Ce inseamna parc fotovoltaic si unde se gasesc in Romania?

08. Nov.

In ultima vreme se pune tot mai mult accent pe importanta energiei regenerabile. Aceasta este derivata din surse naturale. De exemplu, lumina soarelui si vantul  sunt astfel de resurse inepuizabile, prezente pretutindeni. 

Energia solara este valorificata de oameni de multa vreme, prin folosirea unor tehnologii aflate in continua evolutie. Aceasta reprezinta cea mai mare parte a energiei regenerabile disponibile in acest moment. Din acest motiv, au inceput sa apara din ce in ce mai multe parcuri fotovoltaice, astfel incat energia electrica utilizata la nivel mondial sa devina una verde. 

Ce inseamna parc fotovoltaic? 

Energia solara este cea mai abundenta dintre toate resursele energetice si este disponibila chiar si in timpul zilelor innorate. 

Aceasta joaca deja un rol important in sistemul energetic, de la mici instalatii de uz casnic pana la proiecte de anvergura. In ultimii ani, costul panourilor solare a scazut semnificativ, iar acum sunt printre cele mai accesibile forme de generare a energiei electrice in mod ecologic. 

Datorita reducerii costurilor si a emisiilor scazute de dioxid de carbon, numarul parcurilor fotovoltaice din intreaga lume  continua sa creasca. Acest lucru contribuie la evolutia sistemului viitor de electricitate si la scaderea nivelului de poluare a aerului. Un parc fotovoltaic cuprinde siruri de panouri solare, care absorb energia provenita de la soare, o transforma in electricitate si o trimitin reteaua electrica pentru distributie si consum.  

Fermele solare sunt instalatii solare la scara larga, montate la sol. Ele pot genera electricitate pentru consumatori, diminuand astfel rolul centralelor pe combustibili fosili. 

Parcuri fotovoltaice utilitare versus parcuri fotovoltaice comunitare  

Acum ca ai aflat ce inseamna parc fotovoltaic, este bine sa te pui la curent cu diferentele dintre fermele solare utilitare si cele comunitare. 

Cea mai mare diferenta intre fermele solare utilitare si cele comunitare este reprezentata de dimensiune: parcurile fotovoltaice utilitare sunt mai mari decat cele comunitare. Insa, mai sunt cateva diferente notabile, pe care le poti afla din randurile de mai jos. 

Parcuri fotovoltaice utilitare 

Astfel de instalatii constau in sute de mii de panouri solare care absorb energia de la soare, genereaza curent electric si distribuie energia pe liniile de inalta tensiune. Electricitatea calatoreste catre reteaua din zonele de consum, ajungand in cele din urma in casele tuturor. 

Ferme solare comunitare 

Fermele solare comunitare sunt instalatii solare la scara mica care genereaza aproximativ 5 MW de energie electrica pentru comunitati locale. Puterea este impartita intre toti cei care participa la program.  

In functie de numarul de locuitori si de cantitatea de electricitate produsa, participantii pot beneficia de un pret mai scazut la energie, prin investitia in proiectul solar.  

Iata cum functioneaza: 

Panourile solare sunt instalate intr-o zona mare, deschisa, astfel incat acestea sa se afle mereu in directia razelor solare. Energia solara este livrata apoi in reteaua electrica a regiunii 

Electricitatea produsa de ferma solara comunitara este folosita pentru alimentarea caselor aflate in proximitate. In schimb, electricitatea produsa de fermele solare utilitare poate calatori mii de kilometri pana la destinatie. 

Ambele variante de parcuri fotovoltaice prezinta insa beneficii unice!  

Unde se gasesc fermele solare din Romania? 

Romania se afla printre tarile care pun accent pe dezvoltarea si raspandirea parcurilor fotovoltaice in mai multe zone din tara. Relieful Romaniei este unul vast, insa cea mai buna localizare pentru fermele solare este in zona campiei si a podisului. De aceea, Vestul, centrul si Estul tarii sunt cele mai potrivite pentru astfel de investitii.  

