De ce casa are nevoie de izolare termica si pe parcursul sezonului cald?

11. May.

Izolarea locuintei este esentiala pe timp de iarna, deoarece previne pierderile de caldura si reduce costurile de energie. Ea are un rol important si pe timp de vara. Izolatia termica reduce transferul de caldura dintr-un mediu in altul. Acest lucru  inseamna ca in sezoanele calde, diminueaza transferul de caldura din exterior catre interior. Drept urmare, previne supraincalzirea cladirii. 

Prin urmare, indiferent daca esti acasa, la birou sau intr-un spatiu public comun, cum ar fi o sala de sport sau un teatru, vrei sa te simti confortabil. Este esential ca orice cladire sa creeze un mediu rece pe timp de vara, pentru ca activitatile din interior sa poata fi desfasurate in conditii optime.  

De aceea, varianta de izolare termica trebuie luata in considerare chiar din primele faze de constructie, insa poate fi adoptata si ulterior, dar costurile si efortul depus pot fi marite considerabil in acest fel. 

Izolare termica pe timp de vara - Ce beneficii ofera? 

Pe langa pastrarea unei temperaturi confortabile in casa, exista cateva beneficii suplimentare ale izolatiei termice, pe care este posibil sa nu le fi luat in considerare. Avand in vedere acest lucru, ti-am pregatit o lista cu cele mai importante avantaje oferite de orice tip de  izolare termica.  

Iata care sunt acestea: 

- Ajuta la mentinerea confortului termic, indiferent de anotimp 

In timp ce izolatia iti mentine casa calda pe timp de iarna, vara are efectul opus. Altfel spus, aceasta este un regulator de caldura, care actioneaza precum o bariera impotriva caldurii si a frigului din exterior.  

- Previne aparitia mucegaiului si a umiditatii crescute 

Umiditatea excesiva si condensul apar de obicei vara. Cand nivelul de umiditate creste, casa ar putea fi calduroasa si inconfortabila. Cu toate acestea, temperaturile ridicate si umiditatea reprezinta o amenintare mai serioasa decat disconfortul.  

Mucegaiul reprezinta un pericol mare pentru sanatatea locatarilor si pentru mobilier, putand provoca chiar daune structurale proprietatii. Pentru a ajuta la combaterea umiditatii si a mucegaiului, trebuie sa controlezi conditiile ambientale din locuinta.  

Astfel, izolatia poate ajuta in acest sens, gestionand temperaturile din casa si prevenind mucegaiul.  Cand este instalata corect, izolatia asigura un mediu uscat si cu temperatura constanta. 

- Mentine sanatatea 

Daca suferi de alergii, astm sau alte probleme respiratorii, izolarea termica poate fi  benefica pentru sanatatea ta. Expunerea prelungita la umiditatea interioara, la mucegai si praf poate spori aparitia alergiilor si poate afecta functia pulmonara.  

Datorita faptului ca variantele de izolare termica controleaza temperaturile din casa, nivelul de umiditate si fluxurile de aer sunt imbunatatite. O casa bine izolata asigura calitatea aerului, care la randul sau genereaza un mediu de viata mai sanatos pentru tine si familia ta. 

- Economiseste bani 

Pe timp de vara, functionarea aparatului de aer conditionat fara o izolare termica corespunzatoare, creste factura de energie electrica. Cu un strat de izolatie, casa poate fi mai eficienta din punct de vedere energetic, deoarece nu mai exista pierderi de temperatura.   

- Protejeaza mediul 

Un alt mare beneficiu al izolarii casei tale este impactul redus asupra mediului, care provine din eficienta energetica. Cu izolatia termica, folosesti mai putina energie electrica si gaz, pentru a raci sau incalzi locuintei, iar acest lucru contribuie la diminuarea amprentei de carbon.   

Ce zone ale casei au nevoie de izolare termica? 

Daca te-ai convins ca locuinta ta are nevoie de o izolare termica, pentru a putea beneficia de toate avantajele de mai sus, cu siguranta vrei sa afli ce zone este indicat sa iei in vizor.  

Iata care sunt locurile din casa pe care este esential sa pui accent, pentru a o izola la cel mai inalt nivel: 

  • Pereti 

Acest tip de izolatie asigura o bariera intre spatiul de locuit si vremea de afara. Cand este facuta o izolatie corecta, transferul de caldura este minimizat, oferind un mediu mai confortabil si mai eficient din punct de vedere energetic. 

  • Tavan 

Casele neizolate pot pierde de la 25% pana la 35% din caldura prin tavane iarna si aproximativ aceeasi cantitate de caldura poate patrunde vara prin aceasta zona. Izolarea tavanului poate creste semnificativ eficienta energetica si confortul casei tale. Izolarea termica in tavan previne transferul de caldura in si in afara casei. 

  • Acoperis 

Variantele de  izolare ale acoperisurilor sporesc eficienta energetica, imbunatatesc controlul zgomotului, indeplinesc cerintele de condens si protejeaza impotriva incendiilor. 

  • Podea 

Izolarea podelei diminueaza cu aproximativ 10% pana la 20% din transferul de caldura in timpul iernii si verii. Acest tip de izolatie ofera o bariera necesara intre spatiul de locuit si cel aflat in exterior, impiedicand scurgerea caldurii si intrarea curentilor de aer. 

Ce material de izolare termica sa folosesti? 

Alegerea tipului potrivit de produse de izolare pentru casa ta este importanta pentru a preveni pierderile de caldura iarna si supraincalzirea vara. In general, polistirenul este are un pret mai avantajos, dar este mai putin eficient in comparatie cu alte materiale care ar putea fi mai scumpe. 

Vata minerala este o alegere excelenta, daca cauti un material cu proprietati de izolare mai bune decat izolatoarele din fibra de sticla, desi costa ceva mai mult.  

Insa, atunci cand vrei sa faci un astfel de pas, tine cont de faptul ca izolarea corecta este o parte esentiala a oricarei locuinte, deoarece poate ajuta la reducerea costurilor de incalzire si de racire ale spatiului de locuit. De aceea, cel mai bine este sa nu faci rabat la calitatea materialelor. 

Daca iti doresti sa platesti mai putin pe utilitatile casei, este nevoie sa cauti solutii prin care sa minimezi consumul la capitolul utilitati. La Nova Power & Gas gasesti numeroase metode prin care poti diminua fie consumul de electricitate, fie cel la gaz. Oferim variante prin care facturile pot fi mai mici lunar, fie ca este vorba de pret gaz sau de costurile petru electricitate. 

Pe langa toate aceste informatii valoroase, la Nova Power & Gas poti face diferite calcule la energie electrica sau poti lua in considerare functia de transmitere index gaze in doar cateva minute, fara stres si batai de cap.  

Totul este mult mai simplu si usor cu Nova, asa ca te asteptam pe site!