29. Mar.
Reducerea consumului de energie electrica a devenit un aspect important pentru cei care isi doresc sa consume responsabil resursele limitate ale planetei si cauta constant solutii pentru a reduce consumul de apa si energie electrica de acasa si nu numai.
Societatea moderna in care traim presupune folosirea energiei electrice in numeroasele activitati pe care le desfasuram: de la iluminarea casei, functionarea dispozitivele electronice de zi cu zi, iar în ultimii ani am început să o folosim și pentru deplasare (mașini electrice, trotinete electrice etc).
Pentru a avea o casa mai eficienta din punct de vedere energetic, dar si pentru a reduce implicit consumul de energie, exista cateva schimbari simple pe care le poti face: sa alegi electrocasnice eficiente energetic, sa folosesti becuri inteligente, sa cauti surse de energie alternetiva si nu in ultimul rand, sa alegi cea mai buna oferta energie electrica.
Casa noua, electrocasnice noi? Nu uita insa ca un numar ridicat de electronice si electrocasnice duce la un consum de energie electrica ridicat si implicit la costuri mai mari la facturi. Insa, pentru a sti cat consuma masina de spalat, frigiderul sau cuptorul cu microunde, poti citi eticheta fiecaruia, care indica puterea acestuia dar si consumul de energie electrica intr-o perioada anume (kWh).
Analizează cât de mult consumă electrocasnicele tale si inlocuieste-le, dacă este cazul, cu unele de clasă energetică superioară (A, A+, A++). Aparatele sunt etichetate de catre producatori cu eticheta unitară de energie EU, astfel incat consumatorii sa evalueze eficienta energetica. „A” înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut, iar clasa G reprezintă un consum de energie foarte ridicat.
Daca unele schimbari in directia eficientei energetice se rezuma la investitii unice sau inlocuirea unor obiecte in casa, alte schimbari presupun o atentie ridicata si mici activitati pe care sa le adopti in fiecare zi.
Schimbă toate becurile incandescente cu unele economice (fluorescente sau cu LED), care consumă de chiar si de zece ori mai putina energie electrica decat becurile clasice. In plus, becurile LED au si o durata de viata mai indelungata, de pana la 50.000 de ore.
Scoate din priză aparatele electrocasnice cand nu le folosesti – chiar daca ele raman in stand-by electrocasnicele pot consuma energie electrica. Odata scoase din priza, vei consuma cu 10% mai putina energie electrica.
Foloseste un prelungitor cu prize multiple si buton de Pornit/Oprit – astfel poti conecta/deconecta simultan electrocasnicele mici din bucatarie pe care nu le folosesti atat de des sau
Eficienta energetica se poate simti pe termen lung si la reducerea cheltuielilor lunare. Informeaza-te intotdeauna si alege solutiile cele mai bune pentru a utiliza responsabil resursele de energie electrica, dar si pentru un consum redus. Reducand consumul, reduci si costul facturilor.
Nu uita, ca pe langa alegerea electrocasnicelor cu clasa de eficienta energetica mare, e important sa alegi si un furnizor de energie cu preturi avantajoase. Iar pentru asta, poti consulta ofertele noastre si poti folosi calculatorul de factura pentru un calcul estimativ.