24. Mar.
Spalatul rufelor, gatitul si depozitarea alimentelor la rece sunt doar cateva din activitatile casnice care au un impact semnificativ asupra facturilor de energie electrica. De aceea, este indicat ca intotdeauna sa te orientezi catre electrocasnicele ce ofera un consum redus de electricitate. Doar in acest fel, poti plati mai putin pe utilitatile casei.
Atunci cand cauti modalitati de diminuare a cheltuielilor lunare, este util sa verifici etichetele aparatelor electrocasnice, care indica diferite clase energetice. Cu cat dispozitivele se incadreaza intr-o clasa mai buna, cu atat poate fi economisit mai mult curent electric.
Astfel, daca te intereseaza sa platesti cat mai putin la factura electrica, citeste articolul si afla de aici care sunt cele mai bune clase energetice si care sunt produsele spre care este recomandat sa te orientezi in magazine.
Pana cum cativa ani, un numar tot mai mare de produse sunt evaluate in clasele superioare. Din acest motiv, semnele de “+” afisate dupa litera „A”, au devenit din ce in ce mai frecvente. Pe masura ce preferinta consumatorilor pentru aparate ecologice a crescut tot mai mult, a fost necesara revizuirea sistemului de rating.
De aceea, ca urmare a cresterii dezvoltarii de produse eficiente din punct de vedere electric si din cauza neclaritatilor dintre A++ si A+++ pentru consumatori, Comisia Europeana a decis sa schimbe treptat tabelul de clase energetice.
Cea mai mare diferenta este eliminarea evaluarilor care contin semne de plus. Scopul schimbarii consta in clarificarea claselor de eficienta electrica si atribuirea unor note mai mari unor aparate viitoare, mult mai bune din punct de vedere energetic.
Astfel, din 1 martie 2021 se foloseste o scara simpla, notata de la A la G.
In plus, au fost introduse cerinte mai stricte de eficienta energetica, pentru a contribui la eforturile de diminuare a efectelor climatice negative. Acest lucru incurajeaza producatorii sa inoveze si, de asemenea, sa se asigure ca exista loc pentru imbunatatiri viitoare.
Deci, un aparat evaluat anterior cu A+++, de exemplu, acum poate fi gasit in categoria „C” sau chiar „D”. Este important de retinut ca un astfel de aparat nu este mai putin eficient decat inainte, ci este doar clasat intr-o alta clasa.
In cazul in care te intrebi cum poti citi noile etichete de eficienta energetica, afla ca este foarte simplu!
Schema de culori ramane aceeasi: de la verde la rosu. Verdele continua sa fie asociat celor mai eficiente produse, iar rosu este atribuit in continuare aparatele cu un consum ridicat de curent electric.
Noua eticheta nu mai prezinta un contur albastru in jurul chenarului.
Fiecare eticheta noua include:
- Consumul de energie al produsului: Pe langa clasa din care face parte, fiecare produs in parte indica cantitatea de energie utilizata in kWh. Cu cat nivelul kWh este mai mic, cu atat produsul utilizeaza mai putina energie si, te ajuta, implicit, sa platesti mai putin la utilitati.
- Un cod QR: Acesta se gaseste in partea dreapta sus. Il poti scana cu telefonul mobil, pentru a afla informatii suplimentare despre produs.
- Intensitatea zgomotului produs in timpul folosirii: Acest aspect indica cat de mult zgomot produce o masina de spalat, de exemplu, fiind masurat si notat in decibeli (dB).
- Nivelul consumului de apa: Arata cata apa este utilizata intr-un singur ciclu de utilizare. Daca iti doresti sa fii econom in adevaratul sens al cuvantului si sa protejezi natura, trebuie sa tii cont si de nivelul de apa folosit, nu doar de consumul de curent electric.
Anumite aparate electrocasnice mai pot avea cateva informatii suplimentare pe etichetele de clase energetice. Acestea sunt:
- Modul eco: Aparatele de spalat rufe si masinile de spalat vase includ o evaluare ecologica pe eticheta. Aceasta arata cata energie este consumata atunci cand aparatul este pus in functiune cu functia eco.
- Capacitate maxima de incarcare: Aceasta poate fi gasita pe etichetele frigiderelor, congelatoarelor, masinilor de spalat vase si masinilor de spalat cu uscator.
- Durata unui ciclu la capacitate maxima: Indica cat timp dureaza sa speli hainele, de exemplu. Acest lucru este util cand se compara durata de timp necesara, pentru a rula un ciclu al unui produs in modul normal sau in cel eco.
Este important de retinut ca eticheta gasita pe o masina de spalat cu uscator este impartita in doua sectiuni. Ciclul de spalare primeste propriile sale cote de eficienta energetica, in timp ce uscatorul prezinta propriul sau rating.
Conform legislatiei europene, aparatele electrocasnice care trebuie sa afiseze noua eticheta energetica sunt:
Alte modalitati prin care poti reduce facturile de intretinere
Acum ca ai invatat care este importanta tabelului cu clase energetice si cum sa citesti etichetele de acest fel, mai poti pune in aplicare cateva strategii prin care poti plati mai putin la facturile lunare:
Ai grija la becurile din casa! Nu lasa lumina aprinsa intr-o camera, daca tu iti desfasori activitatea intr-o alta zona a casei. Cel mai bine este sa inchizi becul, imediat ce te pregatesti sa parasesti incaperea!
Umple masina de spalat rufe si cea de vase! Nu mai spala doar 2-3 haine murdare sau farfurii, ci asteapta pana cand aceste masini sunt umplute la capacitate maxima. Astfel, poti economisi atat curent electric, cat si apa!
Nu uita ferestrele deschise, indiferent daca este vara sau iarna! In cazul in care folosesti aerul conditionat pentru a te racori sau daca simti ca ai nevoie de un plus de caldura pe timp de iarna, asigura-te ca geamurile sunt inchise. In caz contrar, trebuie sa folosesti mai multa electricitate, decat in mod normal, pentru a obtine confortul termic dorit.
Acestea sunt doar cateva sfaturi de reducere a facturilor casei, insa mai sunt multe alte sugestii de acest fel pe blogul Nova Power & Gas. Citeste sectiunea noastra de blog si afla mai multe tehnici prin care poti sa reduce facturile lunare aferente locuintei tale!
Articolul precedent
Ce sunt prizele inteligente si cum se folosesc?Următorul articol
Ghid esential despre hidrogen verde sau ”combustibilul viitorului”