Centrala nucleara - avantaje si dezavantaje in utilizare

21. Sep.

Atunci cand discutam despre energia nucleara, ne gandim adesea la dezastrul de la Cernobal din 1986 si la cel de la Fukushima, din 2011. 

Nu este surprinzator faptul ca acest tip de energie provoaca un anumit nivel de teama la nivel international - la urma urmei, poate fi si extrem de periculoasa, in anumite situatii. Nu trebuie sa neglijam insa aspectele pozitive ale utilizarii centralelor nucleare, precum capacitatea crescuta de productie si resursele naturale aproape inepuizabile. 

Toate tipurile de energie au un impact atat asupra mediului, cat si asupra omenirii (sursele regenerabile fiind o exceptie). Unele dintre aceste consecinte sunt insa mult mai grave, chiar si pe termen lung. De aceea ar fi relevant sa aflam...

Ce este energia nucleara?

Este esential sa intelegem ce cuprinde energia nucleara. Energia nucleara provine fie din fisiunea, fie din fuziunea atomilor - care constituie baza intregului proces. Aceasta este obtinuta in principal din fisiunea atomilor de uraniu, dar nu din orice tip de uraniu. Cel mai des utilizat izotop este U-235.

De exemplu, soarele poate fi considerat echivalentul unui gigantic reactor de fuziune nucleara, care produce cantitati uriase de energie. Chiar daca energia sa este curata si sigura, reactia nucleara ideala ar fi fuziunea la rece. In termeni mai simpli, un proces de fuziune care are loc la temperatura camerei sau aproape de aceasta, in loc de temperatura extrem de ridicata intalnita pe Soare.

Fuziunea, aceasta forma de energie nucleara, are aplicabilitate doar teoretica. In realitate, lumea nu se afla in punctul in care aceasta sa fie realizabila. De aceea, energia nucleara despre care am auzit multi dintre noi si pe care o mentionam in anumite contexte este realizata prin fisiunea atomilor de uraniu.

Centrala nucleara - avantaje si dezavantaje

Este esential sa nu ne lasam influentati de stiri sau filme despre accidente si deseuri radioactive. Adevarul este ca energia nucleara are mai multe beneficii. Unele dintre cele mai relevante sunt urmatoarele:

Avantaje

• Energia nucleara nu este doar curata, ci este chiar una dintre cele mai curate forme de productie de energie neregenerabila. Majoritatea reactoarelor nucleare emit doar vapori de apa in atmosfera, care nu contin dioxid de carbon, metan sau orice alt gaz daunator care duce la schimbari climatice.

• Costul productiei este mic

• Datorita capacitatii uriase de generare a energiei nucleare, o singura centrala poate produce o cantitate semnificativa de energie.

• Este practic inepuizabila. De fapt, unii specialisti considera ca ar trebui sa o clasificam drept energie regenerabila, deoarece rezervele actuale de uraniu pot continua sa produca le fel de multa energie ca acum mii de ani.

• Generarea sa este aproape neintrerupta. Spre deosebire de alte surse de energie regenerabila (energia solara, care nu poate fi produsa in timpul noptii, sau energia eoliana, care necesita conditii meteorologice specifice), productia de energie nucleara este mai mare si ramane constanta pentru perioade lungi de timp. In cea mai mare parte a anului, energia nucleara functioneaza non-stop la capacitate maxima, cu doar cateva zile programate pentru intreruperi de mentenanta.

Dezavantaje

Energia nucleara are o serie de dezavantaje inerente. Iata care sunt cele mai importante:

• Deseurile sunt periculoase si pot avea efecte de durata atat asupra oamenilor, cat si asupra planetei. Deseurile radioactive, in special, pot contamina extrem de usor mediul si sunt considerate mortale. Acestea au nevoie de mii de ani pentru a se descompune, ceea ce face ca gestionarea lor sa fie o sarcina foarte dificila. Din pacate, aceasta continua sa fie o problema nerezolvata.

• Accidentele pot avea consecinte foarte grave. Centralele nucleare, cu avantajele si dezavantajele lor, sunt echipate cu anumite masuri de siguranta, care sa previna majoritatea situatiilor de urgenta, cat timp sunt respectate anumite proceduri de catre angajati. In anumite circumstante exceptionale, intalnite extrem de rar, pot avea loc accidente in cadrul unui reactor nuclear. Un asemenea eveniment ar putea duce la rezultate catastrofale. Insula Three Mile din Statele Unite, Fukushima in Japonia sau Cernobil in fosta Uniune Sovietica (actualul teritoriu al Ucrainei), sunt exemple de ceea ce s-ar putea intampla in cazuri extreme.

• Centralele nucleare pot fi tinte vulnerabile. Fie ca este vorba de un dezastru natural sau un act de terorism, o centrala nucleara poate fi tintita. Daca este distrusa sau deteriorata, ar putea provoca pierderi semnificative din punct de vedere uman, financiar, energetic si al infrastructurii. De aceea, o centrala nucleara are avantaje si dezavantaje.

Impactul energiei nucleare asupra mediului

Emisii de CO2

Desi in majoritatea proceselor de productie, este o sursa de energie fara emisii de carbon, acest lucru nu este valabil in toate etapele. Principalul gaz eliberat in atmosfera de o centrala termica este CO2. In schimb, centralele nucleare genereaza mult mai putine emisii de acest fel. 

Emisiile de CO2 sunt practic inexistente in comparatie cu alte surse de energie conventionale, dar sunt totusi prezente. Dioxidul de carbon este eliberat doar in timpul extractiei uraniului si al transportului acestuia catre instalatie. 

Practic, productia insasi de energie nucleara nu este un factor prin care sunt emise gazele nocive pentru mediu, dar extractia materiei prime este in continuare un element relevant.

Folosirea apei

Procesul de fisiune nucleara necesita multa apa pentru a raci substantele utilizate si pentru a impiedica reactorul sa atinga temperaturi periculos de ridicate. Apa este luata din rauri sau din mari, dar uneori animalele marine ajung in apa si mor atunci cand aceasta se incalzeste. 

In mod similar, atunci cand apa mai fierbinte este returnata in mediul inconjurator, plantele si animalele pot muri si ele. Cu alte cuvinte, o centrala nucleara, cu avantajele si dezavantajele sale, poate afecta fauna locala.

Deversarea deseurilor radioactive

Asa cum am mentionat si mai sus, accidentele din centralele nucleare sunt destul de rare, dar pot fi extrem de periculoase. Orice incident poate duce la o calamitate din punct de vedere ecologic. Problema acestor evenimente este reprezentata de radiatiile care se scurg si sunt absorbite in mediul inconjurator. Aceste radiatii sunt mortale pentru toate plantele, animalele si oamenii care intra in contact cu ele. De asemenea, au capacitatea de a ramane in mediul inconjurator timp de zeci de ani (Cernobil este inca nelocuibil din cauza nivelului ridicat de radiatii). 

Avand in vedere acesti factori, este esential sa se gaseasca un echilibru intre numeroasele aplicatii ale energiei nucleare, dezvoltand in acelasi timp infrastructura pentru energie regenerabila. 

Acceseaza blogul Nova Power & Gas si ramai la curent cu cele mai noi stiri din domeniul energiei, inclusiv cu cele mai noi preturi energie electrica! Daca esti in cautarea unui alt furnizor de gaze sau electricitate, viziteaza site-ul Nova in sectiunea “Schimba furnizorul” si foloseste un calculator kwh pentru a afla cat te-ar costa o factura pentru energie!