Contract energie electrica: ce trebuie sa faci cand iti schimbi locuinta

22. Feb.

An nou, casa noua? O noua locuinta vine si cu cateva responsabilitati de care trebuie sa te ocupi inca de la primele zile in calitate de proprietar. Iar acum, cand toate operatiunile de contractare servicii s-au digitalizat, poti face totul din confortul noii tale case. 

In plus, odata cu liberalizarea pietei de energie electrica si gaze poti incheia noul contract de energie electrica sau gaze cu oricare alt furnizor ales de dumneavoastra dintre cei licentiati de catre ANRE.

Schimbarea furnizorului de energie electrica este un proces simplu, gratuit si nu implica modificari la instalatie, ale contorului sau alte interventii de ordin tehnic la tine acasa, indiferent de furnizorul de energie electrica pe care il alegi si de asemenea nu modifica relatia cu operatorul de retea.

Primul lucru pe care il ai de facut, este sa treci toate contractele pentru utilitati (energie, gaz, etc), pe numele tau. Daca la acea locatie a existat un consumator activ, schimbarea titularului de contract energie electrica este foarte simpla. Se solicita de la vechiul titular de contract factura veche si se citeste indexul actual.

Daca esti noul proprietar, iar acest lucru figureaza si in actul tau de identitate, ai nevoie totusi si de actul de spatiu de contractare care atesta ca esti proprietarul spatiului. Acesta trebuie transmis catre distribuitor, conform reglementarilor ANRE. Iar daca nu esti proprietar, dar detii dreptul de folosinta a locuintei in baza unui contract de inchiriere, ai nevoie de acceptul scris al proprietarului.

Cum schimbati furnizorul de energie electrica?

In vederea schimbarii furnizorului de energie electrica sau a transferului contractului energie electrica, consumatorul trebuie sa parcurga lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata si sa faca o analiza comparativa a informatiilor continute in aceste oferte tinand cont de:

  • pret
  • durata
  • modalitati de plata
  • conditii de incetare a contractului, etc.,

Pentru a transfera un contract de energie electrica de la un proprietar la altul, fostul proprietar al imobilului are obligatia de a anunta rezilierea contract furnizare energie electrica, iar tu, in caliltate de nou proprietar trebuie sa prezinti documentele necesare schimbarii contractului pe numele tau. 

Ce acte trebuie sa depui cand schimbi contractul de furnizare a energiei electrice?

Pentru persoanele fizice, incheierea unui nou contract de energie electrica presupune depunerea unui dosar cu minimul de documente.

  • cartea de identitate ( BI/CI ) in copie si original;
  • actul de detinere legala a spatiului (act de proprietate, contract de inchiriere sau alte documente care sa ateste dreptul locativ asupra spatiului) in copie si original;
  • indexul contorului la zi pentru emitere factura si plata.

Potrivit legii, in cel mult 21 de zile de la trimiterea cererii va si intra in vigoare noul contract indiferent daca ati optat pentru un nou furnizor sau pentru o oferta al furnizorului actual.

Este cel mai bun moment sa devii clientul Nova! 

Liberalizarea pietei de energie electrica inseamna mai multe optiuni de servicii diverse ce se asociaza cu preturi avantajoase. Bucura-te de libertatea de a alege, descopera ofertele noastre si contracteaza cel mai potrivit produs pentru nevoile tale.

La Nova, poti incheia un contract de energie electrica 100% online, in 3 pasi simpli: selecteaza ce fel de consumator esti, completeza localitatea si bifeza serviciile care te intereseaza, introduci consumul lunar si alege oferta potrivita nevoilor tale din optiunile cu pret fix garantat, incarci documentele necesare si semnezi digital contractul! De restul procesului ne ocupam noi.