Despre eficienta termica a locuintei: Aerisirea caloriferelor

12. Jan.

In acest scurt ghid, iti vom explica modul in care trebuie sa aerisesti un calorifer pentru a elimina aerul din sistemul tau de incalzire. In acest fel, eficienta termica a locuintei va creste si astfel, te vei bucura de confort, indiferent de anotimp. Pe langa izolarea casei, verificarea pierderilor de caldura si alte modalitati recunoscute pentru a asigura eficienta termica a locuintei, trebuie sa acorzi atentie si centralei tale. Un prim pas ar putea fi aerisirea caloriferelor. Asadar, descopera in cele ce urmeaza cum poti face acest lucru intr-un mod rapid. 

Iata mai multe detalii despre aerisirea caloriferelor

Aerisirea unui calorifer inseamna eliberarea aerului care a ramas prins in sistemul tau de incalzire. Lasand acest aer sa iasa din calorifere, te va ajuta sa incalzesti casa mai eficient si sa iti reduci facturile la energie sau gaze naturale. Daca auzi tevi care fac zgomote sau daca se aude apa in calorifere, acestea sunt de obicei semne ca ar trebui sa aerisesti caloriferele.

Aerisirea sistemului de incalzire este usor de facut, trebuie doar sa urmezi pasii de mai jos pentru a remedia problema, a economisi bani si a te asigura ca maresti gradul eficientei termice a casei tale.

aerisire calorifere

Echipamentul necesar pentru aerisirea caloriferelor

Inainte de a urma ghidul de mai jos, format din 9 pasi simpli despre cum sa aerisesti caloriferele din casa ta, asigura-te ca ai toate ustensilele necesare. Pentru aerisirea caloriferelor vei avea nevoie de:

 • cheie de aerisire a caloriferului
 • carpa pentru a sterge orice scurgere de apa
 • un recipient sau un prosop mare pe care sa-l pui sub calorifer

Cum se face aerisirea caloriferelor?

Urmeaza ghidul de mai jos si aeriseste caloriferele din casa ta intr-un mod rapid si sigur:

 1. Porneste incalzirea centrala - In primul rand, porneste sistemul de incalzire si asteapta pana cand caloriferele au atins caldura maxima.
 2. Verifica toate caloriferele si vezi daca au zone reci – Incearca sa-ti treci cu atentie mana pe partea superioara a fiecarui calorifer. Daca simti zone reci, acesta este un semn clar ca trebuie sa aerisesti caloriferul respectiv.
 3. Opreste incalzirea centrala - Este important sa opresti incalzirea si sa lasi timp caloriferelor sa se raceasca. Fa asta pentru a te asigura ca apa fierbinte din calorifere nu te arde atunci cand incepi sa le aerisesti.
 4. Mergi la primul calorifer care trebuie aerisit - Daca descoperi ca trebuie sa aerisesti mai mult de un calorifer, incepi intotdeauna cu cel de la parter care este cel mai indepartat de centrala.
 5. Localizeaza supapa de aerisire de pe acel calorifer - De obicei, vei putea gasi supapa de aerisire in partea de sus, in zona laterala a caloriferului. Supapa de aerisire este de obicei patrata sau este un surub de metal care se gaseste in interiorul unei piulite. 
 6. Pune un prosop pe podea sub calorifer - Pune recipientul sau prosopul pe podea, sub supapa de aerisire. Acest lucru este recomandat pentru protejarea podelei.
 7. Introdu cheia de aerisire a caloriferului - Ia cheia de aerisire a caloriferului si introdu-o in supapa de aerisire pana cand acestea s-au blocat impreuna. Tine carpa langa supapa, sub orificiul mic de scurgere si fii gata sa prinzi orice picaturi.
 8. Roteste cheia in sens invers acelor de ceasornic pana auzi un suierat - Roteste incet cheia pentru a deschide supapa. Acest lucru va permite aerului sa iasa si ar trebui sa incepi sa auzi un suierat. Continua sa rotesti supapa pana cand este deschisa un sfert sau maxim pana la jumatate. Asigura-te ca nu deschizi complet supapa pentru a evita scurgerea prea rapida a apei. 
 9. Astepta ca suieratul sa se opreasca si intoarce din nou cheia inapoi - Odata ce zgomotul inceteaza sa se mai auda, iar apa incepe sa curga afara, atunci iti poti da seama daca ai scurs tot aerul prins in calorifer.

aerisire calorifere

Ce trebuie sa faci dupa ce ai aerisit caloriferele?

Desigur, dupa ce ai aerisit primul calorifer, trebuie sa le verifici si pe restul. Repeta procesul prezentat anterior pentru toate celelalte calorifere din casa ta care au nevoie de aerisire. Ulterior, verifica presiunea cazanului. Daca ai un sistem de incalzire centrala presurizat, este posibil sa observi ca manometrul cazanului a scazut de cand ai aerisit caloriferele. Acum, este momentul sa pornesti din nou incalzirea centrala. Odata ce presiunea din cazan a revenit la normal, poti reporni incalzirea. Acorda timp caloriferelor sa se incalzeasca si verifica daca exista puncte reci. Daca descoperi ca mai sunt zone reci in partea de sus a caloriferului, incerca din nou sa-l aerisesti.

Pentru eficienta termica a locuintei tale, ai nevoie de mai mult decat atat. Asigura-te ca ai o oferta buna la energie electrica si verifica intotdeauna factura gaz in cazul in care centrala ta functioneaza cu gaze naturale.  Eficientizeaza consumul si consulta mereu facturile pentru a vedea detalii despre pret mc gaz, fiind un factor important care iti influenteaza costul final. Alege Nova Power & Gas si descopera oferta potrivita de pret gaze naturale care sa se potriveasca nevoilor tale!