Ce sunt prizele inteligente si cum se folosesc?

17. Mar.

Casele inteligente incep sa devina din ce in ce mai dorite. Un gadget ce face parte obligatoriu dintr-o astfel de casa, crescand foarte rapid in popularitate in ultimul timp este priza inteligenta.  

Acest produs este un adaptor mic care poate fi conectat la o priza electrica obisnuita si la o retea Wi-Fi. Are un design simplu, dar este un articol care poate oferi multa siguranta si confort in orice spatiu. 

Daca te intereseaza conceptul de casa inteligenta, citeste tot articolul si afla multe informatii interesante despre acest model de prize. 

De ce se numesc prize inteligente? 

Aceste modele de prize sunt considerate a fi „inteligente”, deoarece permit controlarea aparatelor si echipamentelor conectate la ele dintr-o aplicatie de pe telefon, de oriunde. In acest mod, poti stabili programe de functionare, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa pornesti si sa opresti in fiecare dimineata cafetiera, de exemplu.  

Unele prize inteligente performante pot colecta informatii despre cantitatea de energie consumata de electronicele la care sunt conectate. Aceasta este o caracteristica utila pentru proprietarii care isi doresc case verzi, care sa consume cat mai putina energie electrica. Altfel spus, in momentul in care se constata ca un radiator, de exemplu, necesita mai mult curent electric decat ar trebui, poate fi luata in considerare deconectarea permanenta a acestuia de la priza sau inlocuirea vechiului modelul cu altul nou. 

Cum functioneaza variantele de prize inteligente? 

Pentru a configura o priza inteligenta, trebuie sa o conectezi la o priza de perete. Apoi urmeaza instructiunile din ghidul sau de utilizare. Probabil ca este necesar sa conectezi  mufa inteligenta la reteaua Wi-Fi sau la Bluetooth-ul telefonului, prin intermediul aplicatiei sale dedicate. 

Butonul de pe priza inteligenta este unul de pornire/ oprire si poate fi folosit pentru a asocia mufa la reteaua Wi-Fi. De multe ori, poate fi si un buton de resetare, atunci cand se pierde conexiunea sau cand mufa nu functioneaza in parametri normali. 

Lumina de notificare indica diferite stari, cum ar fi atunci cand mufa este in modul de asociere. La unele prize, lumina incepe sa clipeasca cand priza este conectata. 

Astfel, dupa ce este este configurata mufa inteligenta, poti conecta un dispozitiv la priza.  

Este important de retinut ca modelele de prize inteligente pornesc doar aparatele cu comutator mecanic dedicat, precum sunt aerele conditionate din casa, espressoarele, ventilatoarele sau aerotermele. Prizele inteligente nu pot porni un dispozitiv precum este laptopul, deoarece necesita apasarea pe butonul de pornire al dispozitivului.  

Poti seta functionarea dispozitivelor la o ora preferata. De exemplu, poti programa cafetiera sa porneasca la prima ora a diminetii, astfel incat atunci cand te trezesti, cafeaua sa fie calda si numai buna de baut.   

Ce pot face prizele inteligente? 

Nu toate prizele inteligente sunt create la fel, dar cele mai complexe pot gestiona majoritatea functiilor de mai jos.  

1. Transforma aparatele banale in electrocasnice de ultima generatie 

Conecteaza o lampa veche la o priza inteligenta. Astfel, o poti porni si opri de la distanta. Asadar, daca esti plecat peste noapte, poti folosi aplicatia de pe telefon, pentru a stinge o lumina uitata aprinsa. 

In plus, o priza inteligenta poate fi programata la fel ca orice alt gadget sau dispozitiv pentru casa inteligenta. Asadar, daca creezi un program de functionare, poti seta cand sa porneasca aparatul de aer conditionat si cand sa se stinga, astfel incat sa obtii confortul termic dorit, fara pic de efort din partea ta. 

2. Mentin confortul in casa, chiar daca esti plecat in vacanta 

In cazul in care urmeaza sa te intorci dintr-o calatorie si iti doresti sa gasesti acasa un mediu placut si confortabil din punct de vedere termic, poti seta pronirea aerotermei sau a aerului conditionat. Poti face acest lucru de pe traseu, din masina, sau chiar de la cabana aflata la multi kilometri fata de casa.  

3. Reduc facturile la electricitate 

Prizele inteligente te pot ajuta sa scazi facturile de energie electrica si pot face casa mai sigura ca oricand. Cu ajutorul acestora nu mai poti uita  dispozitivele pornite, precum este placa de par sau aeroterma.  

Acelasi lucru se intampla si in cazul luminilor uitate aprinse in casa. Chiar daca te-ai grabit sa pleci repede la aeroport, de exemplu, pentru a prinde avionul catre o destinatie de vis, nu-ti mai face griji pentru becurile aprinse inutil. Le poti opri pe toate printr-un singur click, efectuat in aplicatia aferenta prizei inteligente. 

O priza inteligenta atenueaza risipa energiei electrice, deoarece sursa de alimentare poate fi oprita automat atunci cand dispozitivele nu sunt utilizate sau sunt incarcate complet. Aceasta utilizare a puterii in exces, cunoscuta si sub denumirea de putere de asteptare, poate reprezenta circa 10% din consumul total de energie al unei gospodarii. Astfel, familiile tind sa plateasca costuri inutile la electricitate. Prin utilizarea prizei inteligente, utilizatorii se pot asigura ca energia este folosita eficient, in limitele necesare. 

Prizele inteligente folosesc 1-2W de putere. Avand in vedere ca dispozitivele de putere mult mai mare sunt controlate si oprite prin intermediul lor, concluzia este ca acestea reprezinta o solutie unica pentru limitarea consumului de  energie.  

Astfel, poti economisi sume importante la facturile de electricitate. Cu ajutorul unor prize inteligente, nu mai esti nevoit sa utilizezi frecvent un calculator energie electrica, pentru ca vei avea costuri de intretinere mici.  

Prize inteligente - Un pas catre un trai mai bun 

Daca te-ai saturat sa verifici mereu aparatele daca sunt conectate sau nu la priza, sa te ridici noaptea din pat pentru a inchide o lumina uitata sau daca ai obosit sa-ti faci griji in vacanta cu privire la electrocasnicele conectate la o sursa electrica, cu siguranta ai nevoie de o priza inteligenta.  

Un astfel de produs iti poate face viata mai usoara si iti poate oferi confortul de care ai atat de multa nevoie, pentru a avea zile relaxate si lipsite de stres, oriunde te afli! 

In cazul in care ti-a placut acest articolul si-l consideri util, te invitam sa citesti multe alte informatii interesante pe blogul Nova. Suntem alaturi de tine cu solutii de eficientizare a consumului de energie electrica si nu numai!