Care este sistemul de incalzire cu cea mai mare eficienta energetica?

17. Dec.

Centrala termica este o componenta esentiala a multor locuinte. Aceasta asigura incalzirea apei menajere pe tot parcursul anului si temperatura ambientala placuta in timpul sezonului rece. De aceea, este important sa alegi un sistem de incalzire fiabil, usor de intretinut si cu o eficienta energetica superioara.

Este necesara o cunoastere aprofundata a criteriilor de alegere a centralei termice, pentru a putea lua o decizie informata la momentul achizitionarii acesteia. Gama de produse de pe piata este variata, iar potentialii cumparatori ar putea fi indusi in eroare in privinta celei mai bune optiuni pentru locuinta lor. 

Temperaturile scazute pot fi deranjante, iar acestea se resimt in special in factura ta de energie. Afla in continuare care este sistemul de incalzire cu cea mai mare eficienta energetica si nu uita sa te folosesti de sistemul ANRE comparator preturi gaze pentru a te asigura ca optezi pentru cea mai buna oferta disponibila.

Cea mai buna oferta la gaze

Tipuri de centrale si clasificarea consumului de energie

Persoanele interesate de o asemenea investitie trebuie sa cunoasca principalele tipuri de aparate prezente pe piata, pentru a lua decizia potrivita, care sa contribuie la reducerea costurilor la facturile de energie si gaz. In functie de combustibilul folosit, exista mai multe tipuri de centrale termice:

1. Centrale termice pe baza de gaz

Aceasta este optiunea favorita a majoritatii cumparatorilor, datorita randamentului crescut si a costurilor mici implicate.

 Centrala termica pe gaz utilizeaza in general un combustibil cu disponibilitate mare, la un pret accesibil. 

Consumatorii pot alege intre a alimenta centrala de la reteaua distribuitorului de gaze sau cu GPL, din rezervoare de dimensiuni mari. Solutia alimentarii cu GPL poate fi o alternativa buna in cazul lipsei unei retele de gaze naturale in zona ta, sau daca nu doresti racordarea la un distribuitor.

2. Centrale termice electrice

Asa cum spune si numele, aceste sisteme de incalzire functioneaza pe baza de electricitate. O asemenea optiune poate fi facila pentru un utilizator din mediul urban. 

Este alegerea ideala daca doresti sa eviti montarea unor tevi, cosuri de fum, folosirea unor materiale inflamabile sau obtinerea unor avize. Ia in considerare ca pretul curentului electric poate fi mai ridicat decat cel al gazelor. 

Insa, pentru spatiile restranse, reprezinta varianta ideala pentru a ajunge la eficienta energetica dorita.

3. Centrale termice pe lemne

Daca bugetul alocat pentru achizitionarea centralei este scazut, acest model este potrivit pentru tine. Este demn de mentionat ca nu reprezinta cea mai buna alegere pentru locuitorii din mediul urban, mai ales pentru cei care locuiesc in apartamente.

 In mod cert, nu exista spatiu de depozitare a unei rezerve consistente de combustibil, iar posibilitatea montarii unui cos inalt este redusa. Pe langa procurare, sectionarea lemnului este de asemenea o dificultate la oras.

 De aceea, daca locuiesti in mediul rural, centrala termica pe lemne este o alegere buna.

4. Centrale termice pe peleti

Modelele de centrale pe peleti au un pret rezonabil, fiind o solutie viabila in casele sau vilele atat din mediul urban, cat si rural.

 Acest lucru se datoreaza faptului ca peletii pot fi cumparati, depozitati si utilizati mult mai usor decat lemnul obisnuit.

5. Legislatia si sistemul de clasificare a consumului

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, producatorii centralelor sunt obligati sa foloseasca un standard de notare a eficientei energetice. Cea mai buna centrala termica ar trebui sa fie incadrata intr-una din clasele de eficienta energetica A sau A+. 

Indiferent de combustibilul folosit, alege o centrala care sa fie din clasa superioara. Partile componente trebuie sa fie de buna calitate, in special schimbatorul de caldura, care trebuie sa fie din otel inoxidabil pentru a economisi energia si pentru rezistenta in timp.

Daca vrei sa te bucuri de eficienta energetica maxima pentru locuinta ta, nu uita sa apelezi la Nova Power and Gas, pentru preturi avantajoase, chiar si iarna, la gaze si energie electrica.