Dispar furnizorii de electricitate? Cum putem alege o oferta concreta

13. Dec.

Daca pana acum aveai un contract cu un furnizor in functie de locul de consum, dupa liberalizarea pietei este la latitudinea ta sa alegi furnizorul de energie electrica pe care il preferi pentru asigurarea acestor servicii.

Multi consumatori au inca o dilema legata de ce tip de oferta energie electrica sa aleaga de pe piata liberalizata. Cum stii ca ai ales cea mai buna oferta pentru tine? In acest articol vei afla care sunt factorii de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi furnizorul si tipul optim de tarif:

Care sunt optiunile din care poti alege

In acest moment, un consumator poate alege orice furnizor, indiferent de zona de unde opereaza acesta, atat timp cat acesta ofera servicii de furnizare de energie electrica catre locul de consum respectiv.

Exista doua tipuri de contracte pe care le poti intalni in functie de furnizor:

  • Contract cu preturi reglementate de stat: pretul pe kilowatt al energiei este stabilit de catre statul roman prin Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE);
  • Contract cu preturi concurentiale: pretul energiei este stabilit de fiecare furnizor de energie electrica separat.

Tipul de consumator

Inainte sa inchei un contract de furnizare energie, este bine sa stii ca orice tarif energie electrica pe kilowatt variaza in functie de statut: client casnic sau client comercial. Pentru clientii comerciali, tarifele sunt de obicei mai mari, deci este important sa negociezi o oferta cat mai avantajoasa pentru tine.

Oferta energie electrica

Care sunt costurile asociate unui tarif de energie electrica

Atunci cand decizi ce furnizor de energie electrica sa aleg, trebuie sa fii constient ca pretul final nu cuprinde doar pretul energiei in kWh. Un contract corect ar trebui sa includa in pret si urmatoarele costuri: distributie, sistem, tarif TL, tarif TG, certificate verzi, cogenerare, acciza.

Pentru a afla care sunt cele mai bune oferte energie electrica, poti folosi comparatorul de tarife ANRE. Prin introducerea unor informatii simple precum consumul estimat, tipul de consumator si nivelul de tensiune, vei afla care sunt toti furnizorii din zona ta.

Ce oferta de energie electrica sa aleg?

Majoritatea furnizorilor iti vor pune la dispozitie abonamente cu o durata variabila, de 3, 6 sau 12 luni iar pretul va deveni mai avantajos cu cat durata contractului creste. Este bine sa verifici ca ai garantat pretul negociat la inceput pe toata perioada contractuala.

Care este experienta furnizorului

Inainte de a face orice achizitie, fie ca vorbim de o haina, un telefon sau o oferta de energie electrica, este foarte important sa faci o minima verificare a credibilitatii furnizorului. Cum arata site-ul de prezentare, exista testimoniale de la clienti multumiti, are un blog prin care sa mentina clientii informati etc.

Mai poti cauta pe forumuri si grupuri de social media sa vezi daca alte persoane au avut experiente neplacute cu furnizorul respectiv pentru a te asigura ca iei o decizie avizata. In ultima perioada unii dintre furnizorii care aveau oferte pe piata s-au retras de pe piata, iar clientii acestora au fost redistribuiti catre furnizorii de ultima instanta.

Raspunsul la intrebarea ”ce tarif furnizare energie electrica sa aleg?” nu este simplu deoarece depinde de nevoile si posibilitatile fiecarui consumator in parte. Fii mereu la curent cu noutatile despre energie electrica astfel incat sa faci cea mai buna alegere pentru locuinta sau afacerea ta.