Cât de mult contează clasamentele de preț pe kilowat în alegerea unui furnizor de energie

13. Apr.

Dacă ești unul dintre consumatorii de energie electrică preocupați de faptul că încă nu au semnat un nou contract de furnizare în acest an, nu trebuie să intri în panică. Ai încă timp să faci acest lucru și să te bucuri de avantajele pieței liberalizate de electricitate. Dacă termenul inițial pentru consumatorii care aveau încheiate contracte reglementate de furnizare a fost 1 ianuarie, acesta a fost prelungit de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) până la finalul lunii iunie. Decizia a fost luată tocmai pentru ca cei aproape 5.8 milioane de consumatori casnici să poată studia toate ofertele din piața liberalizată și să nu fie presați să aleagă una sau alta dintre oferte.

 Avand in vedere faptul ca in acest moment sunt peste 130 de oferte-tip ce pot fi studiate în comparatorul ANRE, o departajare a acestora se poate face după anumite criterii mai mult sau mai puțin obiective. Majoritatea consumatorilor se uită la preț kilowat Enel, CEZ, E.ON și alți furnizori pentru a alege cel mai avantajos serviciu. Dacă și tu decizi să îți alegi un nou furnizor după acest criteriu, este bine să știi cum se formează acest preț și cum se comportă acest indicator pe o piață liberă.

Cum se formează prețul pe kilowat 

Prețul pe kilowat este format în acest moment din 9 componente, unele fixe, altele variabile, unele care depind de furnizor, altele care țin de alte entități din piața de energie.

Cea mai importantă componentă, inclusiv din punct de vedere al ponderii în prețul final, este prețul efectiv al energiei achiziționate de către furnizor de pe piața liberă. Dacă acesta are și capacități de producere a energiei electrice, are un avantaj, pentru că va depinde mai puțin de cumpărarea cantităților de enegie necesare pentru a acoperi cererea consumatorilor cu care are contracte. Prețul de producție poate varia de la o lună la alta, în funcție de sursa de producție a energiei (cărbuni, apă, vânt, energie nucleară, soare etc.), de perioada anului sau de alți factori. Având în vedere că ponderea energiei efective achiziționate în prețul pe kilowat este de cel puțin 40%, orice fluctuație va influența costul final pe care consumatorul îl va avea de plătit. Ca o măsură de protecție, prețul pe kilowat dintr-o ofertă-tip a furnizorului este garantat pe toată durata acelei oferte, fie că este vorba de 1 lună, de 6 luni, 12 luni sau orice altă perioadă stabilită. 

A doua componentă, indiferent că este vorba de preț kilowat Enel, E.ON, Tinmar Energy, Nova Power & Gas sau oricare alt furnizor, este tariful pentru serviciul de distribuție a energiei. Urmează contravaloarea certificatelor verzi, tariful de transport, taxa de cogenerare, tariful de serviciu sistem, acciza și TVA-ul. O componentă variabilă în funcție de furnizor este abonamentul zilnic. 

Componentele variabile din prețul pe kilowat fac ca acesta să aibă acum o valoare minimă de 0.61 lei/kwh și una maximă de 1.14 lei/kwh, iar aceste marje sunt dinamice, suferind periodic modificări în sus sau în jos.

Ceea ce este important pentru orice consumator este ca acesta să aleagă un mix de caracteristici importante pentru el, din care și prețul pe kilowat, astfel încât să se bucure de servicii de calitate, la prețuri avantajoase, oferite de furnizori de încredere.

Tocmai de aceeea, stabilește-ți nevoile și prioritățile, documentează-te, cere informații suplimentare și alege corect pentru tine furnizorul de energie electrică.

Calculul facturi de energie electrica te poate ajuta la tineara sub control a costurilor lunare cu energia.