Ce presupune revizie instalatie gaze?

13. Jan.

Daca ai ales sa iti instalezi centrala pe gaz acasa, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte importante. Conform normelor in vigoare, verificarea instalatiei de gaz trebuie facuta la fiecare doi ani. Procesul este unul simplu si poate ajuta la rezolvarea si prevenirea problemelor cu instalatia si centrala. Continua sa citesti pentru a afla de ce este impotanta verificarea instalatiei de gaze.

De ce trebuie verificata instalatia la 2 ani?

Chiar daca tehnologia avansata din spatele centralei termice face ca totul sa para usor si sigur, posibilitatea unei defectiuni nu este exclusa. Orice fel de disfunctionalitate poate fi periculoasa atunci cand centrala nu este folosita corespunzator. 

Defectiunea instalatiei de gaze sau a centralei in sine poate duce la consum mai mare de resurse, rezultand o factura cu un pret crescut. In acelasi timp, locuitorii pot avea sanatatea si viata pusa in pericol.

Pe langa aceasta verificare, consumatorii sunt obligati sa efectueze o revizie tehnica a instalatiei de gaze la un interval de 10 ani. Acest proces este mai complex, de aceea nu se face la fel de des. Consumatorii care nu respecta cele doua conditii risca sa fie decuplati de la reteaua de gaze. Conform Legii nr.123/2012 a energiei si gazelor naturale, persoanele care nu fac verificarile si reviziile tehnice in timp util, vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 2.000 lei la 6.000 lei. 

Cum se face o revizie instalatie gaze?

Pentru a face verificarea instalatiei de gaz, trebuie sa apelezi la o firma autorizata ANRE. Procesul acestui tip de control consta in pasi precum:

  • verificarea arzatoarelor, a starii imbinarilor si garniturilor de etansare;
  • verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de siguranta,
  • verificarea stabilitatii conductelor;
  • verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de utilizare.

Pe langa asta, consumatorul este nevoit sa prezinte un set de documente cum ar fi:

  • dosarul instalatiei de utilizare;
  • adeverinta de curatare a cosului de fum;
  • verificarea tehnica la zi, in conformitate cu prevederile tehnice PTA1-2002 – ISCIR.

Aceste prevederi tin de conditiile pe care distribuitorul trebuie sa le indeplinesca pentru a putea furniza in mod legal gaze naturale utilizatorilor. 

Cum previi defectarea centralei termice?

Pe langa verificarea instalatiei de gaze periodice, poti evita defectiunile la centrala termica prin mai multe modalitati. Aceste lucruri vor ajuta si la mentinerea centralei termice la un nivel de functionalitate maxim pe termen lung. Consumatorii pot preveni defectiunile prin:

  • instalarea unui termostat;
  • aerisirea caloriferelor anual;
  • setarea unei temperaturi moderate pentru apa menajera.

Verificarea instalatiei de gaz constanta nu numai ca iti poate salva viata, dar te fereste si de cheltuieli in plus. Un control periodic al acesteia si a centralei are rol de prevenire al problemelor. Orice mica defectiune se poate agrava in timp, ducand chiar la nevoia de a schimba in totalitate instalatia de gaz, lucru care poate fi destul de costisitor.

Daca esti in cautarea unui furnizor de gaze naturale, la Nova ti-am pregatit pachete avantajoase si unul dintre cele mai bune preturi din piata. Compara ofertele si incheie un contract de furnizare, 100% online, in doar 4 pasi simpli.