Avantaje si dezavantaje plita inductie VS pe gaz, care iti afecteaza mai putin la utilitati?

22. Mar.

O multime de oameni oscileaza intre a alege o plita cu gaz sau o plita cu inductie. Exista cateva intrebari care se invart in jurul acestei decizii, mai ales cand se pune problema gatitului zilnic. Pentru majoritatea oamenilor, probabil acum, inductia este cea mai buna alegere din prisma aspectului modern pe care acest fel de plite il au, insa exista si numeroase persoane care vor sa ramana la o varianta clasica si vor alege plita pe gaz. 

Printre aspectele de care se tine cont atunci cand se face o astfel de alegere, se afla si consumul. Astfel, daca ai de ales intre o plita cu inductie si una cu gaz, iata cateva detalii care te-ar putea interesa!

 

Tipuri de plite disponibile pe piata

Exista 3 tipuri de plite disponibile pe piata: gaz, electric si cu inductie. Avand in vedere ca plitele electrice nu au o popularitate atat de mare, vom continua cu cele doua in prim plan: plita cu inductie si plita pe gaz: 

1. Plita pe gaz: Acest tip de plita are un arzator deasupra si foloseste gaz (GPL sau PNG) pentru a arde o flacara care este folosita pentru a gati mancarea.

2. Plita prin inductie: Desi acest tip de plita foloseste electricitate, un camp electromagnetic pentru a incalzi direct vasul de gatit. Nefiind folosite flacarile, acest tip de plita este considerat mai eficient din punct de vedere energetic. De asemenea, incalzeste vasul doar in contact, reducand astfel posibilitatea ranirii.

Utilizarea energiei: Plitele cu inductie sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat optiunile cu gaz?

Intrucat flacara de gaz sau bobinele electrice dintr-o gama traditionala transfera caldura in vase, exista o posibilitate mare de pierdere de caldura in aer. Pierderile de energie sunt mult mai mici pe o plita cu inductie, deoarece vasele de gatit se incalzesc ca reactie la fortele electromagnetice create de arzatorul cu inductie. De fapt, pana la 90% din energia produsa pe o plita cu inductie este transferata in preparate, comparativ cu aproximativ 74% pe o plita electrica traditionala si 40% pe o plita cu gaze. Asadar utilizezi mai putina energie electrica si te costa mai putin sa gatesti. Bineinteles, acest fapt depinde si de puterea plitei cu inductie pe care o folosesti. Dar chiar si asa, la o utilizare normala, o plita cu inductie te ajuta sa faci economii la curent. 

Pro pentru plite cu inductie:

  • Plitele cu inductie se incalzesc mai repede si distribuie caldura uniform.
  • Sunt complet sigure, deoarece se incalzesc numai atunci cand intra in contact cu un vas de gatit compatibil cu acest tip de plita.
  • Sunt mai usor de curatat.
  • Eficiente din punctul de vedere al consumului de energie.
  • Vin cu controale de temperatura programabile.
  • Nu irosesc caldura, deoarece se racesc repede pe masura ce sunt oprite.

Pro pentru plite cu gaz:

  • Plitele pe gaz asigura un control mai bun al gatitului. Nu trebuie sa iti faci griji prea mult cu privire la pozitia si dimensiunea obiectelor de gatit pe care le utilizezi.
  • Nu trebuie sa depinzi de intreruperile de curent atunci cand vrei sa gatesti.

 

In concluzie, strict din punct de vedere calcul consum curent electric, plita cu inductie castiga, si de asemenea, are si avantajul de a fi mai mai sigura si mai rapida. Nu exista nicio indoiala ca, in ceea ce priveste consumul de energie bruta in timpul utilizarii, plita prin inductie castiga in fata gazului. Indiferent de modul in care doresti sa faci economii, atunci cand vine vorba de utilizarea energiei, inductia te va ajuta in aceasta privinta in ceea ce priveste consumul.

Alege varianta potrivita pentru tine si familia ta in functie de nevoile voastre si decideti impreuna asupra ofertelor adecvate pentru energia electrica sau gaz! Contracteaza online cea mai buna oferta de la Nova Power & Gas, cu pret fix garantat, fara costuri ascunse si economiseste inteligent!

Citeste si despre: calculator energie electricacalculeaza factura la gaze.