De ce trebuie sa dam index-ul catre furnizori?

03. Jan.

Facturile la energie electrica sau gaze naturale se emit in baza consumul inregistrat de consumator pe parcursul unei luni. Furnizorii stabilesc valorile de consum fie pe baza consumului real, fie pe baza unui consum estimat.

In calitate de consumator, poti opta pentru una dintre variante, insa cea care reflecta cel mai bine evolutia consumului pe parcursul unui an este cea in care alegi sa folosesti optiunea de index autocitiri.

Cum se factureaza pe baza variantei index autocitiri

Consumul de gaz si de electricitate poate sa inregistreze variatii de la luna la luna si de la un an la altul. Tocmai de aceea este bine ca facturile sa reflecte cat mai fidel aceste diferente, astfel incat costurile sa fie suportabile si mai usor de controlat.

Daca ai optat pentru acesta varianta, trebuie sa stii cateva lucruri importante. Autocitirea inseamna ca este responsabilitatea ta, in calitate de consumator, sa faci aceasta operatiune de transmitere index gaz sau electricitate. Pentru asta, trebuie sa stii  cum sa citesti indexul de pe un contor mecanic sau electronic. De obicei, indexul trebuie sa contina aproximativ 5 cifre, care se citesc incepand din partea stanga a aparatului. Fiecare furnizor pune la dispozitia consumatorilor ghiduri de citire contor electric, EON, Electrica, Enel, Tinmar sau Nova Power & Gas, facilitand astfel operatiunea de autocitire si transmitere a indexului. Acelasi lucru se intampla si pentru procedurile de citire contor gaze.

Un alt lucru importat pentru situatia in care ai optat pentru metoda de index autocitiri este ca acesta se noteaza si se trimit catre furnizor in anumite perioade din luna, astfel incat sa fie luate in considerare pentru factura urmatoare. Pentru a nu rata acest interval de transmitere index, Electrica, EON, Nova si ceilalti furnizori isi informeaza consumatorii prin SMS, e-mail sau prin aplicatiile dedicate despre fiecare inceput de interval lunar in care pot face autocitirea.

Consumatorii au la dispozitie mai multe metode de transmitere a indexului prin autocitire. 

Pentru inregistrarea consumului de gaze naturale sau energie electrica transmitere index prin autocitire se poate face telefonic, la un numar dedicat, online, pe site-ul furnizorului sau pe aplicatiile de mobil dedicate.

Cea mai buna oferta la gaze

Sistemul de facturare prin index autocitiri la Nova Power & Gas

Daca vrei sa platesti lunar exact cat consumi si sa ai un control eficient asupra costurilor, la Nova Power & Gas poti opta pentru metoda de autocitire gaz si electricitate. Poti face aceasta operatiune trimitand lunar indexul de pe smartphone prin aplicatia Nova sau pe site, in My Account. Parcurgand doar 4 pasi simpli, vei reusi sa fi mereu la zi cu consumul real.

Perioada de autocitire atat pentru gaz, cat si pentru electricitate este 19-26 a fiecarei luni. In calitate de consumator, vei primi un e-mail de informare la inceputul fiecarei perioade de autocitire.

Facturarea pe baza consumul estimat

In cazul in care nu ai ales metoda index autocitiri pentru inregistrarea consumului, furnizorul va factura lunar pe baza istoricului de consum din anul anterior, fie pe baza unui consum lunar estimat de catre consumator, fie pe baza unui consum raportat la suprafata si tipul imobilului unde este inregistrat punctul de consum. Aceste sume poti fi mai mari sau mai mici decat consumul real. Indexul contorului de electricitate sau de gaz este citit de un reprezentat la distribuitorului la anumte intervale (2-3 luni), iar valoarea este transmisa furnizorului, care emite in urmatoarea luna o factura de regularizare, care poate fi cu plus sau cu minus.

Fiecare dintre aceste metode de stabilire a consumului de gaze naturale sau energie electrica poate fi selectata de catre consumator, dar, daca vrei sa fi sigur ca facturile platite lunar exprima consumul real, este recomandat sa apelezi la varianta index autocitiri.