Ai depus cererea de racordare la gaze? Iata care sunt pasii pentru conectarea centralei termice

19. Jan.

Daca ai un spatiu nou de locuit sau pentru activitati de business, unul dintre demersurile importante pe care trebuie sa le faci este sa il conectezi la reteaua de gaze naturale. Procedura de racordare necesita parcurgerea unor etape si depunerea de documente, tot acest proces fiind de durata. Tocmai de aceea, daca ai ales ca solutie pentru incalzirea noului spatiu o centrala, este bine sa fi la curent si cu pasii pentru conectarea centralei termice la gaz si electricitate.

Cum depui o cerere racordare gaze

Procedura de racordare a unui spatiu la reteaua de distributie incepe cu o cerere racordare gaze. Modelele de cerere se gasesc pe site-urile companiilor de distributie gaze naturale si se pot descarca pentru a fi completate.

Dupa ce a completat o cerere racordare gaze, solicitantul (utilizator casnic sau noncasnic) trebuie sa o depuna la distribuitorul din zona in care se afla spatiul care trebuie racordat. Pe site-ul ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) se poate verifica o lista distribuitori gaze naturale pentru toata Romania si se poate identifica distribuitorul potrivit.

In cazul asociatiilor de locatari ai unui bloc nou construit, aceasta cerere racordare gaze se depune in numele asociatiei de proprietari. In afara unei cereri de racordare gaze, sunt necesare copia actului de constituire a asociatiei, copia certificatului de inregistrare fiscala a acesteia si schita imobilului, sub forma de plan.

Etapele de parcurs dupa ce ai depus o cerere racordare gaze

Odata depusa o cerere racordare gaze la operatorul potrivit din lista de distribuitori gaze, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi pentru a finaliza procedura cu succes:

  • Evaluarea cererii de racordare (trebuie să se faca in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea cererii de racordare)
  • Stabilirea solutiei de racordare, emiterea si transmiterea ATR (Aviz Tehnic de Racordare) in cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete
  • Transmiterea cererii de incheiere a contractului de racordare
  • Transmiterea proiectului de contract de racordare in maxim 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de incheiere contract
  • Semnarea si transmiterea contractului de racordare in termen de 5 zile de la convenirea contractului cu solicitantul
  • Depunerea dosarului instalatiei de utilizare
  • Semnarea contractului de executie cu o firma atestata ANRE
  • Executia instalatiei de racordare
  • Punerea in functiune a instalatiei de racordare, in cel mult 90 de zile de la data obtinerii autorizatiei sau a acordului pentru instalatie
  • Emiterea certificatului de racordare, in maxim 3 zile lucratoare dela data punerii in functiune a instalatiei
  • Proiectarea si executia instalatiei in interiorul locuintei sau spatiului de business
  • Receptia instalatiei din interior si de la racord la noul spatiu.

Dupa finalizarea procedurii de racordare, inceputa cu o cerere racordare gaze, urmeaza incheierea contractului de distributie si a celui de furnizare a gazelor.  Pe piata liberalizata poti alege din mai multe oferte gaze naturale ale furnizorilor acreditati. In functie de criteriile alese: pret gaze, servicii conexe, notorietatea furnizorului etc. poti face cea mai avantajoasa alegere.

Costuri pentru racordarea la reteaua de gaze naturale

In 2020, printr-o Ordonanta de Urgenta, legislatia a fost modificata astfel incat consumatorii casnici sa nu mai suporte costurile de racordare la retea, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica. Pentru aceasta categorie de utilizatori, operatorii de distributie concesionari au obligatia sa finanteze si sa realizeze lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare, cu recuperarea ulterioara de catre operator a acestor costuri prin tarifele de distributie.

Din cauza numarului mare de solicitari privind cerere racordare gaze, ANRE a emis ulterior o reglementare referitoare la posibilitatea ca cei care doresc racordarea la retea sa poata plati lucrarile de racordare in avans, urmand ca apoi sa-si recupereze banii de la firmele de distributie, in termen de maximum cinci ani.

Ce trebuie sa faci pentru conectarea centralei termice

Instalarea centralei termica se face doar cu firme autorizate de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Acestea au datoria sa se asigure ca vor fi respectate normativele care reglementeaza caracteristicile si dimensiunile camerei tehnice in care va fi montata. Spatiul destinat unei centrale termice trebuie sa fie de minim 18 metri cubi sau 7.5 metri cubi daca este montata in bucatarie sau baie. De asemenea, trebuie sa fie prevazuta cu spatii vitrate si sa aiba ventilare naturala sau mecanica. 

Un proiect pentru conectarea centralei termice trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • planul lucrarilor de instalatii
  • plan amplasament centrala
  • memoriul tehnic

In cazul centralelor pe gaz, cele mai utilizate in Romania, montarea presupune luarea in evideta a echipamentului de catre ISCIR. Pentru autorizarea unei astfel de centrale trebuie sa pui la dispozitie urmatorul set de documente:

  • procesul verbal de punere in functiune si cel de receptie tehnica a instalatiei de gaze
  • proiectul instalatiei de gaze
  • contract cu o firma autorizata ISCIR
  • dovada existentei detectorului de gaze

Spatiul destinat centralei termice trebuie sa fie bransat la sistemele de gaze, energie electrica si apa. O centrala termica nu se poate instala in dormitoare sau in camere in care temperatura poate ajunge iarna sub limita de inghet.

Daca ai reusit sa faci o cerere racordare gaze si sa conectezi spatiul de locuit sau destinat unui business la reteaua de gaze si apoi ai parcus toti pasii necesari pentru realizarea proiectului de racordare, poti creste confortul spatiului montand o centrala termica. Tot ce trebuie sa faci pentru a realiza acest lucru este sa alegi modelul potrivit de centrala pentru acel spatiu si sa urmezi procedurile necesare pentru amplasarea, montarea si autorizarea conectarii centralei la retelele de gaz, electricitate si apa. Poti face alegeri inteligente, incepand de la alegerea furnizorului avantajos de gaze naturale si a echipamentelor necesare pentru incalzire, astfel incat sa ai cele mai bune conditii si confortul pe care il doresti. Si totul poate pleca de la o cerere racordare gaze depusa conform cerintelor si respectarea tuturor procedurilor de racordare.