Ce este valoarea Uw (Coeficient Transfer Termic) si rolul pe care il are

12. Jan.

Din 2021, toate cladirile noi, inclusiv locuintele, trebuie sa respecte standardul european nZEB (Near-Zero Energy Buildings), adica sa aiba un consum de energie primara (incalzirea si racirea casei, prepararea apei menajere, energie electrica) aproape de zero.

Valorile se stabilesc in functie de zona geografica – de exemplu, in Romania, pentru blocurile noi de locuinte, consumul maxim admis de energie primara este 122 kWh/m2/an, iar pentru casele individuale valoarea se situeaza la 155 kWh/m2/an. Aceasta directiva include standarde noi inclusiv pentru ferestre. 

Alegerea unor ferestre termopan potrivite este esentiala pentru a asigura o buna izolare si pastrarea confortului termic in interiorul locuintei. Pentru a-ti da seama ce fel de ferestre ar trebui sa instalezi, ar trebui sa arunci o privire la dotarile acestora si la cativa indici extrem de importanti. Unul dintre acesti indici este asa numitul coeficient transfer termic. Valoarea acestui coeficient este definita printr-un indice Uw. 

Ce este coeficientul de transfer termic?

Valoarea Uw este data de cantitatea de caldura (energie) care se pierde printr-o suprafata de 1 m² in fiecare secunda, in anumite conditii de temperatura (interioara si exterioara) si se masoara in W/m²K. Cu cat este mai mica aceasta valoare, cu atat pierderea de energie prin tamplarie este mai redusa.

Valoarea ideala a acestui coeficient ar trebui sa fie cat mai mica. Atunci cand acesta are o valoare mica, inseamna ca se pierde cat mai putina caldura. In timp ce Uw reprezinta coeficientul intregii ferestre, se poate lua in considerare si coeficientul fiecarei componente (sticla si profilul PVC), deoarece ambele joaca un rol important in asigurarea izolatiei termice.

De ce este important coeficientul de transfer termic la o fereastra?

Principalul scop al ferestrelor din termopan este acela de a asigura o izolare superioara comparativ cu geamurile obisnuite. Insa, acestea pot permite pierderi mai mari sau mai mici de caldura in functie de dotari. Este important ca, inainte de inceperea unor lucrari, sa fie analizate valorile acestor indicatori, pentru fiecare element al ferestrei in parte.

Astfel, in functie de posibilitati si de nevoi, se poate alege un coeficient de transfer termic cat mai mic, dar si dotarile necesare. Bineinteles, ferestrele nu sunt suficiente pentru o buna izolare. Alegerea coeficientului optim si a dotarilor potrivite depinde si de zona si orientarea geografica a cladirii, de cum au fost izolati peretii, ce materiale de constructii au fost folosite etc.

Tipuri de ferestre cu coeficient de transfer termic scazut

Pentru a beneficia de capacitati de izolare superioare si, astfel, pentru a obtine un coeficient de transfer termic mai mic, poti opta pentru ferestrele termopan cu geam triplu sau geamuri tripan. Acestea sunt formate dintr-un pachet de 3 foi de sticla si pot asigura o izolare mai eficienta a locuintei.

Geamurile tripan au o grosime mai mare comparativ cu geamurile duble. Intre fiecare foaie de sticla se afla o bagheta despartitoare din aluminiu, iar in acest spatiu format se insereaza un gaz special, de obicei argon. Fiecare element in parte are rolul de a scadea acest coeficient de transfer, nepermitand pierderile de caldura. Ai posibilitatea de a alege diferite dimensiuni ale foilor de sticla si ale despartitoarelor.

Insa, nu doar numarul de foi de sticla este important pentru scaderea coeficientului de transfer termic, ci si tipul lor. Poti opta pentru tipuri de sticla pentru termopan cu proprietati speciale de izolare, care sa ajute la combaterea pierderilor de caldura.

Tipuri de sticla cu coeficient de transfer termic scazut

Exista doua tipuri de sticla ce pot asigura un confort termic ridicat in interiorul locuintei: sticla Low-E si sticla selectiva.

Sticla Low-E

Principala proprietate a sticlei Low-E este emisivitatea redusa, adica pierderile de caldura sunt limitate, iar transferul termic este mic. Aceasta capata astfel de proprietati prin tratarea cu oxizi metalici, care nu ii afecteaza transparenta, asadar lumina va patrunde fara probleme. Sticla Low-E este de obicei recomandata pentru pachetele cu geam triplu. Aceasta asigura o buna izolare termica, astfel incat temperatura poate ramane constanta, iar consumul de energie este mai scazut.

Sticla selectiva

Sticla selectiva poarta si numele de sticla cu control solar si se recomanda pentru a asigura confort termic indiferent de anotimp. Astfel, se poate limita pierderea de caldura si se poate evita supraincalzirea si formarea efectului de sera. In perioadele de tranzitie dintre anotimpuri, trecerea de la o temperatura mai ridicata la una mai scazuta se face mai usor.

La fel ca in cazul sticlei cu emisivitate redusa, proprietatile termice ale sticlei selective sunt asigurate de tratarea cu oxizi metalici, care nu ii afecteaza transparenta. Astfel, poti obtine o buna izolare termica, o temperatura constanta si un consum mai mic de energie, fara ca patrunderea luminii sa aiba de suferit.

Coeficientul de transfer termic reprezinta un indice vital de care ar trebui sa tii cont in alegerea ferestrelor. Valoarea acestuia trebuie sa fie cat mai mica, astfel incat pierderile de caldura sa fie minime. Nu uita sa tii cont si de grosimea ferestrelor si de tipul de sticla pe care il vei folosi, intrucat si acestea pot influenta valoarea coeficientului de transfer termic.