Ce este si cand se aplica factura de regularizare?

15. Nov.

Factura de regularizare contine diferenta dintre consumul real inregistrat in perioada de regularizare mentionata pe factura si consumul estimat si facturat, in cele doua luni. Astfel, pe factura veti gasi atat indexul citit inregistrat la inceputul acestei perioade, cat si cel citit la sfarsitul perioadei. Din acest consum real este scazut consumul estimat facturat, valoarea facturii de regularizare reprezentand diferenta dintre cele doua, care poate fi negativa sau pozitiva, in functie de cele doua consumuri.

Procedura pe scurt este urmatoarea: daca furnizorul nu primeste contorul citit de la distribuitor, atunci trebuie sa verifice daca a primit citirea de la client, iar factura se bazeaza pe aceasta raportare. Daca furnizorul nu a primit nimic de la distribuitor si client, atunci factureaza in baza conventiei de consum (obligatorie la incheierea contractului) prin care clientul estimeaza in fiecare luna ce cantitate ar urma sa consume.

Obligatia de citire a contorului este a distribuitorilor si legea spune ca cel putin odata la trei luni contorul trebuie citit. In momentul in care distribuitorul citeste controlul si transmite furnizorului, acesta trebuie sa factureze in baza contorului citit.

Tipuri de facturi

Dupa modul de stabilire al consumului, avem 3 tipuri de facturi:

Regularizare = acopera consumul pe 3 luni. Se emite la fiecare 3 luni, dupa citirea contorului de catre Operatorul de Distributie (OD) din zona locului tau de consum.

Autocitire = acopera consumul dintr-o luna. Se emite lunar, dupa ce ne transmiti in perioada activa indexul autocitit de pe contorul de masura.

Estimare = acopera consumul estimat pentru o luna. Se emite lunar daca nu exista citire/autocitire, pe baza cantitatilor din „Conventia de consum” (anexa la contract) sau a istoricului de consum pe ultimele 12 luni.

Daca ai un contor smart nu e nevoie sa trimiti indexul autocitit, acesta fiind preluat de la distanta de catre OD.

Valoarea facturii tale de regularizare este negativa?

Inseamna ca ai consumat mai putin decat ai estimat sau ai estimat ca vei consuma mai multi kWh decat ai folosit cu adevarat. Ce poti face ca sa eviti platile inutile in avans? Pe langa transmiterea autocitirii luna de luna, e bine sa ai un plan de rezerva. Actualizeaza-ti sau seteaza-ti „Conventia de consum” pentru facturi de estimare cat mai apropiate de consumul real, pentru cazurile cand nu poti sau uiti sa inregistrezi indexul. Poti seta inclusiv „Conventia 0” pentru locatiile unde ai consum sezonier sau deloc si astfel vei primi doar facturi de regularizare dupa citirea contorului de catre OD.

Modificari de legislatie

In ultima zi a anului 2021 a aparut OUG 143/2022, „pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, precum si pentru modificarea unor acte normative”. Relevant pentru clientii casnici este faptul ca se introduc noi prevederi legate de citirea contoarelor si emiterea facturilor de regularizare.

Astfel, distribuitorul de energie electrica si gaze va fi obligat sa citeasca indexul contorului dvs. de energie electrica si gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile. Nu mai rar! In consecinta, furnizorul va fi obligat sa emita facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, dupa ce primeste datele de la distribuitor. Nu mai rar!

De asemenea, pentru a nu se mai repeta situatiile din trecut la schimbarea furnizorului, fie ca este vorba despre energie electrica, fie de gaze naturale, se introduc obligatii suplimentare la citirea indexului contorului. Astfel, in afara situatiei in care nu trimiteti dvs. indexul, distribuitorul este obligat sa vina sa citeasca contorul intre momentul in care ati anuntat ca doriti sa treceti la alt furnizor si momentul in care ati trecut efectiv, deci in perioada legala de 21 de zile (maxima) in care se face schimbarea de furnizor, potrivit economica.net.

In cazul in care distribuitorul de energie sau gaze naturale nu citeste contorul la cel mult trei luni de zile risca amenzi uriase, de data aceasta calculate ca procent din cifra de afaceri, respectiv intre 5% si 10% din cifra de afaceri a anului anterior savarsirii contraventiei. Anterior, amenzile erau exprimate in sume, nu in procente din cifra de afaceri.

Legea mai spune ca titularul locului de consum trebuie sa permita accesul operatorului de distributie pentru citirea contorului, in cazul in care acesta este in interiorul proprietatii dar nu detaliaza ce se intampla daca in repetate randuri omul care vine sa citeasca indexul nu are acces la contor.

Citeste si despre: tarife energie electricacat costa un kwh.