Cum sa pastrezi caldura in casa: 5 locuri pe care trebuie sa le verifici atent

21. Dec.

Odata cu venirea iernii, apar si diversele intrebari legate de cum poti face economii iarna, cum iti poti izola casa corect astfel incat, sa pastrezi caldura in casa sau care este cea mai buna metoda de incalzire a unei case! In momentul in care pretul gazelor s-a modificat, un prim pas este sa repari unele dintre acele locuri prin care pierzi caldura si, implicit, bani! 

Dupa ce iei toate masurile necesare pentru izolarea potrivita a tuturor zonelor din locuinta ta pe unde exista scurgeri, consulta un comparator preturi gaze pentru a descoperi care este oferta potrivita pentru tine. Alege un furnizor potrivit care sa iti ofere beneficiile de care ai nevoie. Descopera informatii legate de pret gaze sau consumul in functie de mp, astfel incat sa stii cum va arata o potentiala factura la gaze oferita de furnizorul tau Nova Power & Gas!

Iata care sunt cele 5 locuri pe unde se pot produce scurgeri de caldura in timpul iernii:

  1. prin fisuri in pereti, ferestre si usi
  2. prin peretii subsolului si podea
  3. prin ferestre
  4. prin tavan
  5. prin usi

Nu exista doua case la fel, iar acest lucru este cert. Asadar, locuinta ta poate fi diferita si poate pierde caldura prin alte locuri fata de cele mentionate anterior. Una dintre cele mai bune modalitati de a determina pe unde pierzi caldura este sa faci un audit energetic la domiciliu. Auditorii de energie la domiciliu pot detecta zonele cu probleme critice din casa ta, astfel incat acestea sa poata fi abordate direct.

Numarul 1: Fisuri in pereti, ferestre si usi

Cea mai mare zona de pierdere de caldura in majoritatea caselor sunt curentii in interiorul peretilor, ferestrelor si usilor. Este tipic ca aceste pete sa fie mai putin vizibile decat ai crede. Doar un singur spatiu de 2 cm de sub o usa standard de aproximativ un metru latime, va lasa sa iasa la fel de multa caldura, precum iese pe o gaura de aproape 6 cm printr-un perete. 

Ar trebui sa etansezi crapaturile cu spuma sau orice alt material potrivit si sa instalezi accesorii de protectie in jurul oricaror parti mobile ale usilor si ferestrelor. Vei vedea o rentabilitate a investitiei tale intr-un an sau mai putin. Siliconul poate fi folosit si pentru etansarea fisurilor cu o latime mai mica de 2 cm pe partile nemobile ale ferestrelor. De obicei, aici va fi vorba despre zona din jurul cadrului ferestrei. Pentru fisuri mai mari, va trebui sa utilizezi spuma izolatoare pentru a o etansa eficient. De asemenea, trebuie sa fii constient de faptul ca toate aceste modalitati de izolare superficiala se vor uza in cele din urma in cativa ani. Asadar, etansarea zonelor pe unde se pierde caldura si inlocuirea usilor si ferestrelor te va ajuta la mentinerea caldurii in casa.

Numarul 2: Peretii subsolului si podea

Subsolul si podeaua sunt urmatoarele locuri pe care, cel mai probabil, trebuie sa le verifici in urmatoarea etapa pentru a cauta locurile cu pierderi de caldura. Doar aproximativ 1% din caldura pierduta trece prin podeaua casei spre un subsol, dar pana la 20% se poate pierde prin peretii subsolului. Solutia la aceasta problema este sa utilizezi mai multa izolatie in jurul peretilor sau sa finisezi peretii subsolului atent, mai ales daca este vorba de ciment. Cand finisezi un subsol, ai mai multe optiuni pentru o izolare adecvata decat daca adaugi doar izolatie la un perete existent al casei. Valoarea R a izolatiei (rezistenta termica) este indicator pentru cat de repede se pierde caldura. Acesta este modul in care poti cunoaste eficienta diferitelor tipuri de izolatie. Poti izola subsoluri si podele nefinisate cu o varietate de produse, inclusiv placi si role, placi de spuma, folii, blocuri de beton sau izolatie din fibre.

Numarul 3: Ferestre

Ferestrele provoaca o mare pierdere de caldura, deoarece sunt fabricate din sticla - izolator slab. Probabil ai observat ca este mai frig atunci cand stai langa o fereastra. Daca un audit energetic la domiciliu constata ca locuinta ta pierde o cantitate mare de caldura prin ferestre, exista optiuni pentru a corecta acest lucru.

Folosirea ferestrelor termoizolante poate reduce pierderile de caldura intre 10-20%. Instalarea foliilor de plastic pe ferestrele tale existente va reflecta caldura inapoi in casa si va preveni si incalzirea excesiva pe timpul verii, deoarece razele solare nu vor mai patrunde. Foliile blocheaza caldura sa circule prin sticla in casa sau, in caz contrar, vor pastra caldura in interior pe timpul iernii. Acesta este un proiect DIY usor de realizat de catre proprietari, destul de ieftin si poate fi aplicat cu usurinta folosind materiale potrivite. Daca decizi sa instalezi doar ferestre noi, asigura-te ca alegi optiunile de eficienta energetica optima! 

Numarul 4: Tavanul

O parte din caldura casei tale se va pierde prin tavan. In cazul in care un audit energetic la domiciliu dezvaluie ca o mare parte a caldurii scapa prin tavan spre pod, poate fi necesara o izolatie suplimentara. Masoara grosimea izolatiei spre pod si daca este mai mica de 25 cm de fibra de sticla sau mai putin de 20 cm de celuloza, atunci vei avea nevoie de mai mult. Daca podul este bine izolat, ia in considerare adaugarea de izolatie la usa de acces catre mansarda.

Numarul 5: Usi

Crezi sau nu, pierderile de caldura prin usile casei tale sunt printre cele mai slabe. Cele mai bune usi izolante sunt usile din otel si fibra de sticla, mai degraba decat usile din lemn. Asigura-te ca alegi o usa potrivita pentru nevoile tale, astfel incat sa fie si eficienta in ceea ce priveste scurgerile de caldura. Aminteste-ti, sticla este un izolator slab, asa ca, desi usile cu suprafete mari de sticla pot fi mai atractive, acestea pot fi tintele pierderilor de caldura din casa ta. 

Asigura-te ca eficientizezi cat mai bine consumul de energie al casei tale si mai ales ca verifici fiecare zona pe unde s-ar putea pierde caldura, tinand cont de cele mentionate anterior! Iar daca iti doresti o oferta potrivita pentru nevoile tale de la Nova Power & Gas la un pret avantajos, descopera pachetele de pe site, care includ factura electronica, contractare online si acces my account.