Cum functioneaza un sistem cu incalzire geotermala?

21. Dec.

Daca te intrebi ce inseamna „geotermal”, afla ca este termenul folosit in mod obisnuit pentru aprovizionarea aprovizionare cu energie pe baza caldurii din sol. In pamant exista caldura sau energie geotermala, care este mentinuta la niveluri  constante pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. In trecut, aceasta caldura era nefolosita, insa dezvoltarea sistemelor de incalzire geotermala a facut astfel incat aceasta sa ajute la incalzirea locuintelor.   

Un sistem geotermal de incalzire si racire este eficient din punct de vedere energetic, deoarece foloseste temperatura naturala a solului, pentru a incalzi casele iarna si pentru a le mentine reci vara. Astfel, cu un sistem geotermal, orice factura la gaze poate scadea vizibil. 

Componentele unui sistem de incalzire geotermala 

Pentru inceput, este bine sa afli care sunt elementele componente ale unui sistem de incalzire geotermala. Acestea sunt alcatuite din trei parti principale: o bucla de pamant, o pompa de caldura si un sistem de distributie. 

1. Bucla de pamant este un sistem de conducte care este ingropat pe proprietate. Este fie o bucla inchisa, fie o bucla deschisa, intr-o sursa de apa din apropiere, cum ar fi un iaz sau o fantana. Aceste conducte subterane sunt umplute cu fluid care ajuta la schimbul de caldura. 

2. Pompa de caldura geotermala face schimb de caldura intre aer si sistemul de bucla de sol, extragand caldura din aer sau din bucla, in functie de nivelul de incalzire sau racire dorit. 

3. Sistemul de distributie este elementul care furnizeaza aer incalzit sau racit in intreaga locuinta. 

 

Cum functioneaza sistemele de incalzire geotermala? 

Sistemele de incalzire geotermala menajera se prezinta sub forma de pompe de caldura instalate in sol. Aceste sisteme functioneaza prin amplasarea  unei conducte de bucla de pamant si prin pomparea apei in jurul buclei. Antigelul preia caldura pe masura ce circula prin conducta buclei si o trimite cu ajutorul unui schimbator de caldura, intr-o pompa speciala. Pompa de caldura foloseste apoi caldura, pentru a alimenta incalzirea centrala a casei. 

Cu cat conducta buclei de pamant este mai lunga, cu atat mai multa caldura poate fi colectata. Lungimea conductei depinde de marimea proprietatii si de cantitatea de caldura necesara, pentru a mentine casa la o temperatura confortabila pe tot parcursul anului.  

Cata caldura pot genera sistemele geotermale? 

Sistemele de incalzire geotermala nu se incalzesc la fel de mult, precum cazanele conventionale. In timp ce sistemele obisnuite ale cazanelor tind sa functioneze la aproximativ 70-80°C,  solutiile cu pompe de caldura de la sol functioneaza de obicei la circa 35-50°C.  

Totusi, asta nu inseamna ca sunt ineficiente sistemele de incalzire geotermala. Aceste solutii sunt concepute pentru a furniza caldura continua pe timp de iarna. Chiar daca  functioneaza la temperaturi mai scazute, aceste sisteme sunt de obicei cele mai potrivite pentru case bine izolate si rezistente la curenti de aer. Sunt de asemenea cele mai potrivite pentru casele cu sisteme de incalzire prin pardoseala. 

Care sunt beneficiile unui sistem de incalzire geotermala? 

Exista multe beneficii asociate cu incalzirea geotermala.  

- Unul dintre cele mai importante este faptul ca reduce consumul de combustibili fosili si, prin urmare, este mai prietenos cu planeta decat solutiile conventionale de incalzire. Un avantaj asociat este ca ajuta la reducerea facturilor la intretinere. De asemenea, poate oferi confort economic suplimentar, deoarece cu un sistem de incalzire geotermala, nu mai esti conditionat de pretul gazului sau de cel al curentului electric. 

- Un alt avantaj este fiabilitatea acestei solutii. Un sistem de incalzire geotermala are nevoie doar de o verificare anuala, pentru ca proprietarul sa se asigure ca functioneaza corect. Buclele pot dura generatii, iar ventilatoarele, compresoarele si pompele sunt proiectate pentru utilizare pe termen lung, cu foarte putina intretinere. 

- Aceste sisteme sunt de asemenea flexibile. Ele pot fi operate ca unitati de sine statatoare sau utilizate impreuna cu un alt sistem de incalzire existent, pentru a oferi o sursa suplimentara de caldura. 

- In plus, energia geotermala este mai buna pentru mediu decat sursele traditionale. Amprenta de carbon a combustibililor fosili este mult mai mare decat cea asociata utilizarii energiei geotermale. - Combustibilii fosili sunt resurse neregenerabile si au un impact negativ asupra mediului, insa energia geotermala reprezinta o alternativa sanatoasa, asa ca trebuie luata in considerare. 

- Un alt beneficiu este faptul ca energia geotermala este o resursa stabila si este disponibila in mod constant, spre deosebire de alte surse de energie precum este cea solara sau eoliana. 

Intr-un final, trebuie cunoscut faptul ca inovatorii din industrie dezvolta constant noi tehnologii si completeaza mai multe cercetari despre energia geotermala. Industria se afla in crestere si continua sa se imbunatateasca tot mai mult, asa ca ai toate motivele pentru care sa iti indrepti atentia catre acest sistem de incalzire a caminului. 

 

Sistem de incalzire geotermala - Concluzii 

In concluzie, pamantul absoarbe aproape jumatate din energia solara pe care o primeste zilnic. Ca urmare, solul ramane la o temperatura constanta, moderata, chiar si pe timpul iernii. Acest lucru este deosebit, deoarece in comparatie cu energia eoliana si solara, un sistem geotermal poate fi folosit la capacitate maxima pe tot parcursul anului. 

Altfel spus, daca ai folosit de curand acest calculator kWh si ai observat ca nivelul de energie electrica necesar pentru incalzirea locuintei este mult prea mare, adopta solutia sistemului geotermal. Acesta este eficient, durabil si profitabil, deoarece necesita o singura investitie. 

Ia in calcul un sistem de incalzire geotermal care sa te ajute sa obtii o temperatura optima in casa, intr-un mod eficient si cu foarte putin efort. Cu ajutorul acestuia, nu mai trebuie sa-ti faci griji pentru cresterile de preturi la gaze, ci trebuie doar sa astepti ca intreaga locuinta sa se incalzeasca cu ajutorul acestei inovatii.  

Daca ti-a placut acest articolul si doresti sa afli multe alte informatii interesante despre incalzirea casei si nu numai, intra pe vreaulanova.ro in sectiunea de blog si citeste articolele scrise special pentru tine. Este recomandat sa te informezi corect, mai ales atunci cand iti doresti confort sporit si facturi mici la intretinere. Aici gasesti toate datele de care ai nevoie, pentru a lua cea mai buna decizie pentru tine si familia ta!