Cum sa afli care este pretul real al gazelor naturale

24. Nov.

Iarna se apropie cu pasi repezi, iar costurile pentru energie si gaz pot fluctua. In contextul unei piete dinamice, cu siguranta te-ai intrebat care este pretul real al gazelor naturale. Mai exact, daca factura ta la gaz este afectata de aceste schimbari si cum o poti compara cu alte oferte de pe piata.

Mai mult decat atat, in situatia actuala, este bine sa stii de la inceput termenii si conditiile dintr-un contract de furnizare, care determina ce pret gaze kwh urmeaza sa platesti.

Deși nu există o soluție universală,vom discuta, in cele ce urmeaza, despre cum poti determina costul gazelor naturale si la ce aspecte sa fii atent:

Context:

Conform Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, din luna iulie 2020 este permisa concurenta pentru comercializarea gazelor naturale intre furnizori, producatori si clientul final. 

Deci, preturile se formeaza in mod liber, in functie de cerere si oferta, in baza unor contracte negociate sau sub forma de oferte-tip (preturi fixate). 

Cu alte cuvinte, ai libertatea de a alege furnizorul de gaz dorit si poti negocia contractul, in functie de consumul si nevoile tale sau poti opta pentru un tarif stabil. Aceasta posibilitate iti permite sa aflii mai usor care este pretul real al gazelor naturale.

Ce trebuie sa stii despre pretul gazelor naturale

1. Compara ofertele

Daca vrei sa-ti alegi viitorul furnizor de gaz, este de dorit sa compari ofertele disponibile si datele specifice acestora (pretul, durata, modalitatile de plata, conditiile de incetare a contractului, clauzele penalizatoare, modalitatile de transmitere a facturii etc.). 

Iti recomandam calduros sa compari aceste oferte, de asemenea, cu actualul contract de furnizare. In calitate de client final, casnic sau noncasnic, poti obtine informatii privind ofertele furnizorilor si prin intermediul anumitor platforme specializate. Acestea sunt concepute pentru compararea ofertelor de furnizare a gazelor naturale.

O asemeanea platforma este pusa la dispoziția consumatorilor de catre ANRE. O alta optiune eficienta este calculatorul de energie electrica si gaze naturale de la Nova Power & Gas. Pe acest website poti sa afli care este pretul real al gazelor naturale, printr-o estimare de consum mediu lunar sau conform cu cea mai recenta factura a ta. 

2. Emiterea facturii de gaz

Furnizorul emite factura, ce reprezinta contravaloarea consumului tau de gaze naturale, la locul de consum stabilit. Perioada de facturare este stabilita conform contractului de furnizare incheiat. Acesta trebuie sa prezinte in mod clar, in cadrul facturii, toate taxele care conduc la suma totala de plata. 

Datele acestea trebuie puse  intr-o forma clara, completa si usor de inteles. Furnizorul trebuie sa mentioneze si modul de determinare a consumului facturat. Acest lucru se poate realiza prin citire directa a indexului echipamentului de masurare, prin autocitire sau prin estimarea consumului.

Factura ta trebuie sa iti arate in mod clar pretul unitar pentru furnizarea gazelor naturale, exprimat in lei/MWh sau in lei/kWh. Sunt mentionate si alte taxe precum  tariful de transport, tariful de distributie si acciza. Este cea mai eficienta cale pentru a sti care este pretul real al gazelor naturale. Oricare alte produse si servicii aditionale prestate, sunt facturate separate. In cazul in care ai nevoie de anumite clarificari privind taxele incluse in factura, poti contacta furnizorul tau de gaze naturale. 

3. Modalitatea de plata

Plata facturii pentru furnizarea gazelor naturale se efectueaza prin instrumentele legale de plata, cu sau fara numerar. 

Furnizorul are obligatia sa iti puna la dispozitie, in calitate de client, cel putin doua modalitati de plata a facturii. Un mod de plata trebuie sa fie lipsit de comisioane, prin care sa se evite discriminari nejustificate intre clienti.

Optiunile de plata oferite se specifica in contractul de furnizare a gazelor naturale si in factura transmisa clientului final. Acestea se regasesc si pe site-ul furnizorului.

4. Modificarea costurilor in perioada contractului

Desi pretul gazelor este volatil, ar putea avea efect aceste modificari si asupra contractului tau actual de furnizare? Poate sa apara  intrebarea: Care este pretul real al gazelor naturale? Poti preveni asemenea situatii, daca optezi pentru contractul potrivit. Ramai astfel tot timpul la curent cu cel mai bun pret la gaze!

Unele contracte vor permite variatii ale pretului. In cadrul contractului ar trebui stipulata perioada de timp alocata informarii, cu privire la schimbarile de pret aduse. Este nevoie si de acordul tau pentru asemenea modificari. Alte contracte de furnizare sunt incheiate cu un pret fix, pe o perioada determinata. In acest tip de intelegere, esti de acord sa platesti acelasi pret pentru toata perioada contractuala, indiferent daca tarifele variabile cresc sau scad. 

In concluzie, pentru a afla care este pretul real al gazelor naturale, te incurajam sa ramai la curent cu ofertele din piata si sa consulti site-ul ANRE. De asemenea viziteaza site-ul Nova Power and Gas si opteaza pentru o oferta de gaze naturale la un pret avantajos.