Cum sa ajuti natura prin alegerile tale in materie de energie?

16. Apr.

Ce facem in viata de zi cu zi conteaza, chiar daca sunt gesturi mici si neinsemnate. Vrem sa avem o planeta sustenabila cu un viitor verde si pentru asta fiecare gest mic conteaza.

Multi dintre noi actioneaza si fac unele lucruri pentru a ajuta natura. Daca ai ridicat o hartie aruncata pe strada, ai pierdut cateva secunde dar nu a fost inutil. Cand salvezi un copac, nu salvezi toata padurea. Dar copacul acela nu este in zadar. Si tu poti sa ajuti cu puterea exemplului. Este vorba de a face bine si de a contribui.

In acest articol iti voi arata 7 moduri usoare prin care putem sa ajutam natura cu alegerile noastre in materie de energie.

1. Alege o centrala termica in condensatie

Chiar daca ar trebui sa gasim doar centrale termice in condensatie pe piata, mai sunt si modele vechi conventionale. Daca e nevoie sa schimbi centrala termica, alege o centrala in condensare pentru ca va consuma mai putin gaz, vei polua mai putin si vei plati mai putin. Sa ai in vedere faptul ca va trebui sa conectezi condensul de la centrala la canalizare. Si nu uita avantajul pe care-l vei avea cand schimbi centrala cu una in condensatie: vei avea o factura mai mica de gaz.

2. Alege electrocasnice care consuma putin

La noi in tara si in toata Europa electrocasnicele si electronicele au anumite caracteristici pentru a proteja mediul. Alege aparate electrocasnice care consuma putin. O indicatie buna este clasa A++ si chiar A+++. Daca ai electrocasnice vechi, merita sa faci o schimbare. Vei simti diferenta la consum pentru ca vei plati mai putina energie in urmatorii ani.

3. Schimba furnizorul de energie

Alege un producator de energie verde cum este Nova Power and Gas. Este printre putinii furnizori din Romania ce are capacitate proprie de productie. Schimbarea furnizorului de gaz si de curent este usor de facut pe site-ul www.vreaulanova.ro Daca nu ai mai schimbat furnizorul de energie pana acum, e posibil sa nu ai cel mai bun pret in contract.

Liberarizarea pietei de energie iti aduce cateva beneficii pentru tine:

- facturi mai mici,

- flexibilitate mai mare.

Dupa liberarizarea pietei preturile energiei au scazut si poti alege ce este mai bine pentru tine.

Schimbarea furnizorului de energie o poti face in 4 pasi simpli:

a) Date despre consumul tau

b) Alege oferta potrivita pentru tine

c) Incarca documentele

d) Semneaza contractul

Simplu. Avantajos. Totul online. Intra pe VreaulaNova.ro 

4. Alege facturi electronice

Nu este nevoie sa primesti facturile fizic prin posta in plic. E o metoda invechita. Eu am ales la toti furnizorii (curent, gaz, cablu, internet, TV) sa primesc factura pe email si in contul online de pe site-ul lor. Asa poti sa vezi instant factura cand este emisa si nu e nevoie s-o primesti fizic. Eviti consumul de hartie, costul de transport si e mai comod s-o gasesti online.

5. Stinge lumina si scoate incarcatoarele din priza

Nu trebuie sa fii zgarcit cum ar parea la prima vedere. Pur si simplu esti responsabil si arati ca ai respect pentru mediu si pentru resurse. Asa ii explic si baiatului meu de 10 ani care mai uita becul aprins. E bine sa fim responsabili cu resursele pentru ca asta are si o componenta spirituala, karmica. 

Daca irosim curentul electric sau apa, poate vom descoperi mai tarziu ca ne lipsesc alte resurse importante cum sunt banii. E bine sa scoti si incarcatoarele din priza - si aici mai am si eu de schimbat obiceiurile. Incarcatoarele de telefon sau de la laptop consuma un curent mic si cand nu sunt folosite dar sunt lasate in priza.

Alege si becuri cu LED in locul celor incandescente si vei avea un consum electric mult mai mic.

6. Recicleaza tot ce poti si alege produse reciclate

Folosesc de mai mult timp reciclarea selectiva a gunoiului. Nu a fost usor la inceput pentru ca este o schimbare de obicei care nu vine foarte usor. Dar te vei obisnui pana la urma. E bine sa colectezi separat plasticul, de gunoiul menajer si de hartie si sticla. La fel uleiul alimentar uzat poate fi colectat in recipiente de plastic si dus la centre de colectare, pentru ca nu trebuie aruncat la chiuveta. In magazine vei gasi anumite produse care sunt facute din materiale reciclabile si le poti alege daca-ti plac.

7. Mergi cat de mult poti pe jos

Stim cu totii ca mersul pe jos este sanatos. Nu trebuie neaparat sa ridici greutati sau sa mergi la sala pentru a fi in forma. Daca faci o plimbare de 30 - 45 de minute pe zi, te ajuta sa te simti mai bine. Inainte, cand stateam la bloc, de multe ori coboram sau urcam pe scari, doar ca sa fac exercitiu fizic. Mersul cu masina si lucratul la calculator ne tin pe multi dintre noi lipiti prea mult de scaun. In majoritatea zilelor lucratoare, dupa ce iau pauza de masa, fac si o plimbare de 30 de minute pe jos.

E bine sa mergem cel putin 5000 de pasi pe zi si sunt aplicatii cu care putem masura asta. De la bratari de fitness sau ceasuri smart, chiar si telefonul pe care-l tinem in buzunar poate numara pasii.

Cum sa folosim energie regenerabila?

Atunci cand schimbi furnizorul de energie, alege unul care are surse de energie verde. Alege Nova Power and Gas pentru ca au una din cele mai verzi etichete energetice. Conform statisticilor de pe site-ul ANRE, Nova are 48,05% energie regenerabila din totalul de energie furnizata in 2019. Nova are 2 parcuri fotovoltaice in Livezile si Campia Turzii cu putere instalata de aproximativ 10 MW si productie de peste 10.500 MWh.

Concluzie

Impreuna putem sa schimbam felul in care consumam resursele. Incepand de la a folosi energie verde pana la a reduce nivelul de poluare. Fiecare schimbare, oricat de mica, va face lumea un loc mai curat si mai verde pentru noi si copiii nostri.

Voi ce actiuni credeti ca ar trebui sa facem zilnic pentru un viitor mai bun?

Autor: Cosmin de la Blog de Instalatii