In prezent, se produc 1,538 MW din parcuri fotovoltaice. Muntenia este cea care se afla in topul clasamentului cu privire la productia de MW (730, 7 MW), iar Bucovina este cea care produce doar 1,3 MW din ferme solare. 

Cele mai mari parcuri fotovoltaice din lume 

Producatorii de energie verde construiesc ferme solare din ce in ce mai mari, datorita dorintei guvernelor de a trece la energie regenerabila, pentru a diminua schimbarile climatice. 

Cea mai mare ferma solara din lume este Bhadla Solar Park, situata in regiunea desertului Rajasthan din India. Parcul acopera o suprafata de 56.658 metri patrati. Ferma din India are o capacitate de generare a energiei de 2,2 gigawati. Acesta este de aproape trei ori mai mare decat capacitatea celei mai mari ferme solare din America, numita Copper Mountain.  

Instalatia Copper Mountain Solar, situata in Eldorado Valley, Nevada, este in prezent cea mai mare ferma solara din SUA. Are o capacitate totala instalata de 816 MW. 

Copper Mountain Solar a aparut  in 2010 ca un proiect de 86 MW si de atunci s-a mai dezvoltat pe parcurs de inca 4 ori. Cel mai recent upgrade este o unitate de 250 MW, care a ajutat proiectul sa depaseasca proiectul Solar Star, din California. 

Lucruri importante atunci cand construiesti un parc fotovoltaic  

Afla care sunt elementele importante ce trebuie luate in calcul la un proiect de constructie a unui parc fotovoltaic. 

1. Terenul de care ai nevoie 

O ferma solara de 1 MW are nevoie de obicei de 32.376 metri patrati conform GTM Research. 

Este bine de stiut ca in cazul proiectelor solare mari, nu este nevoie de spatiu doar pentru panourile solare, ci si pentru echipamentele conexe, precum sunt invertoarele. In plus, este important sa se lase destul loc intre panouri, pentru a avea acces rapid la ele, in cazul unor reparatii.  

2. Timpul in care poate fi conceput un parc fotovoltaic 

In functie de dimensiunea proiectului solar si de numarul de oameni care lucreaza la el, constructia unei ferme solare poate fi finalizata in cateva luni. Totusi, autorizarea este mult mai complicata. Poate dura 3-5 ani pentru a obtine toate aprobarile si contractele necesare pentru un parc fotovoltaic. 

3. Castiguri pe care le poate aduce o ferma solara 

Se pot castiga in jur de 200.000 de lei pe an dintr-o ferma solara de 1 MW. Acesta, este, desigur, un venit aproximativ si mediu pe care un investitor il poate avea cu ajutorul unui parc fotovoltaic. Venitul real poate varia semnificativ in functie de factori precum, productia de energie solara din zona in care se afla si rata de functionare a parcului. 

Parc fotovoltaic - Concluzii  

Construirea unui parc fotovoltaic poate reprezenta o idee buna de afacere, insa este recomandat sa te inarmezi cu multa putere, rabdare si ambitie, pentru a reusi. Energia verde reprezinta viitorul, asa ca este bine sa te gandesti la un business in acest sens. Fermele solare sunt prietenoase cu mediul, produc electricitate in mod eficient si rapid, asa ca sunt sustinute la nivel global.  

Parcurile fotovoltaice la scara larga vor deveni mai accesibile si mai rentabile, pe masura ce dezvoltatorii vor gasi mai multe modalitati de a reduce costurile de finantare. Un ajutor in acest sens ar fi diminuarea preturilor echipamentelor necesare fermelor solare.  

Daca te intereseaza sa contribui la reducerea poluarii, poti sa-ti faci un calcul energie electrica, pentru a vedea consumul si poti alege un furnizor care asigura furnizarea de energie din surse regenerabile, precum Nova Power & Gas! 

Citesite si despre: preturi energie electricacat costa un kwh.