Pregateste-ti casa pentru sezonul rece. Afla cum se face o curatare instalatie incalzire!

16. Dec.

Toamna sau inceputul iernii este cea mai potrivita perioada pentru o curatare instalatie incalzire, daca ai o locuinta incalzita cu ajutorul caloriferelor. Este important ca centrala si instalatia sa functioneze in parametri, iar caloriferele sa furnizeze caldura la capacitatea maxima.

Chiar daca au fost montate recent, caloriferele, fie din otel sau aluminiu pot avea depuneri, avand in vedere ca apa care circula prin instalatie are elemente care se aseaza pe interiorul elementilor caloriferelor. Exista numeroase tipuri de elemente care se gasesc in apa din instalatie: pasta de lipit din timpul montajului, picaturi de cositor de la lipituri, resturi de cupru sau de pexal de la taieturi, dar si minerale pe care le gasim in apa. Aceste elemente scad randamentul instalatiei. Daca nu se iau masuri periodice de curatare instalatie incalzire, aceste elemente  pot afecta centrala si eroda tevile.

La o asemenea procedura de curatare instalatie incalzire trebuie sa iei in calcul demontarea si spalarea caloriferelor dar nu trebuie sa neglijezi curatarea instalatiei de incalzire, incepand cu interiorul centralei termice. Astfel ne asiguram ca pe perioada iarnii vom avea parte de o incalzire eficienta, fara un consum foarte mare de combustibil.

De ce este importanta o curatare instalatie incalzire?

Deoarece caloriferele acumuleaza straturi de calcar si rugina din cauza apei utilizate ca fluid termic. Aceasta nu este niciodata pura, in timp nu mai circula normal si astfel calorifele nu se mai incalzesc bine. Spalarea si curatarea sunt  necesare pentru a indeparta aceste depuneri si pentru a elibera traseele din instalatie.

Poti apela la un specialist daca ai constatat ca o parte sau toate caloriferele din locuinta nu mai dau randament. Daca te apuci singur de o curatare instalatie incalzire trebuie sa stii ca este un proces complex. Se stie ca randamentul centralelor termice scade odata cu trecerea timpului. Daca adaugam si faptul ca depunerile din calorifere scad randamentul incalzirii cu procente bune, atunci intelegem pe deplin necesitatea spalarii caloriferelor si a instalatiei.

Ce trebuie sa urmaresti in procesul de curatare

Inainte de a incepe operatiunea de curatare instalatie incalzire este important sa verifici starea fiecarui calorifer. Asigura-te ca nu are fisuri sau urme de rugina vizibile. Daca totusi observi astfel de neajunsuri, poate cea mai buna solutie ar fi inlocuirea caloriferului erodat cu unul modern, mult mai capabil sa raspunda nevoilor utilizatorilor.

Tot acum este momentul sa verifici daca acestea au fost bine aerisite. S-ar putea ca aerul din instalatie sa reprezinte cauza pentru care caloriferul nu se mai incalzeste ca inainte. Daca te-ai convins insa ca acesta este in stare buna si aerisit, atunci este clar ca trebuie sa-l cureti, pentru a spori confortul pe timpul iernii.

Curatarea interioara a caloriferelor

Curatarea caloriferelor poate fi un proces complicat, mai ales daca nu cunosti toti pasii. Mai intai caloriferele trebuie demontate, dupa ce s-a golit instalatia. Se desprinde de la cele doua legaturi cu tevile de intrare si iesire a apei si se duce in locul in care vei efectua spalarea. Puti scoate caloriferele in exteriorul cladirii sau se pot spala, cu atentie, direct in cada. Asigura-te ca toata apa din interiorul acestora a fost evacuata. Apoi se toarna apa in calorifer miscandu-l energic pentru a facilita desprinderea particuleor depuse pe pereti. Se repeta operatiunea de cate ori se considera necesar. Caloriferul trebuie umplut cu o solutie speciala pe care o poti lasa 10-15 minute sa actioneze impotriva depunerilor. Aceasta este varianta clasica, insa prea putin eficienta pentru a indeparta toate depunerile.vPentru rezultate pe masura aveti nevoie de o pompa care sa introduca in calorifer jeturi de apa sub presiune.

Varianta de curatare chimica pare ca are un pret mai ridicat, insa rezultatele, si mai ales economiile, se vor resimti rapid. In acest caz curatarea se poate face fara demontarea radiatoarelor, asadar fara prea mult efort. Dupa golirea instalatiei se demonteaza doar pompa centralei si racordul masinii de spalat. In locul pompei centralei specialistii racordeaza pompa de spalare, in timp ce, la racordul masinii de spalat se leaga furtunul de alimentare al pompei de spalat. Furtunul de golire se introduce intr-un sifon de pardoseala. Se pompeaza apa cu substante chimice in calorifere si se face o spalare extrem de eficienta. Pompa permite trimiterea apei in ambele sensuri ceea ce va face ca substantele chimice folosite sa curete perfect toata instalatia. Cand se considera ca operatiunea de curatare instalatie incalzire este finalizata, se adauga apa proaspata si se evacueaza agentul de spalare.

