Centrala electrica vs centrala pe gaz: Ce sa alegi pentru locuinta ta

18. Oct.

In momentul in care temperatura de afara scade, nevoia unei surse de caldura devine o prioritate. Astfel, centrala electrica sau cea pe gaz sunt doua dintre optiunile pe care le avem la indemana. Insa, in cazul in care nu stii ce tip de centrala trebuie sa alegi pentru locuinta ta, trebuie sa faci research serios pentru a descoperi avantajele si dezavantajele fiecarui tip. Este important sa te asiguri ca sistemul de incalzire este eficient din punct de vedere energetic si ca, in acelasi timp, nu este costisitor de intretinut, in cazul in care vrei sa faci economii. Descopera mai multe detalii despre centrala electrica si cea pe gaz in cele ce urmeaza! 

 Oferta energie electrica

Incalzirea electrica si cea pe gaz: Care este diferenta?

Poate parea evident, dar merita explicate principalele diferente intre utilizarea gazului si electricitatii pentru a-ti incalzi casa.

Sistemele pe baza de gaz se bazeaza de obicei pe un cazan pentru a arde combustibilul si incalzi apa. Aceasta apa este apoi circulata prin calorifere sau prin conducte sub podea pentru a incalzi casa. Pe masura ce pardoselile sau caloriferele se incalzesc, acestea incalzesc aerul din camerele tale prin ceea ce este cunoscut sub numele de convectie.

Exista mai multa varietate in sistemele electrice de incalzire. In timp ce sistemele moderne de gaz utilizeaza un cazan central (de aici si sintagma „incalzire centrala”); sistemele electrice se bazeaza in mod traditional pe aparate de incalzire separate in fiecare camera. Acesta ar putea fi un simplu ventilator plug-in sau incalzitor. Sau o retea mai sofisticata de incalzitoare de stocare care functioneaza cu energie electrica de varf.

Pro si contra incalzirii electrice

Avantajele incalzirii electrice:

  • sunt disponibile o mare varietate de produse - de la incalzitoare de stocare la pompe de caldura cu sursa de aer, pana la incalzitoare electrice mici
  • fara iesire de dioxid de carbon
  • costuri mici de intretinere, spre deosebire de cazane
  • sistemele electrice moderne au comenzi inteligente de incalzire - te ajuta sa gestionezi incalzirea eficient
  • daca ai adaugat o camera sau ti-ai convertit mansarda - sistemele electrice de aer conditionat pot incalzi eficient camere si de dimensiuni mai mari
  • calitate mai buna a aerului la domiciliu
  • tarifele la energie te pot ajuta sa platesti mai putin pentru energia electrica - va depinde de momentul in care o vei utiliza

Dezavantaje ale incalzirii electrice:

  • preturile unitatii de energie electrica sunt mai scumpe decat gazul
  • poate fi costisitor de instalat pompele de caldura cu sursa de aer
  • incalzitoarele de depozitare mai vechi fabricate inainte de 2018 nu sunt la fel de eficiente
  • modelele de incalzire de stocare de baza pot duce la camere supraincalzite si energie irosita
  • unele modele mai vechi de incalzire de stocare contin azbest

 oferte energie electrica

Pro si contra incalzirii cu gaz

Avantajele incalzirii pe gaz:

  • costuri mai mici pentru a te incalzi
  • cazanele moderne sunt mai eficiente din punct de vedere energetic
  • usor de controlat nevoile de incalzire in casa, cu un termostat inteligent

Dezavantaje ale incalzirii cu gaz:

  • cazanele pe gaz folosesc combustibil fosil, arderea acestuia pentru caldura contribuie la incalzirea globala si la schimbarile climatice
  • cazanele au nevoie de intretinere regulata - in general, anual, de la un inginer de siguranta, care sa se ocupe de tevi de gaze naturale si alte sisteme complexe
  • modernizarea cazanului la un model mai nou poate fi costisitoare
  • sistemele vechi si prost intretinute pot fi periculoase si pot pierde monoxid de carbon

Care este mai buna pentru mediu - incalzirea electrica sau pe gaz?

Costul nu este singurul factor decisiv in ceea ce priveste nevoile tale de incalzire. Exista, de asemenea, problema foarte importanta a impactului asupra mediului.

Gazul este un combustibil fosil. Deci, arderea acestuia pentru a genera caldura elibereaza dioxid de carbon (CO2) in atmosfera. Acesta este motivul pentru care incalzirea este cea mai mare sursa de CO2 din majoritatea locuintelor. Acest lucru depaseste orice alte activitati care emit CO2, cum ar fi condusul sau zborul.

 oferte energie electrica

Care este cea mai buna pentru casa ta: incalzire electrica sau pe gaz?

In general, a decide daca incalzirea electrica sau cu gaz este cea mai buna optiune pentru casa ta depinde de circumstante si buget.

Incalzirea centrala pe gaz, inclusiv radiatoarele, devin din ce in ce mai eficiente, iti incalzesc locuinta foarte repede si sunt foarte usor de inlocuit daca ai deja infrastructura instalata. Pe de alta parte, incalzirea centrala electrica, inclusiv radiatoarele electrice, sunt o solutie perfecta pentru casele ecologice, pentru cei care au un buget initial mai mic si pentru cei care nu vor sa se ocupe de taxele de intretinere, mai ales daca au oferte energie electrica bune.

Reducerea impactului incalzirii locuintelor asupra mediului

Utilizarea energiei electrice pentru incalzirea locuintei tale poate contribui si la emisiile de CO2. Intrucat folosim in continuare gaz pentru a genera aproximativ 40% din electricitate. Vestea buna este ca energiile regenerabile - cum ar fi energia solara si eoliana - au generat aproape la fel de multa energie electrica ca si gazul in 2019. Deci, daca combini incalzirea electrica a locuintelor cu un tarif zero pentru energia electrica, incalzirea ta va fi lipsita de carbon.

Cost si eficienta

Costul asociat ambelor, in termeni relativi, nu este o unul ieftin. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iei in considerare care va fi cel mai rentabil pe termen lung. Da, a avea un sistem electric este mai ieftin initial. Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizeaza alimentarea cu energie electrica pentru a instala incalzitoarele de stocare. Cu toate acestea, un sistem de gaz pe termen lung va fi cel mai rentabil. Acest lucru se datoreaza ratei sale de eficienta. Un sistem pe gaz va incepe instantaneu sa incalzeasca casa, in timp ce unui sistem electric ii va lua mai mult timp sa faca acest lucru. De asemenea, odata cu cresterea costului energiei electrice, incalzirea pe perioade lungi de timp cu un sistem de incalzire pe curent ar putea, in unele cazuri, sa coste cu aproximativ 30% mai mult pe luna. 

Asigura-te ca alegi cel mai bun sistem de incalzire pentru casa ta! Tine cont de toate aspectele esentiale, precum costurile de instalare sau intretinere, dar si de factorii externi care pot interveni!