Energia mareelor, o resursa sustenabila si eficienta de producere a curentului electric?

22. Dec.

In contextul unei cresteri a cererii de energie si de diminuare a resurselor naturale folosite intens pana acum, apare nevoia de identificare si utilizare a unor forme de energie mai curate si mai durabile. Astfel, controlata de orbita Lunii, puterea mareelor este nepoluanta, fiabila si previzibila. Energia mareelor este usor de integrat in retea, deoarece se poate prezice cu exactitate momentul de aparitie a acestui fenomen natural.  

Prin urmare, energia mareelor este una dintre cele mai bune variante care pot fi luate in calcul, atunci cand vine vorba despre producerea de energie verde din surse regenerabile. Dar este aceasta o solutie sustenabila si pe termen lung, care sa completeze celelalte surse de energie regenerabila? Afla toate detaliile din acest articol. 

Ce este energia mareelor? 

Energia mareelor este o sursa de energie regenerabila, creata de cresterea si scaderea naturala a nivelului oceanelor si marilor, provocata de interactiunea gravitationala dintre Pamant, Soare si Luna. Altfel spus, mareele reprezinta un produs secundar al gravitatiei. Mai exact, o maree se formeaza din atractia Lunii si a Soarelui asupra oceanelor Pamantului. 

Gravitatia Lunii exercita o forta asupra intregii suprafete a Pamantului. Cu toate acestea, aceasta atractie este mai puternica in zonele cele mai apropiate de Luna. In aceste zone, apa din oceane si mari se ridica, fapt ce provoaca o maree inalta. Acest lucru trage totodata apa din alte zone, provocand maree joasa.  

Oamenii au folosit puterea mareelor de mii de ani pentru a lansa vapoare, iar acum exista posibilitatea concreta de a fi utilizata eficient pentru a genera energie electrica. 

Cum functioneaza energia mareelor? 

In secolul XX, inginerii au cercetat si dezvoltat diverse modalitati de a folosi miscarea mareelor pentru a genera electricitate in zonele in care exista o activitate crescuta a acestui fenomen. Toate metodele folosesc generatoare speciale pentru a converti energia mareelor in electricitate.  

In prezent exista trei moduri diferite de a obtine energia mareelor: fluxuri de maree, baraje si lagune de maree. 

Fluxuri 

Pentru majoritatea generatoarelor de energie, turbinele sunt plasate in fluxuri de maree. O turbina este o componenta a generatorului care preia energie dintr-un flux de maree. Spre deosebire de vant, mareele sunt previzibile si stabile. Acolo unde se folosesc generatoare de maree, acestea produc un flux constant si fiabil de electricitate.  

Baraj 

Un alt tip de generator de energie a mareelor este barajul. Cu un baraj, apa se poate varsa peste varful acestuia sau prin turbinele incorporate in baraj. Portile de baraj sunt deschise pe masura ce nivelul valurilor creste. La maree inalta, portile de baraj se inchid, creand o piscina sau o laguna de maree. Apa este apoi eliberata prin turbinele barajului, fapt ce produce energie la o rata care poate fi controlata de specialistii care opereaza turbinele.  

Laguna 

Un alt tip de generator de energie maree este reprezentat de construirea de lagune. Acesta functioneaza asemenea barajului. Spre deosebire de baraje, totusi, lagunele de maree pot fi construite de-a lungul liniei costiere naturale. O centrala electrica tip laguna poate sa genereze, de asemenea, energie continua. Turbinele functioneaza in ritmul in care laguna se umple si se goleste de apa.  

Avantajele producerii energiei mareelor 

Energia mareelor poate fi foarte eficienta, deoarece turbinele mareice transforma aproximativ 80% din energia valurilor in electricitate, potrivit companiei N-Sci. Astfel, aceasta varianta de generare a electricitatii este mai buna decat sistemele actuale de energie eoliana sau solara si mult mai eficient decat carbunele, petrolul sau gazul natural.  

Alte beneficiile cheie ale energiei mareelor: 

- Intervalele de producere a mareele sunt usor de identificat; 

- Reprezinta o sursa de energie fiabila si regenerabila; 

- Asigura producerea unei cantitati mari de energie; 

- Nu produce gaze cu efect de sera sau alte reziduri; 

- Turbinele cu axa verticala si turbinele offshore sunt ieftine de construit; 

- Barajele necesare pentru amplasarea facilitatilor de producere a energiei mareelor reduc daunele cauzate de acestea pe uscat. 

Dezavantajele producerii energiei mareelor 

Plasarea turbinelor in fluxurile de maree reprezinta o procedura complexa, deoarece aceste facilitati au dimensiuni crescute si perturba valurile. In functie de marimea turbinei si de locul in care se afla fluxul de maree, impactul asupra mediului marin ar putea fi unul destul de important. Turbinele sunt mai eficiente in ape putin adanci. Acest amplasament produce mai multa energie si permite navelor sa navigheze in jurul acestora.  

Printre alte dezavantaje ale producerii energiei mareelor se afla: 

- Costul initial de constructie este destul de mare; 

- Exista foarte putine locuri potrivite pentru construirea de baraje pentru maree; 

- Produce energie doar aproximativ 10 ore din zi. 

Energia mareelor la nivel mondial 

In prezent, 19 tari investesc in sisteme de energie a mareelor. Primul proiect major a fost dezvoltat in 2007 de Statele Unite, intre Queens si Roosevelt Island din New York City. In afara de Statele Unite, generatoarele de maree se gasesc si in diverse zone din Europa si Australia sau tari precum Canada si Coreea de Sud. 

Ca si in cazul energiei eoliene, turbinele mareice au cerinte specifice pentru amplasament. Turbinele cu curent de maree pot fi dispuse in zone unde sunt concentrate fluxurile naturale de curent de maree. Mareele apar aproape oriunde exista intrari in golfuri sau intre masele de uscat avand curenti de apa. Multe zone din intreaga lume au geografia necesara pentru generarea de energie maree, precum sunt cele din jurul Tarii Galilor, Angliei si Scotiei, precum si coastele de vest si cele de est ale Canadei sau stramtorile Gibraltar si Bosfor. 

Pe termen lung, energia mareelor poate sa contribuie la un viitor mai verde. De aceea, aceasta varianta de producere a energiei electrice trebuie exploatata la capacitate maxima.  

Nu stim daca vei ajunge sa te bazezi pe alimentarea casei tale cu energie produsa de maree, dar in acest moment poti sa afli multe alte informatii valoroase, oferite de Nova Power & Gas, despre planurile de asigurare a energiei electrice. De exemplu, poti afla despre factura electrica online, poti face un calcul la energie electrica si alte informatii utile, care te pot ajuta in luarea celor mai avantajoase decizii privind alimentarea cu electricitate.