Ghid esential despre hidrogen verde sau ”combustibilul viitorului”

21. Apr.

Hidrogenul a fost descris ca fiind combustibilului viitorului, deoarece este abundent si ieftin. Insa, acest viitor este greu de obtinut, deoarece  hidrogenul prezinta o serie de dezavantaje importante, precum este poluarea masiva a aerului si nu numai.  

Cu toate acestea, in ultimii ani, hidrogenul verde a fost identificat ca sursa de energie curata, care ar putea contribui la reducerea emisiilor planetei. Citeste in continuare articolul si afla cat mai multe informatii importante despre acest tip de hidrogen.  

Cum se obtine hidrogen verde? 

Hidrogenul este versatil, deoarece poate fi folosit fie sub forma de gaz, fie in stare lichida si poate fi transformat in energie electrica sau combustibil. Aproximativ 70 de milioane de tone metrice de hidrogen sunt deja produse la nivel global in fiecare an pentru rafinarea petrolului si pentru productia de amoniac,  de otel, de produse chimice si de ingrasaminte sau pentru prelucrarea produselor alimentare. 

Insa majoritatea tipurilor de hidrogen sunt produse printr-un proces care lasa o amprenta de carbon. Cea mai mare parte a hidrogenului de astazi este produs prin reformarea cu abur a metanului, care are ca rezultat secundar dioxidul de carbon. Mai sunt alti combustibili fosili, cum ar fi propanul, benzina si carbunele care pot fi, de asemenea, utilizati in reformarea cu abur pentru a produce hidrogen.  

Aceasta metoda de productie, utilizand combustibili fosili, are ca rezultat hidrogenul gri, dar si aproximativ 830 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 in fiecare an, valoare egala cu cea a catorva tari la un loc. 

Vestea buna este ca hidrogenul poate fi produs si prin electroliza apei. Electroliza foloseste un curent electric pentru a separai apa in hidrogen si oxigen, cu ajutorul unui electrolizor. Daca in acest proces se utilizeaza energie regenerabila, cum ar fi cea solara sau eoliana, rezulta hidrogen fara emisii poluante, care are denumirea de hidrogen verde.  

Cate tipuri de hidrogen mai exista in afara de hidrogen verde  

Expertii folosesc culorile pentru a se referi la diferite moduri de producere a hidrogenului,  dintre care unele sunt mai curate,  decat altele. Clasificarea hidrogenului pe culori: 

Hidrogenul verde - energia folosita pentru a alimenta electroliza provine din surse regenerabile, cum ar fi vantul, apa sau energia solara. 

Hidrogenul albastru - este hidrogenul produs din gaz natural printr-un proces de reformare a metanului cu abur, in care gazul natural este amestecat cu abur foarte fierbinte. Are loc o reactie chimica, ce creeaza hidrogen si monoxid de carbon. 

Exista unele controverse cu privire la hidrogenul albastru, deoarece productia de gaz natural are ca rezultat inevitabil emisii de metan. Metanul nu rezista in atmosfera la fel de mult ca dioxidul de carbon, dar este mult mai puternic ca gaz cu efect de sera.  

Hidrogenul gri - este obtinut din reformarea gazelor naturale, dar fara niciun efort de a capta produsii secundari de dioxid de carbon. 

Hidrogenul roz -  este hidrogen produs cu electroliza alimentata de energie nucleara, care nu produce emisii de dioxid de carbon, dar implica deseuri radioactive, care trebuie depozitate in siguranta timp de sute sau mii de ani. 

Hidrogenul galben - este hidrogen produs prin electroliza din reteaua energetica. Emisiile de carbon variaza foarte mult in functie de sursele care alimenteaza reteaua. 

Hidrogenul turcoaz - este hidrogenul produs din piroliza metanului sau din divizarea metanului in hidrogen si carbon solid cu caldura in reactoare. Hidrogenul turcoaz este inca in stadiile incipiente de comercializare. 

Hidrogen verde - Avantaje si dezavantaje 

Majoritatea expertilor sunt de acord ca hidrogenul verde reprezinta o componenta esentiala pentru indeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris, deoarece exista anumite industrii ale caror emisii sunt greu de eliminat.  

In SUA, primele doua surse de emisii polunate pentru atmosfera provin din transporturi si generarea de electricitate. Prin urmare, hidrogenul verde ar putea satisface aceste nevoi, fara a afecta mediul inconjurator. 

Insa, aceasta sursa de energie are avantajele si dezavantajele ei. Citeste randurile de mai jos si afla care sunt cele mai importante dintre acestea: 

Avantaje 

- 100 % ecologic: hidrogenul verde nu emite gaze poluante nici in timpul arderii, nici in timpul productiei. 

- Conservabil: hidrogenul este relativ usor de depozitat, ceea ce permite utilizarea sa ulterioara in mod eficient. 

- Versatil: hidrogenul verde poate fi transformat in producerea de energie electrica sau gaz sintetic si poate fi utilizat in scopuri comerciale si industriale. 

Dezavantaje 

- Cost ridicat: energia din surse regenerabile, care sunt esentiale pentru generarea de hidrogen verde prin electroliza, este costisitoare, ceea ce face ca hidrogenul sa fie mai scump de obtinut. 

- Consum mare de energie: producerea hidrogenului, in general, si a hidrogenului verde, in special, necesita mai multa energie decat producerea altor combustibili.  

- Probleme de siguranta: hidrogenul este un element extrem de inflamabil si, prin urmare, sunt necesare masuri extinse de siguranta, pentru a preveni scurgerile si potentialul de explozie. 

Hidrogen verde -  Limitari cu privire la utilizarea sa 

Ca orice gaz, hidrogenul poate fi comprimat si stocat in rezervoare si folosit, apoi cand este nevoie. Cu toate acestea, volumul de hidrogen este mult mai mare decat cel al altor hidrocarburi. Acesta este de aproape patru ori mai mult decat al gazului natural, de exemplu. 

Depozitarea sa necesita un proces de compresie sau refrigerare la minus 253 de grade Celsius. Acest lucru poate genera costuri foarte mari de depozitare. 

Pe langa costul de depozitare, exista o problema ce vizeaza utilizatorii casnici. Aparatele concepute pentru gaz natural, cum ar fi sobele si centralele, ar trebui sa fie inlocuite sau adaptate pentru a putea utiliza in siguranta hidrogenul. 

Chiar daca acest lucru ar putea provoca costuri initiale destul de ridicate, adoptarea si folosirea hidrogenului verde acasa ar putea oferi o factura electrica lunara mai usor de platit.  

In concluzie, hidrogenul verde ar putea aduce modificari semnificative la nivelul intregii planete. Acest tip de  hidrogen ar putea diminua semnificativ nivelul de poluare.  

Ia legatura cu un furnizor de energie electrica si afla mai multe despre acest hidrogen verde sau despre modul in care poti reducere cheltuielile lunare de intretinere a locuintei. Poti sa apelezi cu incredere la Nova Power and Gas si poti citi alte articole interesante in sectiunea de blog!