Cum alegi cele mai bune becuri pentru locuința ta

14. Apr.

Iluminarea este un aspect foarte important pentru locuința ta, atât pentru factura la electricitate, cât și pentru atmosfera pe care o creează. O lumină rece, puternică, este potrivită pentru un mediu mai steril, profesional pe când o lumină caldă creează un spațiu intim, călduros.

După ce ai identificat nevoia unor surse noi de iluminat, urmează cea mai importantă parte: alegerea celor mai bune becuri. Dar care sunt acestea, la ce specificații trebuie să fii atent? În următoarele rânduri vei afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie:

 

Câte tipuri de becuri există

 

Există trei categorii principale pe piață în acest moment: becuri incandescente cu halogen, becuri fluorescente și becuri LED. Calitatea luminii este asemănătoare pentru toate tipurile dar costul și eficiența energetică variază.

Dacă vrei să faci economie, trebuie atât să alegi becurile care consumă puțină energie pentru a produce un nivel mare de luminozitate și au o durată mai lungă de viață, cât și să alegi cea mai bună ofertă de pe piață cu un preț KW cât mai mic. 

Becuri incandescente cu halogen: 

• acestea sunt disponibile într-o gamă variată de culori și modele dar nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic – doar 10 % din energia pe care o consumă este transformată în lumina vizibilă; 

• sunt cea mai ieftină opțiune dar transformă o mare parte din energie în căldură, deci se încălzesc foarte rapid; 

• au o durată de viață de aproximativ 2500 de ore.

Becuri fluorescente: 

• acest tip de bec conține atomi de mercur sub formă de vapori cu presiune joasă care trebuie să fie ionizați pentru a începe procesul de fluorescență; 

• atunci când curentul electric stimulează vaporii de mercur, aceștia produc lumină UV care determină stratul de fosfor să strălucească; 

• au o durată de viață de aproximativ 10000 de ore.

Becuri LED (light emitting diode): 

• deși prețul inițial de achiziție este mai mare, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic; astfel, pe termen lung, acest tip de becuri te ajută să faci economie, mai ales dacă ai ales o ofertă cu un preț KW avantajos; 

• un bec LED emite foarte puțină căldură și folosește doar 6-8 wați de energie pentru a produce aceeași intensitate a luminii ca un bec de 60 wați; 

• au o durată de viață de aproximativ 50000 de ore.

 

La ce specificații trebuie să fii atent când achiziționezi un bec

 

Luminozitatea și culoarea unui bec poate să schimbe atât modul în care arată o încăpere, dar și modul în care te simți  când te afli în acel spațiu. Iată la ce specificații trebuie să fii atent:

Luminozitate: 

• luminozitatea este măsurată în lumeni iar cantitatea de energie necesară pentru a produce un anumit nivel de lumeni este măsurată în wați; 

• becurile halogen standard pot varia de la 40 de wați – care produc 450 de lumeni până la 100 de wați care produc 1600 de lumeni; 

• dacă ai nevoie de un bec care să producă mai multă lumină, alege unul cu un număr mai mare de wați.

Temperatură: 

• pe ambalajul becurilor vei găsi scrisă temperatura de culoare, care se măsoară în Kelvin; 

• temperaturile joase indică un ton cald – între 2700 K și 3000 K iar cele mai ridicate, o lumină rece 4000 K;

• pentru o temperatură asemănătoare cu lumina naturală, alege becuri cu temperatura de 5000 K.

CRI (Color Rendering Index): 

• altă unitate de măsură, folosită în special pentru becurile fluorescente, este CRI; 

• acesta se referă la modul în care arată culoarea unui obiect la lumina becului, comparat cu modul ideal în care arată culoarea în lumina naturală; 

• o valoare mai mare de CRI înseamnă o reprezentare mai corectă a culorii; becurile incandescente au de obicei CRI 100 – cea mai mare valoare posibilă, cele fluorescente au CRI între 50 și 98 iar cele LED au CRI între 80 și 98.

 

Ce tipuri de becuri să alegi în funcție de cameră

 

Atunci când alegi becuri, trebuie să ții cont de nevoile de iluminare din fiecare cameră deoarece în anumite locuri precum bucătăria vei avea nevoie de o lumină mai puternică comparat cu cea de care ai nevoie în dormitor.

De asemenea, este important să ții cont de preț KW și să alegi becurile care consumă puțin, dar oferă cantitatea necesară de lumină pentru a te bucura de un preț cât mai mic pentru energia electrică.

Bucătărie

Pentru bucătărie ai nevoie de multă lumină astfel încât să gătești eficient. Astfel, alege becuri LED cu un nivel de lumeni între 5000 și 10000 ca să te asiguri că faci și economie de energie. Mai mult, poți adăuga becuri și sub dulapuri pentru a ilumina zona care nu este acoperită de lumina de pe tavan.

Baie

Pentru baie, trebuie să ai în vedere că pe lângă lumina din tavan, ai nevoie și de o lumină adițională pe sau lângă oglindă. Alege becuri cu o valoare CRI de 80 sau mai mare ca să te asiguri că vezi culoarea reală a pielii.

Sufragerie

Deoarece în sufragerie este un spațiu de relaxare, în care citești sau te uiți la un film, ai nevoie de o cantitate de lumină mai redusă. Alege becuri cu o culoare de temperatură între 2000K și 3000K pentru a te bucura de o atmosferă caldă.

Mai ai opțiunea să adaugi becuri inteligente, la care nu doar că poți schimba temperatura de culoare, dar pot fi controlate și prin intermediul telefonului. Acest tip de becuri te ajută să te bucuri de confort și să faci economie de energie.

Dormitor

Dormitorul este folosit în general doar pentru somn, nu și pentru alte activități, deci nu ai nevoie de foarte multă lumină. Este important să alegi becuri cu o temperatură de culoare caldă deoarece îți va fi mai greu să adormi dacă lumina este albastră.

Atunci când alegi un bec pentru locuința ta trebuie să fii atent la specificații – temperatură de culoare, luminozitate, CRI, tipuri – becurile LED te ajută să faci economie de energie electrică și locul în care urmează să le instalezi.