13. Dec.
Daca utilizezi o centrala termica pe gaz pentru incalzirea locuintei tale, ai putea fi tentat, odata cu venirea sezonului rece, sa cresti temperatura ambientala si a apei menajere.
Multe persoane seteaza adesea temperaturi ce depasesc valorile adecvate confortului fizic personal. Utilizarea optima si corecta a centralei presupune urmarea unor criterii de baza privind eficienta sa, pentru a evita ingreunarea functionarii echipamentului de incalzire.Respectarea unor astfel de reguli se reflecta printr-o folosire pragmatica, durabila si cu accent pe reducerea consumului sistemului termic. Acest aspect depinde si de ce contract gaze naturale ai incheiat.
Odata cu dezvoltarea pietei de profil, este important sa tinem cont de tipul centralei utilizate, de costurile implicate ulterior, dar si de confortul personal, atunci cand setam temperatura ideala. Daca ai cautat pe internet „temperatura centrala iarna”, esti cu un pas mai aproape de solutia problemei. Citeste in continuare pentru a afla ce trebuie sa stii despre setarea temperaturii centralei iarna:
O prima regula este achizitionarea de accesorii pentru a controla temperatura centrala iarna, in locuinta ta.
Asemenea accesorii pot fi termostate, sonde de exterior si cronotermostate cu functii de programare a temperaturilor de zi si noapte.
Instalarea acestor dispozitive de termoreglare contribuie la o mai buna functionare a centralei, dar si la asigurarea unui randament ridicat.
Vremea rece poate fi un factor decisiv pentru a programa o temperatura de interior precum in timpul verii. Acest lucru poate deveni insa nociv, pe termen lung, atat pentru organismul tau, cat si pentru sistemul tau de incalzire.
Specialistii in domeniu recomanda setarea de temperatura in centrala iarna la un nivel potrivit, sfat de care trebuie sa tina cont multi dintre posesorii de centrale pe gaz.
Este sugerata reglarea termostatului la 18-19 grade pentru perioadele de vacanta, la 20 de grade pe timp de noapte și 23 de grade pe timp de zi. Acestea sunt valorile optime pentru un confort sporit și un randament ridicat.
Multi locatari vor sa obtina o temperatura in centrala iarna ce este confortabila pentru casele lor, dar sa nu plateasca excesiv pentru consumul de energie si gaz. Pentru a obtine acest lucru, poti seta termostatul cu 1 °C mai jos pentru a economisi intre 5% și 10% pe an. Nici nu vei simti diferenta de temperatura, in schimb vei vedea cat de mult scade factura. Pentru a obtine temperatura optima a apei in centrala termica, trebuie mentionat ca acest aspect poate depinde si de:
• Conditiile meteorologice,
• Clima exterioara,
• Calitatea izolatiei casei
• De tipul si de calitatea ferestrelor.
Temperatura apei din calorifere trebuie sa fie reglata in functie de tipul centralei termice. Asadar, pentru o centrala termica conventionala, fara condensare, temperatura apei din centrala ar trebui sa fie de 70 grade. Pentru o centrala moderna, cu sistem de condensare, apa din calorifere trebuie sa aiba o temperatura de 55-60 grade, astfel incat centrala sa functioneze in parametrii pentru care a fost proiectata. In felul acesta, poate sa ofere un consum mic de gaze naturale si eficienta maxima. La centralele pe baza de condensatie, cu cat temperatura e mai mica, cu atat unitatea functioneaza mai bine. Se formeaza mai mult condens si ofera cu atat mai multa caldura prin intermediul energiei utilizate.
Perioada iernii aduce cu sine consumul crescut de energie. Viziteaza site-ul Nova Power and Gas si opteaza pentru o oferta avantajoasa la gaze naturale!
Articolul precedent
Dispar furnizorii de electricitate? Cum putem alege o oferta concretaUrmătorul articol
Care este sistemul de incalzire cu cea mai mare eficienta energetica?