Curatarea exterioara a caloriferelor

Curatarea la exterior a unui calorifer este o operatiune facila. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici starea robinetelor si sa indepartezi praful cu o carpa sau cu ajutorul unui aspirator.  Caloriferele de fonta sunt un pic mai dificil de curatat, comparandu-le cu cele din aluminiu sau otel care au suprafete plane.

Intretinerea corecta a caloriferelor

Pentru a fi sigur ca nu te va prinde iarna cu un numar de calorifere care nu functioneaza multumitor efectueaza cu atentie operatiunile de curatare instalatie incalzire. Se spune ca, indiferent de materialul din care este realizat, un calorifer trebuie spalat o data pe an pentru a asigura o functionare fara probleme. In caz contrar, va degaja mai putina caldura. Pentru multi insa, demontarile repetate pot deveni o corvoada. Curatarea poate fi facuta si mai rar, daca acorda o atentie sporita intretinerii acestor elemente. Fiecare tip de calorifer are nevoie de atentie. Prezentam in continuare calorifele de aluminiu, fonta si otel, fiecare avand un anumit tip de comportament si un mod de intretinere specific.

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu au multiple avantaje. Ele sunt foarte usoare si, prin urmare, usor de intretinut. Se curata usor la exterior, in timp ce spalarea la interior este cea mai facila, comparand-o cu aceeasi operatiune pentru caloriferele de fonta sau otel, deoarece radiatorul de aluminiu se demonteaza si se manevreaza facil. Mai mult, caloriferele de aluminiu nu ruginesc, asadar au mai putine depuneri, mentinand un consum mic in timpul functionarii. Daca acestea sunt curate periodic pot functiona fara probleme chiar si 20 de ani. Ele se bucura de un randament termic excelent si se incadreaza cu usurinta in orice stil de amenajare a locuintei. Pentru a beneficia de confort termic crescut acestea au nevoie de aerisire periodica, in caz contrar nemaifunctionand in mod corespunzator.

Calorifere din fonta

Se pune despre calorifele din fonta ca sunt usor de intretinut deoarece se erodeaza foarte greu. Multi au pastrat acest tip de calorifer in apartamentele de bloc deoarece sunt multumiti de faptul ca, odata ce s-au incalzit, ele isi mentin temperatura ridicata mult timp. Acest tip de radiator a fost utilizat multa vreme in reteaua nationala de termoficare. 

Totusi, in zilele noastre, reteaua de bloc s-a diminuat foarte mult. Majoritatea apartamentelor au o centrala proprie care incalzeste dupa nevoile utilizatorului. Cei care au decis sa-si pastreze vechile calorifere din fonta trebuie sa inteleaga ca acestea sunt cele mai predispuse la depuneri de calcar, mal si rugina. Spalarea caloriferelor din fonta se face cu apa si diverse preparate din acizi anorganici si aditivi inhibatori impotriva coroziunii. Caloriferele din fonta au depuneri mai mari si se spala mai des decat cele moderne, fabricate din aluminiu sau otel.

Calorifere din otel

Caloriferele din otel sunt produse moderne care, desi au o durata de viata mai mica decat a celor din fonta, sunt mult mai usor de intretinut. Sunt produse usor de curatat atat la interior cat si la exterior. Pot fi demontate cu usurinta si spalate rapid. Otelul nu retine atatea depuneri precum fonta. Daca alegi un calorifer din otel atunci trebui sa stii ca acesta rezista bine la temperaturi inalte si va asigura confortul dorit fara mult efort.

Asadar, in cazul fiecarui tip de calorifer, o spalare periodica a depunerilor creste imediat eficienta transferului termic. Specialistii au demonstrat ca operatiunile de curatare a caloriferelor, atat la interior cat si la exterior, cresc eficienta incalzirii cu peste 30%.

O curatare instalatie incalzire facuta corespunzator va asigura un consum mai mic de gaze naturale sau de energie pentru asigurarea confortului dorit, in cazul in care ai o centrala proprie. Pentru a trece cu bine peste iarna, acesta este doar unul dintre aspectele de care este indicat sa te ocupi. In plus, poti sa te asiguri ca ai un furnizor cu preturi avantajoase la energie sau gaze naturale. Pentru asta, poti consulta ANRE comparator preturi gaze si poti alege furnizorul potrivit. De asemenea, asigura-te ca se face transmitere index gaze, astfel incat sa se inregistreze consumul real pentru fiecare luna.