Cum învățăm copiii să economisească?

20. Apr.

Ultimul an a fost unul al economisirii pentru noi ca familie. Perioada mai mare de timp petrecută împreună, activitățile comune, timpul mai lung petrecut în case, toate acestea ne-au adus lecții importante. Una dintre ele a fost cea a reducerii cheltuielilor și a economisirii banilor pentru acele activități care contează pentru noi.

Când poți începe să discuți cu copiii despre economisire?

De îndată ce copiii înțeleg concepte numerice de bază (4-5 ani), poți începe educația financiară și poți pune bazele ideii de economisire.

Află mai jos la ce strategii poți apela.

Discută cu copilul despre costurile casei și modalități de a le reduce

Analizează împreună cu copilul costul utilităților, facturile lunare care trebuie plătite, gesturile pe care le puteți face pentru a reduce costurile facturilor.  Puteți compara împreună costurile diverșilor furnizori de utilități. O activitate necesară mai ales că acum piața furnizorilor de gaz și electricitate este liberalizată. Ai astfel șansa să alegi cel mai bun preț pentru ca facturile să fie mai mici. O primă și importantă lecție de economisire pentru copilul tău.

Puteți folosi chiar calculatorul de tarife de pe site-ul Nova Power & Gas pentru a compara prețurile între ele și pentru a alege cea mai potrivită ofertă. Nova Power & Gas produce și furnizează energie verde pentru tine și familia ta. Poți opta pentru schimbarea către Nova Power & Gas într-un mod simplu, fără birocrație, în doar câteva minute. 

Totul se poate face online: de la semnarea contractului până la gestionarea contului de client, transmiterea indexului și plata facturilor prin intermediul unei aplicații mobile. Ai la dispoziție mai multe pachete din care poți alege: pentru electricitate, furnizare de gaz sau electricitate și gaz. Nu există abonament și nici penalități de ieșire. Toate variantele au preț fix garantat, cu până la 24 de luni (cea mai lungă perioadă de preț garantat pe care o poți găsi în piață).

Învață copilul să „pună bani deoparte”

Poți începe de la vârste mai mari de 5 ani, organizând „borcane de economisire” sau pușculițe. Stabiliți împreună suma pe care doriți să o economisiți pornind de la o nevoie a copilului (ex: o jucărie dorită). Poți folosi chiar banii pe care i-ai economisit schimbând furnizorul de utilități către Nova Power & Gas. Analizând pachetele oferite de Nova Power & Gas vei constata că îți vor rămâne bani în plus.

Cu Nova Power & Gas poți să îți planifici mai bine cheltuielile viitoare, profitând de faptul că la Nova Power & Gas toate pachetele au prețuri fixe. Ai astfel posibilitatea să controlezi mai bine cheltuielile cu utilitățile fără a avea surprize, deoarece la Nova Power & Gas nu există costuri ascunse.

Pentru ca cel mic să înțeleagă ideea de economisire activă, poți folosi pentru început bare sau buline de progres pe care să le lipești pe pușculiță.

Spre exemplu desenezi atâtea cercuri câte bancnote dorești să economisești împreună cu copilul. De fiecare dată când adăugați în pușculiță bancnote, colorați numărul corespunzător de bancnote adăugate. Astfel, copilul vede progresul: cât s-a strâns, cât a mai rămas de strâns până la atingerea sumei necesare cumpărării jucăriei.

Pentru copiii mai mari, cu acces la tehnologie (ce înțeleg deja conceptul de bani virtuali) poți folosi soluții fin tech din conturi pe care le poți controla și tu. 

Virezi astfel direct dintr-o aplicație de internet mobil banii economisiți prin reducerea costurilor utilităților cu Nova Power & Gas. Și plata facturilor de la Nova Power & Gas o faci tot direct dintr-o aplicație mobilă. Deci e în sine o lecție digitală despre economisire.