Care este temperatura optima pentru o centrala termica pe perioada iernii

21. Oct.

Confortul pe care il ai in casa pe perioada iernii este important și depinde foarte mult de temperatura inregistrata in camere. Fiecare persoana are un nivel diferit de confort termic, asa ca va fi dificil sa gasesti o temperatura care sa multumeasca deplin pe toata lumea. Este insa important sa se ajunga la o valoare medie, care sa creeze in casa o atmosfera placuta si, in acelasi timp, sa asigure costuri suportabile pentru utilitati pe perioada sezonului rece.

Pentru cei care asigura caldura in locuinte cu ajutorul unei centrale termice ce arde gaze naturale, exista numeroase discutii in online legate de cat ar trebui sa fie temperatura centrala iarna si ce metode de optimizare a acesteia pot fi folosite pentru un confort optim.

Majoritatea persoanelor din mediul urban care folosesc sisteme individuale de incalzire, au centrale termice pe gaz, clasice sau in condensare. Pentru acestea este importat de stabilit care este temperatura optima pentru apa calda menajera si temperatura apei in calorifere pe perioada sezonului rece.

Economiseste bani

Setarea temperaturii apei din calorifere pentru centrale termice

Pentru a face economie la centrala cu gaz trebuie sa stii ca termostatul de ambient se seteaza la temperatura avuta in camera. Cu acest termostat de ambient, se seteaza potentiometrul pozitionat in partea din stanga al centralei, care tine de incalzire, la 50-75%. Celalalt potentiometru reprezinta apa calda, care trebuie setat in functie de preferinte.

Termostatul se pune la cate grade doresti, desi temperatura optima ar fi de 22 de grade. Rotita din stanga de pe centrala se pune putin la jumatate nu la 75%, ca se incalzeasca putin mai incet, dar uniform. Insa depinde si de preferintele tale, cat de repede preferi sa se incalzeasca atmosfera si cat de calda preferi apa. In cazul in care pleci de acasa, temperatura termostatului se poate micsora la 15-17 grade.

Trebuie sa verifici setarile la centrala termica, si sa fii sigur ca sunt cele corecte. Daca e nevoie, sa mai scazi temperatura. Iata care sunt temperaturile recomandate:

  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala in condensatie < 55 de grade. Daca setezi o temperatura mai mare, s-ar putea ca centrala sa nu condenseze si sa scada eficienta cu 10 – 20%.
  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala conventionala (fara condensatie) 65 grade.
  • temperatura la robinet, pentru circuitul de apa calda menajera ar trebui sa nu fie mai mare de 49 grade, pentru a se evita oparirea.

Temperatura setata la centrala termica trebuie verificata periodic si redusa daca se poate. Cu cat este mai mica, cu atat vei consuma mai putin si cu atat vei si plati mai putin. Daca scazi temperatura chiar si cu 1 grad la termostat sau la centrala termica, poti sa faci economii la factura de gaz. Din video-ul de mai jos vei afla cat consuma o centrala pe gaz. 

Temperatura apei din calorifere se seteaza, in general, in functie de temepratura existenta afara. De asemenea, exista termostate speciale pentru asta, dar sunt cam piperate la pret. Daca, spre exemplu, iarna sunt -7 grade C, temperatura apei din calorifer e setata la 60-65 grade C. In lunile in care afara este cald, temperatura apei se scade cu vreo zece grade C.

Pentru apa calda menajera, cel mai bine este sa o setezi la o temperatura buna pentru dus, daca centrala ofera un debit suficient de mare, cum ar fi la 45 de grade.

De mentionat este si faptul ca, pentru setarea temperaturii ambientale este bun un termostat mai precis decat cel analogic, eventual cu posibilitatea de a seta diferite temperaturi aentru anumite intervale orare. Apoi, daca ai termostat, nu trebuie sa mai umbli la robinetele caloriferelor si la centrala. De asemenea, termostatul se monteaza in camera unde se sta cel mai mult, la o inaltime medie, dar nu langa geam sau alta sursa de aer rece. Poate fi setat langa intrerupatorul din sufragerie.

In plus, consumul de gaz mai este afectat si de alti factori, cum ar fi pierderile de caldura, fiind de mare ajutor centrala termica si termopanul. Apoi, de temperatura apei din reteaua de apar rece, de dimensiunile caloriferelor, de setarea corespunzatoare a puterii centralei in functie de anumiti factor si de setarea corespunzatoare a puterii centralei in functie de necesarul de caldura.