o intretinere profesionista, pentru o performanta optima.
Bineinteles, opteaza pentru aparate de aer conditionat cu functii avansate, cum ar fi ionizarea, purificarea aerului, senzori de umiditate, conectivitate Wi-Fi si temporizatoare care iti permit sa programezi cand sa functioneze aparatul de aer conditionat. Toate aceste caracteristici pot contribui la cresterea eficientei energetice si a rentabilitatii sistemului tau de aer conditionat pe termen lung.
Atunci cand urmeaza sa faci o achizitie de acest fel, este intelept sa compari preturile pietei. Cauta ofertele speciale sau reducerile disponibile, deoarece acestea iti pot economisi o suma semnificativa, pe termen lung.
Nu uita sa verifici daca modelul indeplineste toate standardele de performanta relevante!
Ca regula universal valabila, ar trebui sa verifici o data la cateva luni daca sistemul de aer conditionat functioneaza asa cum trebuie, iar in caz de nevoie, sa-i schimbi componentele vechi. Acest lucru include schimbarea filtrelor si verificarea ori inlocuirea componentelor care nu mai lucreaza la parametri normali.
Intretinerea regulata poate reduce cantitatea de energie utilizata in timp, certificand in acelasi timp faptul ca sistemul tau functioneaza mai bine in general - economisind bani in acest proces!
Daca doresti sa economisesti si mai multi bani din facturile la energie electrica, ar putea fi util sa protejezi mai bine incaparile de soare sau chiar sa-ti izolezi termic casa. Instalarea jaluzelelor sau a perdelelor poate ajuta la protejarea impotriva caldurii soarelui si reducerea cantitatii de energie utilizata pentru racirea casei.
In mod similar, daca te asiguri ca peretii si acoperisul sunt izolate corespunzator, poti ajuta la mentinerea confortului termic in timpul lunilor de vara.
Urmand acesti pasi simpli, poti reduce drastic cantitatea de energie consumata de aparatul tau de aer conditionat, economisind astfel bani pe facturi. Asadar, asigura-te ca iti setezi corect sistemul, ca il utilizezi eficient, ca il modernizezi daca este necesar, ca efectuezi intretinerea periodica si ca iti umbresti sau izolezi incaperile casei, atunci cand este posibil. Toate acestea te vor ajuta sa reduci acest consum aer conditionat in perioada urmatoare.
In cele din urma, utilizarea eficienta a unui aparat de aer conditionat nu inseamna doar reducerea costurilor sau pastrarea confortului - ci si sa contribuim la protejarea mediului inconjurator. Asadar, asigura-te ca folosesti in mod chibzuit aparatul de aer conditionat si nu uiti sa il opresti atunci cand nu il folosesti! Urmand aceste sfaturi, te poti asigura ca iti folosesti aparatul de aer conditionat intr-un mod sustenabil, in timp ce te bucuri in continuare de toate beneficiile pe care acesta le ofera.
La Nova iti poti calcula factura electrica in doar cativa pasi simpli! Alege furnizorul care iti ofera intotdeauna energia buna!
Articolul precedent
Consumul de gaze naturale - Calculeaza factura la gaze corectUrmătorul articol
De ce casa are nevoie de izolare termica si pe parcursul sezonului cald?